Covid-19 in imunost: Se lahko ponovno okužimo?

Novice o ljudeh, ki so na koronavirus SARS-CoV-2 ostali pozitivni po okrevanju, odpirajo pomembno dilemo: ali se po preboletju okužbe razvije imunost ali ne? Povedano drugače: ali potem, ko smo covid-19 enkrat že preboleli, lahko ponovno zbolimo?

Vzrokov, da ljudje ostajajo pozitivni tudi potem, ko prebolijo covid-19, je več. Najbolj verjetno je, pravijo strokovnjaki, da gre za preostanek virusa, ki je sicer prisoten, a ne povzroči okužbe. Foto: Bigstock

Virus, ki povzroča covid-19, je bil odkrit šele pred nekaj meseci, zato se je o njem potrebno še veliko naučiti. Primeri iz Kitajske, Japonske in Južne Koreje o ljudeh, ki so ostali pozitivni potem, ko so okužbo že preboleli, odpira vprašanje o imunosti. Na podlagi podatkov drugih koronavirusnih sevov vemo, da ljudje naredijo protitelesa 7 do 10 dni po okužbi in da slednja zagotavljajo imunost samo specifični sev (za tistega, s katerim je bila oseba okužena).

Covid-19 in imunost

Epidemiologi, infektologi, mikrobiologi in drugi, ki se intenzivno ukvarjajo z virusom SARS-CoV-2 ter njegovimi sevi (trenutno jih med ljudmi kroži šest), so enotni. Na ljudeh bomo morali opraviti dolgoročne študije, da bomo ugotovili, ali se po covid-19 razvije imunost in kako dolgo traja, pravijo. Na podlagi tega, kar vedo o odzivanju človeškega telesa na druge viruse, je velika verjetnost, da pri covid-19 nastanejo protitelesa, ki za določen čas zagotovijo imunost.

SARS: Zaščita traja do tri leta

Zgodnje raziskave na opicah s covid-19 so potrdile, da protitelesa ščitijo pred ponovno okužbo z istim virusom. Ni pa znano, kako dolgo. Precej zgovorni so tudi podatki iz izbruha SARS-a pred skoraj dvema desetletjema. Študije so pokazale, da protitelesa, ki se razvijejo, imunost zagotavljajo do 3 leta. Raziskave virusa, ki povzroča MERS – in ki je tudi zelo podoben koronavirusu SARS-CoV-2, niso dale tako obetavnih rezultatov. Protitelesa v telesu ostanejo približno eno leto. Zaščita torej traja eno leto. Za oba primera tudi velja, da sta število protiteles in trajanje imunosti zelo odvisna od odziva imunskega sistema pri posamezniku.

Kaj se zgodi ob ponovni okužbi?

Poročila o ljudeh, ki so preboleli covid-19, a ostali pozitivni, odpirajo nova vprašanja. Ali je šlo pri njih za ponovno okužbo ali pa je virus neaktiven ostal v njihovih telesih? Stroka priznava, da ne ve. Analiza teh primerov je pokazala, da je šlo pri večini za zelo blag potek bolezni že ob prvi okužbi. Izkazalo se je tudi, da ti posamezniki – čeprav so bili nosilci virusa, niso imeli več simptomov in tudi niso okužili drugih družinskih članov. Korejski centri za nadzor bolezni poročajo o desetinah takih primerov, vse več je primerov tudi od drugod.

Virus prisoten, a ne povzroči okužbe

Vzrokov, da ljudje ostajajo pozitivni tudi potem, ko prebolijo covid-19, je več. Najbolj verjetno je, pravijo strokovnjaki, da gre za preostanek virusa, ki je sicer prisoten, a ne povzroči okužbe. Možno je tudi, da se virus “skrije” nekje v telesu in se ob padcu imunosti ponovno pojavi. Gre za podoben mehanizem, kot se dogaja pri herpesu na ustnicah. Virus herpes simpleks tip 1 – s katerim je okuženih 90 odstotkov odraslih, ostane v nas vse življenje. Naseli se v živčne pleteže ob hrbtenjači, kjer ga naš imunski sistem uspešno obvladuje. Ko imunski sistem začne delovati slabše in odpornost pade, se virus začne znova razmnoževati – in neprijetna mehurčkasta nadloga na ustnicah je znova tu.

Naj bo tako ali drugače – dejstvo je, da večina zbolelih za covid-19 ustvari protitelesa, ki jih pred ponovno okužbo ščitijo kar nekaj časa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj