Pri nas en primer suma hepatitisa neznanega vzroka pri otrocih

Minister za zdravje Janez Poklukar je pred Pediatrično kliniko v Ljubljani skupaj z Miroslavom Petrovcem z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter pediatrinjo in infektologinjo Tatjano Mrvič podal izjavo, vezano na težko potekajoč akutni hepatitis nejasnega vzroka pri otrocih.

Pri diagnosticiranju hepatitisa gre za utečeno diagnostiko, ki jo na Infekcijski kliniki sicer izvajajo vsak dan. Foto: Bogstock

Na Infekcijski kliniki so v zadnjih 14 dneh obravnavali enega otroka, pri katerem je šlo najverjetneje za sum hepatitisa nejasnega vzroka, a je šlo za blag potek. Otrok je že v domači oskrbi, v bolnišnici pa je bil dva dni. Star je nad 10 let. Da gre za hepatitis neznanega izvora sicer ne morejo z gotovostjo potrditi, saj je veliko drugih sindromov zelo podobnih temu, na primer infekcijska mononukleoza.

Minister: “Starše naprošam, da so na simptome pozorni, vendar naj ostanejo mirni, saj gre za izredno redek virus. Med simptome spadajo zlatenica, bledo blato in temen urin. Hkrati jih pozivam, da upoštevajo temeljne higienske ukrepe: higiena rok, kašlja, distanca do oseb, ki kažejo znake okužbe dihal. Slovenska strokovna javnost je v pripravljenosti, podana so ustrezna priporočila tako pediatrom, infektologom kot ostali širši javnosti.”

Miroslav Petrovec z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo je povedal, da gre pri diagnosticiranju hepatitisa za utečeno diagnostiko, ki jo sicer izvajajo vsak dan. “Morda se pri tem primeru pojavlja posebna vrsta adenovirusa, ki povzroča tudi drisko. A diagnostika je pri nas že vrsto let zagotovljena, sodelovanje med institucijami, ki obravnavajo te bolnike, pa je na najvišjem nivoju. Primer se lahko potrdi v nekaj urah,” je poudaril. Dodal je, da naj bomo pri brskanju na internetu pozorni, da okužba z adenovirusom “še zdaleč ne pomeni, da gre za sindrom, o katerem govorimo danes”.

Tatjana Mrvič, pediatrinja in infektologinja, Vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je dejala, daj gre za redko bolezen, starši pa naj bodo vseeno pozorni na morebitno zlatenico, svetlo blato oziroma temen urin. V primeru teh simptomov naj otroka odpeljejo k pediatru.

O virusu so sicer prvič poročali na Škotskem, in sicer je 31. marca 2022 prišla vest o petih primerih težko potekajočega akutnega vnetja jeter neznanega vzroka pri otrocih, starih od tri do pet let, ki se je pojavil v zadnjih treh tednih. Do 23. aprila je bilo v svetu prijavljenih 169 primerov. 17 otrok (10%) je potrebovalo presaditev jeter; vsaj en otrok je bolezni podlegel. Med zbolelimi otroci po sedaj znanih podatkih ni bilo nobene epidemiološke povezave.

Vzrok za bolezen ostaja še nejasen, vendar so že aktivirani strokovnjaki vseh vodilnih inštitucij in združenj, ki obvladujejo tovrstne izbruhe, na čelu s Svetovno zdravstveno organizacijo. Preverjajo epidemične razsežnosti bolezni, spremembe v jetrih bolnikov, vrsto možnih vzrokov oziroma povzročiteljev ter njihovo natančno analizo, ter genetske in imunološke značilnosti bolnikov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj