Metastatski rak dojke: vse ni rožnato

Avtor: S. B. Hajdenkumer

Rak dojk je v razvitem svetu najpogostejši rak pri ženskah. Tudi Slovenija ni nobena izjema, saj pri nas za to boleznijo vsako leto zboli okoli 1.300 žensk. Rak dojk je sicer visokoozdravljiv, vendar le, če je odkrit dovolj zgodaj. 

In tudi v tem primeru se bolezen pri približno tretjini bolnic čez čas ponovi v napredovali, tj. metastatski obliki. 

Ta ni ozdravljiva, jo je pa mogoče zdraviti in tako bolnicam podaljšati življenje ter izboljšati njegovo kakovost.
Ozaveščanje o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk je v zadnjem desetletju močno prispevalo k boljši seznanjenosti žensk ter posledično k boljšemu izidu zdravljenja. Toda to je le pol zgodbe, saj rak dojk ni zmeraj odkrit dovolj zgodaj, v Sloveniji ga pri desetih odstotkih bolnic odkrijejo v IV. stadiju bolezni. Takrat se bolezen z dojk razširi na oddaljene organe, najpogosteje v pljuča, jetra, možgane ali na kosti. 

Bolnice nerazumljene 
Na novinarskem srečanju z avtorji Globalnega desetletnega poročila (2005–2015) o stanju na področju metastatskega raka dojk, ki je novembra potekalo v Pragi, je predstojnica onkološkega oddelka bolnišnice Sv. Margarete v Budimpešti dr. Katalin Boer, dr. med., pojasnila: »Metastatski rak dojk je neozdravljiva bolezen, jo je pa treba zdraviti, saj lahko zdravljenje bolnicam podaljša življenje in pomembno izboljša njegovo kakovost. V prihodnje pričakujemo tarčna zdravila, ki bodo tem ženskam pomagala, in bo metastatski rak dojk postal obvladljiv, kot je danes sladkorna bolezen.« 
Obsežno raziskovanje oskrbe in položaja bolnic, zdravstvenih politik in razumevanja te bolezni v javnosti je potekalo v 14 državah. Izsledki kažejo, da so zaradi splošnega prepričanja javnosti, da je rak dojk ozdravljiv, bolnice z neozdravljivim metastatskim rakom dojk pogosto nerazumljene in tudi stigmatizirane. Iz desetletnega poročila med drugim izhaja še, da ljudje pogosto menijo, da naj bi se bolnice o svoji bolezni pogovarjale le z zdravnikom. 
Ni vse »rožnato« 
Takšno stališče bolnice potiska v izolacijo. »Ko se bolezen ponovi in metastazira, kar se statistično zgodi približno tretjini bolnic, ki so jim raka dojk odkrili v zgodnji fazi, so ženske pogosto pred vprašanjem, kaj so storile narobe. Bolnice z metastatskim rakom, ki so polne strahu in negotovosti, zato še posebej potrebujejo kakovostno oskrbo in dobro podporo,« je potrebe bolnic strnila prof. dr. Julie R. Gralow z Medicinske fakultete Univerze v Washingtonu. Razprave o raku dojk se večinoma vrtijo le okrog pozitivnih zgodb, ki so posledica zdravljenja zgodnjih faz bolezni, a kot pravi prof. Gralow: »Lepo je slišati dobre zgodbe, a vendar ni vse rožnato.«
Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj