Testiranje na okužbo z virusom hepatitisa C za vse odrasle

V ZDA uvajajo testiranje na okužbo z virusom hepatitisa C (HCV) za celotno populacijo v starosti od 18 do 79 let. Na ta način bodo v program zajeli tudi vse nesimptomatske primere okužbe. Testirali bodo tudi nosečnice.

Glavni razlog za širitev testiranja na celotno populacijo je drastični porast okužb: za kar 3,8 krat v zadnjem desetletju. Foto:Bigstock

Približno 170 milijonov ljudi po svetu ima kronično okužbo z virusom hepatitisa C. Poleg posledic na jetrih, kot sta ciroza jeter ter hepatocelularni karcinom, je okužba povezana tudi drugimi stanji, ki vodijo do povečane obolevnosti in smrtnosti. Eno od takih je zmanjšanje občutljivosti telesnih celic na inzulin.

Še bolj zaskrbljujoče je, da večina bolnikov, ki so okuženi z virusom HCV, za svoje stanje sploh ne ve. Poteza ZDA, da bodo po novem testirali vse, je tako dobrodošel napredek pri odkrivanju te zahrbtne bolezni.

Posodobitev smernic iz 2013

Gre za tako imenovana B priporočila. Slednja po ameriškem zakonu o dostopni oskrbi zahtevajo, da zasebne zavarovalnice storitev pokrijejo v celoti, brez odbitkov in doplačil. Testiranje celotne populacije v starosti od 18 do 79 let bo, kot so prepričani pri USPSTF (US Preventive Services Task Force), imelo velike javno-zdravstvene koristi. Gre tudi za posodobitev doslej veljavnih smernic iz 2013. Priporočila so 2. marca letos objavili v reviji JAMA.

Nekajkratni porast okužb v zadnjem desetletju

Po smernicah iz leta 2013 so bili v enkratno testiranje na okužbo z virusom HCV vključeni vsi odrasli, rojeni v letih 1945 do 1965, v periodično testiranje pa osebe v stalnem tveganju. V tej skupini so predvsem odvisniki, ki si mamila vbrizgavajo, ter tisti, ki pogosto menjajo spolne partnerje.

Glavni razlog za širitev testiranja na celotno populacijo je drastični porast okužb: za kar 3,8 krat v zadnjem desetletju. “Okužba z virusom HCV je povezana z več smrtnimi primeri kot 60 drugih nalezljivih bolezni skupaj,” je povedal prof. dr. Douglas K. Owens iz Univerze Stanford, ki je vodil pripravljalno skupino. “Največji porast okuženih je med mladimi. S HCV je med odvisniki, ki si vbrizgavajo mamila, okužena tretjina v starosti od 18 do 30 let. Med starejšimi od 30 let pa je okuženih med 70 do 90 odstotkov odvisnikov,” je še pojasnil Owens.

Testiranje prostovoljno in brezplačno

Avtorji smernic poudarjajo, da je presejalni pregled prostovoljen in brezplačen. Izpostavljajo pomen osveščanja: da se ljudem sporoči, kaj je HCV, kako se človek lahko okuži, kaj pomeni pozitiven ali negativen rezultat testa in kakšne so koristi zdravljenja. USPSTF še predlaga, da kot visoko tvegane obravnavajo tudi tiste, ki so (ali jih še) zaradi različnih vzrokov prejemali zdravila v obliki infuzij ter jih testirajo, tudi če so izven predlaganega starostnega okvirja.

Sodobno zdravljenje hepatitisa C kratko in učinkovito

Nova ameriška priporočila upoštevajo več dogodkov v zadnjem desetletju. Najpomembnejši je prepričljiv dokaz, da novejši antivirusni režimi (DAA) z neposrednim delovanjem povzročajo stopnjo ozdravitve odraslih 95 odstotkov in več. Stroka razpolaga tudi z ustreznimi dokazi o stalnem virološkem odzivu pri zdravljenih mladostnikih. Poleg tega se je trajanje zdravljenja zmanjšalo. Pri starejših načinih na osnovi interferona je zdravljenje trajalo 48 tednov. Za zdravljenje, ki temelji na DAA, pa je dovolj 8 do 12 tednov.

Cilj: odkriti 98 odstotkov okužb

Dr. Kalyan R. Bhamidimarri, vodja oddelka za hepatologijo na Univerzi Miami (Florida) je poudaril pomen dejstva, da so rezultati hitrega testiranja hitro na razpolago. Hitro testiranje, ki je visoko zanesljivo, bodo sicer izvajali zdravniki na primarnem nivoju: vzeli bodo kri iz prsta in vzorec poslali v specializirani laboratorij.

Po Bhamidimarrijevem mnenju bodo na ta način uspešno prepoznali več kot 98 odstotkov okužb. “Največji izziv pri hepatitisu C sta podcenjevanje tveganja in nediagnosticiranje. Čeprav se je število okužb z virusom hepatitisa C v skupini tim. “baby boomerjev” zmanjšalo, se je v vseh ostalih starostnih skupinah povečalo,”pravi Bhamidimarri. Zdravniki na primarni ravni so tako že dobili navodila, da so pozorni na znake zamaščenosti jeter pri vseh svojih odraslih pacientih.

Okužba vodi v cirozo jeter, potrebna presaditev organa

Akutne okužbe z virusom hepatitisa C so se v zadnjih letih močno povečale in, kot opozarja stroka, bodo bodo brez odkrivanja in zdravljenja postale kronične. “Število posameznikov, ki bodo zaradi ciroze jeter potrebovali presaditev, se bo močno povečalo. Če naraščanja števila bolnikov ne zaustavimo, bo to zelo obremenilo zdravstveni sistem. Hepatitis C je namreč nalezljiva bolezen, ki jo vsi neprepoznani in nezdravljeni bolniki širijo na druge,” pojasnjuje Bhamidimarri.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj