Telesna vadba koristi astmatikom

Avtor: R. M. Z.

Telesna vadba vpliva na izboljšano kakovost življenje odraslih ljudi s prekomerno telesno težo, ki imajo astmo, ugotavlja nova študija. Pri bolnikih, vključenih v program telesne vadbe, so raziskovalci poleg izboljšanja sposobnosti posameznika za telesno aktivnost zabeležili tudi večje število dni, ko se simptomi astme niso pojavljali in manj simptomov depresije in apnej med spanjem.

aerobni trening

Pri odraslih osebah s čezmerno telesno težo in astmo se namreč pojavlja večje število sočasnih bolezni in stanj (komorbidnost), na poslabšanje splošnega stanja pa lahko vpliva tudi, če so vsakodnevno manj telesno dejavni, kar je posledično lahko povezano s poslabšanjem simptomov astme. Telesna vadba je priporočljiva, koristi vadbe na psihosocialne  komorbidnosti in telesno dejavnost pri astmatikih s čezmerno telesno težo, pa so bile doslej slabo raziskane. 
To pomanjkljivost zdaj zapolnjuje študija, ki je nastala pod okriljem brazilske University of Sao Paulo in je bila objavljena v letošnji februarski spletni izdaji revije Medicine and Science in Sports and Exercise. 
Dr. Celso Carvalho je skupaj s kolegi za potrebe raziskave vključil 55 astmatikov v enega od dveh programov: v prvem je bil cilj izguba telesne teže s pomočjo vadbe, ki je vključevala aerobne treninge in dviganje uteži, v drugem programu pa je bil poudarek na prehrani, psiholoških terapijah, dihalnih in raztegovalnih tehnikah.

»V preteklosti je še veljalo, da telesna vadba poslabša stanje astmatičnih bolnikov, ker se je njihovo telo na vadbo odzvalo z zožitvijo dihalnih poti,« je dejal dr. Carvalho. »Izkazalo pa se je, da je telesna vadba lahko dobra za astmatike in še koristnejša za astmatike s čezmerno telesno težo. Pri teh bolnikih lahko namreč vadba zmanjša vnetja dihalnih poti,« je še dodal. 

Skupina astmatikov se je nato tri mesece dvakrat tedensko udeleževala treningov aerobne vadbe in vadbe z odporom (ang. resistance training). Ena od posledic izboljšanja telesne pripravljenost posameznikov, vključenih v skupino, je tudi skok v številu korakov na dan: povprečno število korakov v telesno aktivni skupini je presegalo 3000 korakov na dan, medtem ko je v skupini s svetovanjem znašalo 73. 

V skupini, v kateri so vanjo vključeni posamezniki telesno težo izgubljali s telesno aktivnostjo, so v povprečju zabeležili tudi približno 15 dni v mesecu, ko se simptomi astme pri posameznikih niso pojavljali. V kontrolni skupini je povprečje znašalo le devet dni. V telesno aktivni skupini so raziskovalci še zabeležili večje izboljšanje glede pojavljanja simptomov depresije, v kakovosti spanja in apneji med spanjem.
»Izboljšanja v splošnem stanju smo opazili pri obeh skupinah, vendar pa je vadba resnično prinesla izboljšanje rezultatov,« je dejal dr. Carvalho. 
»Prepričani smo, da so za zdravljenje astme pomembni tudi nefarmakološki pristopi,« je o ugotovitvah brazilske študije povedal dr. Alex van ‘t Hul iz centra Radbound University Medical Center v nizozemskem Nijmeganu, ki sicer v študijo ni bil vključen, se pa ukvarja s preučevanjem vpliva telesne dejavnosti na astmo. 
»Zdravniki se pogosto zanašajo na farmakološko zdravljenje in zanemarjajo nefarmakološke pristope. Ta študija pa kaže, da je to napačna smer.« Opozoril pa je na eno pomanjkljivost študije, in sicer, da avtorji niso poročali, kakšne so bile zmožnosti za telesno vadbo sodelujočih ob njenem začetku. So pa bili rezultati odlični: pri 40 odstotkih ljudi, vključenih v telesno aktivno skupino, je prišlo do 40-odstotnega izboljšanja v mišični moči, 11 udeležencev pa so po koncu študije lahko uvrstili v razred z nižjim indeksom telesne mase.  

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj