Vse o odpravi sive mrene – katarakte

Avtor: Liana Ritz – Mutevelić, dr. med., spec. oftamologinja

Katarakta (siva mrena) je zameglitev očesne leče, zaradi česar pride do poslabšanja vida, ki se ga ne da popraviti z nošenjem kontaktnih leč ali očal. Na srečo je mogoče z že zelo kratkim posegom zamegljeno lečo zamenjati z novo, umetno lečo in tako pacientu povrniti vid. Z odstranitvijo mrene se lahko vid popravi v tolikšni meri, kot ga je povzročala mrena. 

siva mrena na ocesu

Če obstaja še kakšna druga očesna bolezen, ki vpliva na poslabšanje vida, se ta z operacijo mrene ne odpravi.

KDAJ OPERIRATI MRENO? 

Danes operiramo že zelo ‘mlade’ mrene. Ni treba čakati, da mrena ‘dozori’, kot se je včasih govorilo. Sodobna operativna tehnika je neprimerno boljša od nekdanjih in pacienti lahko že kmalu po posegu normalno opravljajo vsakodnevne aktivnosti. Ta tehnika omogoča zamenjavo naravne leče z umetno tudi pri ljudeh, ki sicer nimajo mrene, vendar ne želijo nositi očal. 

 

Liana Ritz – Mutevelić, dr. med., spec. oftamologinja

Poliklinika za oftalmologije “Dr. Ritz”

Kranjčevićeva 50/V, 10000 Zagreb, Hrvaška

+385 91 400 5432
[email protected]
http://www.dr-ritz.com

KAKO POTEKA OPERACIJA MRENE? 

Operacija mrene je zelo hiter in minimalno invaziven poseg, ki traja vsega skupaj 15 minut. Pred posegom v oko vkapamo kapljice in počakamo pol ure. Tako ga pripravimo na poseg. Operacija mrene je danes najpogostejše in najuspešnejše opravljena operacija na svetu. Rezultati operacije so v 99,9 % uspešni (pri daljnovidnih in kratkovidnih pacientih ter tudi pri pacientih z astigmatizmom). 

Z uporabo visokofrekvenčnega ultrazvoka se leča razbije na manjše koščke, ki se jih potem nežno odstrani iz očesa. Na mesto te leče se vstavi umetno lečo. Operacija se konča z zaprtjem reza, pri čemer šivanje ni potrebno, saj se operacija vrši znotraj očesa, skozi cca 2 mm široko zarezo. Skozi isto zarezo se v oko vstavi umetna leča. Med operacijo boste občutili le vodo, ki uhaja v oko, in močno svetlobo, v katero morate gledati. Paciente pogosto skrbi, da med operacijo ne bodo mogli biti pri miru, vendar je ta skrb odveč, saj obstaja več načinov, kako umiriti oko. 

SEM KANDIDAT(KA) ZA OPERACIJO MRENE? 

Če imate zamegljen vid, ste občutljivi na svetlobo ali bolje vidite v zatemnjenem prostoru, imate najverjetneje mreno. Za potrditev diagnoze je seveda treba opraviti popoln pregled oči. Opravi se refrakcija, s čimer se določi dioptrija pred operacijo ter meritev očesa za določitev oblike in dolžine nove leče, ki bo vstavljena po odstranitvi mrene. Te meritve so potrebne za določitev najustreznejše intraokularne leče, s katero vam bomo kar najbolje povrnili vid. Operacijo lahko izvedemo dejansko pri vsakomur. 

JE OPERACIJA BOLEČA? 

Operacija je popolnoma neboleča; izvaja se v lokalni anesteziji, s kapljicami. Ne dajemo niti injekcij. 

KAKO DOLGO TRAJA OKREVANJE? 

Že prvi dan po operaciji bo vaš vid bolj ali manj dober, vsekakor pa boljši vsak naslednji dan. Sprva se lahko pojavi manjša reakcija očesa, ki v nekaj dneh izgine, in vid se vam povrne v popolnosti, razen če je prisotna še kakšna bolezen očesa, ki je z operacijo mrene ni bilo mogoče odpraviti. Po operaciji vam oko povijemo. Povoj še isti večer snamete in zavržete. Dobili boste tudi kapljice, ki jih boste morali uporabljati naslednjih 10 dni, in mast za oko, ki jo vbrizgavate v oko zvečer.

Vaš vid bo z vsakim dnem boljši in v mesecu dni boste, če ni bila vstavljena multifokalna leča, dobili že očala za branje.

Dr. Liana Ritz je s svojimi 25-letnimi izkušnjami in več kot 1.000 opravljenimi operacijami letno ena najimenitnejših kirurgov oftalmologov na našem področju. Več let je delala na očesnem oddelku v Klinični bolnici v Dubravi, pozneje pa na polikliniki Medikol. Od leta 2015 naprej pa ima svojo zasebno oftalmološko kliniko. Dr. Ritz je tudi sodna izvedenka s področja oftalmologije. Njena poliklinika je opremljena po najvišjih svetovnih standardih, dodatna prednost pa je, da boste lahko opravili vse na enem mestu – od ambulantne obravnave, tj. predoperativnega posveta, do posega in okulistike, in to vse prav v središču Zagreba.

Foto (naslovna): Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj