Spolnost pri bolnikih z rakom

Odpiranje teme kot je spolnost je zelo pomembna, saj bolniki in njihovi svojci o tem težko govorijo že med seboj, še težje poiščejo pomoč v zdravstvenem sistemu. Foto: Bigstock

Raziskava med hematološko onkološkimi bolniki pri nas je pokazala, da ima težave v spolnosti več kot 60 odstotkov bolnikov. Pri ženskah prevladuje pomanjkanje spolne želje, pri moških pa težave z erekcijo. 

Čeprav nas golota in prikrita spolnost spremljata na vsakem koraku in oglasa brez razgaljene kože skorajda ni, se odkrito o spolnosti v javnosti skorajda ne govori. Še posebej tabu tema je spolnost pri bolnikih z rakom.

Težave tudi po 10 letih in več

Raziskavo o spolnosti med hematološko onkološkimi bolniki je vodila mag. Milena Remic. Kaj jo je najbolj presenetilo? To, da več bolnic in bolnikov priznava, da jih težave v spolnosti pestijo še desetletje ali več po zaključku zdravljenja krvnega raka, pove, in nadaljuje: “Presenetljivo in zaskrbljujoče je, da številni bolniki v desetih letih niso našli strokovne pomoči za svoje spolne težave. Prva ovira pri njihovem iskanju pomoči je morda v tem, da bolnikom ni lahko spregovoriti ali že samo razmišljati o tej tabu temi, glavna ovira pa je gotovo v mnogo prešibki dostopnosti strokovne obravnave težav v spolnosti pri nas.” 

Bolniki težko spregovorijo

Da je raziskava dosegla ne samo tiste, ki so pravkar premagali to težko bolezen, pač pa tudi splošno javnost, so poskrbeli pri Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo L&L. Pripravili so publikacijo Spolnost pri hematološko onkoloških bolnikih (glavna avtorica je Frodina Krstanoska dr.med., internistka in hematologinja, specialistka za spolno medicino. Zaposlena je v SBSG in ima ambulanto za spolno medicino v ZD Velenje), ki jo je moč brezplačno prenesti iz njihove spletne strani. Kaj jih je vodilo, da so se lotili te tako prezrte teme, smo vprašali Kristino Modic, izvršno direktorico Slovenskega društva bolnikov z limfomom in levkemijo L&L. »V združenju zelo pozorno spremljamo potrebe bolnikov in njihovih svojcev. Večkrat smo v pogovorih z njimi zaznali, da je tudi spolnost področje, ki je zanje pomembno in na katerem imajo kar nekaj težav v času zdravljenja, življenja z boleznijo pa tudi po ozdravitvi. In je hkrati tema, o kateri težko spregovorijo že s svojim partnerjem, kaj šele z zdravstvenim osebjem. Zato tudi težko poiščejo pomoč. Zato smo se odločili, da jim pri tem pomagamo s pripravo informativne knjižice, ki ponuja aktualne razlage, nasvete in odgovore na vprašanja bolnikov in svojcev,« pojasnjuje.

V zadregi tudi zdravniki

Odpiranje teme kot je spolnost je zelo pomembna, saj bolniki in njihovi svojci o tem težko govorijo že med seboj, še težje poiščejo pomoč v zdravstvenem sistemu, nadaljuje Kristina Modic. «Zato je knjižica velika dodana vrednost, ki bolnike in svojce opolnomoči, jim sporoča, da so težave, ki jih imajo obvladljive ali jih je celo mogoče odpraviti in jih spodbuja, da poiščejo pomoč, če čutijo, da jo potrebujejo. Nenazadnje pa knjižica prispeva tudi k ozaveščanju strokovnjakov, ki bolnike zdravijo, da jih vprašanja bolj pogumnih bolnikov na to temo ne bodo morda spravila v zadrego. Zaradi vsega napisanega je potrebno o težavah v spolnosti govoriti širše, saj je spolnost za posameznika pomembna in zelo vpliva na njegovo kakovost življenja.«

60 odstotkov bolnikov s težavami v spolnosti

Raziskava je zajela 65 odraslih hematološko onkoloških bolnikov. Prevladovale so ženske – sodelovalo jih je 41. S tremi četrtinami so močno prevladovali bolniki v starosti 30 do 60 let. Slaba četrtina jih je bila stara nad 60 let. Vsi so izpolnili vprašalnik o tem, ali v spolnosti doživljajo težave in kakšne, kako le-te vplivajo na njihovo živjenje in kakšne strokovne pomoči so deležni za odpravo težav. Rezultati so pokazali, da ima težave v spolnosti 61 odstotkov žensk in 62 odstotkov moških bolnikov. Pri ženskah prevladuje pomanjkanje spolne želje (kot razlog jo je navedlo 76 % sodelujočih) in bolečine pri spolnih odnosih (44 %). Najpogostejše moške težave so motnje erekcije (80 %), pomanjkanje spolne želje (47 %) ter zakasnitev ali nezmožnost izliva semena (40 %). Pri nekaterih se je stanje po zaključenem stanju izboljšalo, obstajajo pa tudi taki, pri katerih težave trajajo že več let in negativno vplivajo na čustvovanje in odnose med partnerjema.

Z raziskavami nad tabu teme

Tem, ki vzbujajo nelagodje, je – se zdi, vse več. Ne samo med onkološkimi bolniki, pač pa tudi v javnosti na splošno. Sodobni način življenja, v katerem smo na eni strani vpeti v virtualni svet družbenih omrežij (in nerealna pričakovanja), na drugi pa v realno življenje, pred mnoge postavlja izzive, ki so jim komaj kos. Onkološki bolniki tozadevno niso izjema. Ali je torej pomembno, da se s takimi projekti nadaljuje in se o tabu temah sprašuje bolnike (pa tudi njihove svojce)? Milena Remic odgovarja pritrdilno. “Anonimne ankete so dober način, saj bolniki in svojci brez izpostavljanja lažje razkrijejo svoje težave in podajo vpogled v problematiko. Obenem pa jim takšne ankete lahko pomagajo tudi neposredno, da o svojih težavah morda celo prvič spregovorijo in začnejo iskati rešitve zase. Glavni cilj tovrstnih raziskav pa vidim v tem, da to doslej spregledano problematiko čim bolje osvetlijo in s tem pospešijo sistemske rešitve. Tako pro bolnikih z rakom, kot širše.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj