Evolucija koronavirusa SARS-CoV-2, mutacij že dvesto

Virus Sars-Cov-2 (povzročitelj covid-19), ne preseneča samo s hitrim širjenjem med ljudmi, pač pa tudi s tem, da se izjemno hitro spreminja. Doslej so pri njem potrdili blizu 200 mutacij, s katerimi se poskuša čim bolje prilagoditi svojim človeškim gostiteljem.

Gensko raznolike SARS-CoV-2 viruse je moč najti v vseh najbolj prizadetih državah. To kaže na obsežen globalni prenos že od vsega začetka in potrjuje odsotnost “pacientov nič” v večini držav. Foto: Bigstock

Analiza genoma koronavirusa pri več kot 7.500 ljudmi s covid-19 je prinesla vpogled v njegovo evolucijo. Izkazalo se je, da se spreminja hitreje, kot je bilo pričakovano.

Globalni prenos že od samega začetka

Študija britanskega University College London je odkrila blizu 200 ponavljajočih se genskih mutacij koronavirusa Sars-CoV-2, s katerimi se prilagaja svojim človeškim gostiteljem. Raziskovalci so ugotovili tudi, da je gensko raznolike SARS-CoV-2 viruse moč najti v vseh najbolj prizadetih državah. To kaže na obsežen globalni prenos že od vsega začetka in tudi potrjuje odsotnost “pacientov nič” v večini držav. Odkritje daje tudi pomembne namige razvoj zdravil in cepiv. Ugotovitve so bile 5. maja 2020 objavljene v strokovni reviji Infection, Genetics and Evolution.

Mutacije same po sebi niso nekaj slabega

Raziskovalci so analizirali genske raznolikosti pri virusu SARS-CoV-2 s presejanjem njegovega genoma pri več kot 7.500 bolnikih s covid-19. V vzorec so zajeli bolnike iz celega sveta. Identificirali so 198 mutacij, za katere se zdi, da so se večkrat samostojno pojavile – kar nakazuje, da se virus prilagaja izjemno hitro. Prof. dr. Francois Balloux (UCL Genetics Institute), so-avtor objave, izpostavlja: “Vsi virusi naravno mutirajo. Mutacije same po sebi niso nekaj slabega, saj z njimi virusi običajno postajajo manj smrtonosni (a bolj nalezljivi). Ali bo tako tudi v primeru SARS-CoV-2, zaenkrat še ne vemo.”

Usmerjanje na dele genoma, kjer je mutacij malo

Izkazalo se je tudi, da identificirane genske spremembe niso enakomerno razporejene po celotnem genomu virusa. Deli genoma, kjer jih je malo, bi bili boljše tarče za zdravila in/ali cepiva. “Glavna težava pri premagovanju virusov je, da cepivo ali zdravilo ni več učinkovito, ko virus mutira. Če bomo svoja prizadevanja usmerili na dele virusa, za katere je manj verjetno, da mutirajo, imamo večje možnosti za razvoj dolgoročno učinkovitih zdravil in/ali cepiv,” pojasnjuje Balloux. Dr. Lucy van Dorp (UCL Genetics Institute), članica raziskovalne ekipe, dodaja: “Ugotovili smo, da so se nekatere od mutacij pojavile sočasno na zelo različnih krajih (geografsko), in to v času, ko je bila pandemija že razglašena. Natančno jih moramo spremljati – ko bo za to na voljo dovolj podatkov, in izvesti nove raziskave, če jih hočemo natančno razumeti.”

“Pacient 0” v večini držav ne obstaja

Rezultati pričujoče študije potrjujejo, da imajo vse različice (mutacije) virusa Sars-CoV-2 skupnega prednika, virus pa je krožil v populaciji ljudi že mnogo prej, preden je bil “uradno” odkrit. Raznolikost vzorčenih virusov je bila podobna po vsem svetu. To po mnenju raziskovalcev dokazuje tudi, da je Sars-CoV-2 v večino držav vstopal večkrat neodvisno in ne preko tako imenovanega “pacienta 0”.

Pregledovanje genomov preko spletne aplikacije

Raziskovalna skupina je razvila tudi interaktivno, odprtokodno spletno aplikacijo, ki omogoča pregledovanje vseh različic genoma virusa Sars-CoV-2. “Sposobnost analiziranja tako izjemnega števila virusnih genomov v prvih nekaj mesecih pandemije je neprecenljiva pri prizadevanjih za razvoj zdravil. Hkrati dokazuje, kako velik je bil v zadnjem desetletju razvoj na področju genomskih raziskav,” je prepričana Lucy van Dorp.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj