Cepivo zoper TBC učinkovito pri koronavirusu SARS-CoV-2?

Pandemija koronavirusa SARS-CoV-2 je povzročila, da medicina, farmacija in druge znanosti delajo s polno paro. Nekateri iščejo zdravila, drugi razvijajo cepiva, tretji se ukvarjajo z epidemiološkimi podatki, ki so pomembni za pravilno ukrepanje in načrtovanje aktivnosti.

Prvotni koronavirus, ki je povzročil epidemijo v 11 milijonskem Wuhanu, do danes mutiral že 40 krat. Foto: Bigstock

V zgodnjem otroštvu smo vsi cepljeni proti tuberkulozi (TBC). Gre za cepivo, ki je varno, dolgo v uporabi in preverjeno glede dolgoročnih stranskih učinkov. Novejše raziskave tudi kažejo, da učinkovito ščiti tudi pred drugimi povzročitelji bolezni. Študije, ali je med njimi tudi koronavirus SARS-CoV-2, so že v teku.

Virus izpod nadzora že januarja, vmes 40 krat mutiral

V javnosti sta v teh dneh odjeknili še dve novici, povezani z koronavirusom SARS-CoV-2 in boleznijo covid-19. Prva je študija raziskovalcev iz Univerze Oxford. Ugotovili so, da se je novi koronavirus v Veliki Britaniji (in Evropi) nenadzorovano širil že januarja letos. Izračunali so tudi, da je (bilo) okuženih najmanj polovica celotne britanske populacije.

Drugo pomembno spoznanje pa so objavili islandski znanstveniki. Raziskava inštituta DeCode Genetics for Information je potrdila, da je prvotni koronavirus, ki je povzročil epidemijo v 11 milijonskem Wuhanu, do danes mutiral že 40 krat. Povedano drugače: ta hip v svetovni populaciji kroži najmanj 40 različic koronavirusa SARS-CoV-2.

Napovedane štiri različne klinične študije, prva steče ta teden

V štirih različnih študijah bodo klinično (na ljudeh) preizkusili, ali stoletno cepivo proti tuberkulozi (TBC) res lahko oživi imunski sistem in mu tako omogoči boljši boj s covid-19. Morda lahko prepreči celo okužbo v celoti. Potekale bodo na različnih koncih sveta, vanje pa bodo zajeli medicinsko osebje in starejše. Pri prvih je tveganje za okužbo s SARS-CoV-2 večje kot pri splošni populaciji, pri drugih je potek bolezni hujši. Prvi, Nizozemci, začenjajo že ta teden. V testiranje bodo zajeli 1000 zdravnikov in medicinskih sester iz osmih njihovih bolnišnic. Polovica jih bo prejela Calmette-Guerinovo cepivo (BCG), polovica pa placebo.

Cepivo BCG varno in poceni

Cepivo BCG vsebuje živ, oslabljen sev bakterije Mycobacterium bovis, sorodnice povzročiteljice tuberkuloze M. tuberculosis. Ime nosi po po francoskih mikrobiologih Albertu Calmetteu in Camilleu Guérinu, ki sta ga razvila v začetku 20. stoletja. Cepivo se daje otrokom v prvem letu življenja v večini držav po svetu, je varno in poceni. Vendar preprečuje le okrog 60 odstotkov primerov tuberkuloze pri otrocih, pri čemer so velika odstopanja med posameznimi državami.

Cepiva delujejo na pridobljeno imunost

Cepiva delujejo na pridobljeno imunost, imunski odziv pa je vezan na specifičnega povzročitelja bolezni. Protitelesa, katerih nastanek spodbudijo, si zapomnijo okužbo (imunski spomin) ter ob ponovnem stiku povzročitelja nevtralizirajo. Cepivo BCG pa se obnaša drugače. Klinične in opazovalne študije so pokazale, da je učinkovito tudi proti patogenom, ki niso zgolj bakterija tuberkuloze. Z raziskovanjem tega fenomena sta se pred časom intenzivno ukvarjala danska raziskovalca dr. Peter Aaby in dr. Christine Stabell Benn.

Preprečitev 30 odstotkov vseh okužb v prvem letu po cepljenju

Ugotovila sta, da cepivo BCG v prvem letu prepreči približno 30 odstotkov okužb s katerim koli znanim patogenom, vključno z virusi. Čeprav so bile njune študije kritizirane zaradi metodologije, je njihova revizija, ki jo je leta 2014 naročila Svetovna zdravstvena organizacija, rezultate potrdila. SZO je tako zaključila, da cepivo BCG znižuje skupno umrljivost otrok. Raziskave Aaby-ja in Stabell Benn-ove so ponovno retrospektivno pregledali v letu 2016. Ugotovitve glede potencialnih koristi cepiva BCG so bile še bolj pozitivne.

Od takrat so se klinični dokazi še okrepili in več raziskovalnih skupin je prispevalo pomembna spoznanja, kako BCG sistemsko pozitivno vpliva na imunski sistem. Dr. Mihai Netea, specialist za nalezljive bolezni iz Univerzitetnega medicinskega centra Univerze Radboud, je tudi odkril, zakaj cepivo zoper tuberkulozo kljubuje učbenikom o delovanju imunosti. Odgovor se skriva v imunskem spominu.

Vzpostavitev “usposobljene imunitete”

Prirojeni imunski sistem, sestavljen iz belih krvnih celic, kot so makrofagi, naravne celice morilke in nevtrofilci, naj imunskega spomina ne bi imel. Toda ekipa, ki jo je vodil Netea, je odkrila, da BCG, ki v človeku ostane “živ” več mesecev, spodbudi celice prirojenega imunskega sistema za daljše obdobje. Raziskovalci so pojav poimenovali “usposobljena imuniteta”. Dvojno slepa randomizirana študija, objavljena leta 2018 v reviji Cell, je pokazala, da BCG cepivo ščiti pred rumeno mrzlico. Izvirno objavo te študije lahko preberete TUKAJ.

Cepivo BCG in koronavirus SARS-CoV-2

Zdaj je cepivo BCG zanimivo tudi kot potencialna rešitev za zaščito pred okužbo s koronavirusom SARS-CoV-2. Poleg nizozemskih raziskovalcev so klinična preizkušanja že napovedali na Univerzi Melbourne. Preizkušanje bo potekalo na zdravstvenem osebju po enakem protokolu, kot so ga uporabili na Nizozemskem. Imunologinja dr. Eleanor Fish pojasnjuje, da cepivo BCG verjetno ne bo popolnoma odpravilo okužb z novim koronavirusom, vendar bo zmanjšalo njegov vpliv na posameznike. Na novinarsko vprašanje, ali se bo cepila tudi sama, je odgovorila pritrdilno.

Na Univerzi Exter bodo v raziskavo zajeli starejše, uporabili bodo cepivo BCG. Klinično testiranje so že prejšnji teden napovedali tudi na Inštitutu Max Planck za infekcijsko biologijo. Uporabili bodo VPM1002. Gre za gensko spremenjeno različico cepiva BCG, ki še ni odobreno za cepljenje proti tuberkulozi. Zajeli bodo tako starejšo populacijo kot zdravstveno osebje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj