Epstein – Barr virus verjetno glavni vzrok za multiplo sklerozo

Multipla skleroza je kronična, napredujoča vnetna bolezen živčnega sistema, ki prizadane 2,8 milijona ljudi po vsem svetu. Je neozdravljiva, zdravila lajšajo simptome in zaustavljajo njeno napredovanje.

Hipotezo, da je multipla skleroza posledica okužbe z virusom Epstein-Barr, raziskovalci preučujejo že vrsto let. Foto: Bigstock

Pravkar objavljena študija potrjuje neposredno povezavo med okužbo z virusom Epstein-Barr (EVB) in multiplo sklerozo. To pomeni, da bi lahko večino primerov multiple skleroze preprečili z zaustavitvijo okužbe z EBV in da bi ciljanje na EBV lahko vodilo do razvoja novih zdravil.

Hipotezo, da je multipla skleroza posledica okužbe z virusom Epstein-Barr, raziskovalci sicer preučujejo že vrsto let. Ekipi iz Univerze Harvard pa je prvič uspelo priskrbeti prepričljive dokaze, da je temu res tako. To je velik korak naprej in kaže, da bi lahko večino primerov MS preprečili z zaustavitvijo okužbe z EBV, pravi Alberto Ascherio, profesor epidemiologije in prehrane na Harvard Chan School in višji avtor študije.

Simptomi deset let po okužbi z EBV

Multipla skleroza je kronična vnetna bolezen živčnega sistema, pri kateri propadajo mielinske ovojnice, ki ščitijo nevrone v možganih in hrbtenjači. Njen vzrok ni natančno znan, eden od glavnih »osumljencev« pa je virus Epstein-Barr (EVB). Gre za virus iz skupine herpes, ki lahko povzroči infekcijsko mononukleozo ter vzpostavi latentno, vseživljenjsko okužbo gostitelja. Okuži kar 95 odstotkov populacije, pri večini okuženih pa ne povzroča težav. Multipla skleroza je razmeroma redka bolezen, pojav simptomov pa se začne približno deset let po okužbi z EBV.

Povečanje tveganja za 32 krat

Da bi ugotovili povezavo med EBV in multiplo sklerozo, so raziskovalci pregledali podatke za več kot 10 milijonov mladih odraslih, zaposlenih v ameriški vojski. Za multiplo sklerozo jih je zbolelo 955. Ekipa je vsaki dve leti analizirala vzorce njihovega seruma in določila status okužbe z EBV v času odvzema prvega vzorca ter razmerje med okužbo z EBV in razvojem multiple skleroze. In kaj so ugotovili? Tveganje za multiplo sklerozo po okužbi z Epstein-Barr virusom se je povečalo za 32-krat, po okužbi z drugimi virusi pa je ostalo nespremenjeno. Serumske ravni lahke verige nevrofilamentov (beljakovine, ki kaže na degeneracijo živcev in je značilna za multiplo sklerozo) so narasle šele po okužbi z EBV. Povezave med okužbo z EBV in razvojem multiple skleroze tudi ni bilo mogoče razložiti z nobenim drugim znanim dejavnikom tveganja – kar kaže, da je prav okužba z EBV verjetno glavni vzrok za njen nastanek.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

Morda vas zanima tudi:

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj