Multipla skleroza – v čevljih bolnika

Avtor: S.S, STA

Multipla skleroza je avtoimuna bolezen, ki povzroča vnetje v osrednjem živčevju, in je najpogostejši razlog za invalidnost med mladimi. S pravočasnim odkrivanjem bolezni in posledično hitrim zdravljenjem pa se lahko upočasni napredovanje bolezni in tako izboljša kakovost življenja bolnika, so poudarili na okrogli mizi ob svetovnem dnevu multiple skleroze. 

»Za multiplo sklerozo navadno zbolijo mladi ljudje. Čeprav je na svetu že okoli 2,5 milijona teh bolnikov, od tega okoli 3.500 v Sloveniji, vzrok bolezni ostaja nejasen,« je povedala nevrologinja z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Alenka Horvat Ledinek. »Dejavniki tveganja za bolezen so okoljski, kajenje, okužba z določenim virusom in dedna predispozicija. Za multiplo sklerozo od 2,5- do 3-krat pogosteje zbolevajo ženske kot moški. Če zboli moški, pa se bolezen pojavi navadno pet let pozneje kot pri ženski,« je pojasnila nevrologinja z UKC Maribor Tanja Hojs Fabjan in dodala, da je več multiple skleroze v beli rasi.Velika večina bolnikov ima najprej obliko bolezni z zagoni in obdobji mirovanja, pri 40–60 odstotkih teh bolnikov pa bolezen sčasoma napreduje v sekundarno napredujočo obliko, pri kateri se znaki bolezni nenehno slabšajo. Do 15 odstotkov bolnikov pa ima po njenih navedbah že od samega začetka takšno obliko bolezni z nepretrgoma slabšajočim potekom.

Klinična psihologinja v UKC Maribor Estera Žalik je ob tem dejala, da je soočanje z diagnozo zelo stresna situacija. Kako se posameznik odziva nanjo, je odvisno od tega, kako si sam razloži situacijo, veliko pa jih bolezen na začetku preprosto zanika. Opozorila je tudi na pomen podpore družine in bližnjih pri spoprijemanju z boleznijo.

Udeleženci okrogle mize, ki jo je podprlo podjetje Biogen Pharma, so ob koncu lahko tudi preizkusili posebne čevlje, izdelane s 3D-tiskalnikom, ki omogočajo simulacijo hoje oziroma življenja z multiplo sklerozo, in se tako postavili »v čevlje bolnika«. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj