Koronavirus postaja endemičen, izbruhi vsako sezono

Koronavirus, ki povzroča covid-19, postaja endemičen - kar je značilnost virusov, ki pri ljudeh povzročajo ponavljajoče se, običajno nenevarne izbruhe, pogosto vezane na zimski čas.

Koronavirs SARS-CoV-2 se bo verjetno ustalil v vzorcu endemičnosti. Ponovitve zbolevanja bodo verjetno postale vsakdanjost – podobno, kot je to prehlad. Za slednjim nekateri zbolijo tudi petnajstkrat na leto. Foto: Bigstock

Raziskovalci Columbia Mailman School pod vodstvom dr. Jeffreya Shamana in dr. Marte Galanti raziskali možnost, da koronavirus SARS-CoV-2 in njegovi sevi postajajo endemični. Ugotavljajo ključne dejavnike, ki prispevajo k temu, vključno s tveganjem za ponovno okužbo, razpoložljivostjo in učinkovitostjo cepiva, pa tudi morebitno sezonskost in interakcije z drugimi virusnimi okužbami, ki lahko modulirajo prenos virusa. Članek je bil pred dvema dnevoma (14. oktobra 2020) objavljen v reviji Science.

Ponovitve okužb z endemičnimi koronavirusi niso redke

Shaman je profesor okoljskih zdravstvenih ved na Columbia Mailman School ter eden od vodilnih strokovnjakov za modeliranje izbruhov nalezljivih virusnih bolezni (kot sta na primer covid-19 in gripa). Med prvimi je spoznal pomen asimptomatskega širjenja koronavirusa SARS-Cov-2. Dokazal je tudi, da ponovitve okužb z endemičnimi koronavirusi niso redke niti v enem letu po predhodni okužbi, vendar pa običajno potekajo z zelo blagimi bolezenskimi znaki.

Covid-19 postaja sezonska bolezen

V novi objavi Shaman in Galantijeva raziskujeta najbolj verjetni scenarij, pri katerem imunost na koronavirus SARS-CoV-2 – bodisi zaradi prekuženosti ali cepljenja, postane podobna kot je pri endemičnem beta koronavirusa, ki povzroča blage bolezni dihal. Za slednjega so sicer dokazali, da okužba z njim zmanjša resnost poteka covid-19. Rezultat bi bili redni letni izbruhi covid-19. Če bi bila imunost na SARS-CoV-2 daljša – morda z zaščito, ki jo zagotavlja imunski odziv na okužbo z drugimi endemičnimi koronavirusi, bi se lahko na začetku izginili covid-19, vendar bi po nekaj letih sledil novi izbruh. Kaže tudi, da bo covid-19 postala sezonska bolezen in ena od mnogih viroz, ki nas pestijo vsako leto.

Ustalitev v vzorcu endemičnosti

Koronavirs SARS-CoV-2 se bo verjetno ustalil v vzorcu endemičnosti. Ponovitve zbolevanja bodo verjetno postale vsakdanjost – podobno, kot je to prehlad. Za slednjim nekateri zbolijo tudi petnajstkrat na leto (povprečje je sicer šestkrat), nekateri pa sploh ne. Ali bodo ponovne okužbe običajne, kako pogosto se bodo pojavile, kako nalezljive bodo ponovno okužene osebe in kakšno bo tveganje za hude klinične izide s poznejšo okužbo, pa bo treba še raziskati, v poročilu navajata Shaman in Galanti.

Ponovna okužba

Serološke študije kažejo, da večina okužb ne glede na resnost poteka covid-19 povzroči nastanek nekaterih protiteles, specifičnih za SARS-CoV-2. Kljub temu ostaja nejasno, ali ta protitelesa sama zadostujejo za dolgoročno “sterilizacijsko imunost” – ki prepreči ponovno okužbo. “Nezadosten imunski odziv, oslabljen imunski sistem ali mutacije, ki virusu omogočajo, da “uide”, imunsko zaznavanje oslabijo in omogočijo nadaljnjo ponovno okužbo – čeprav je predhodna okužba zagotovila delno imunost in naj bi vodila v zmanjšanje resnosti simptomov,” poudarjajo raziskovalci.

So-okužba z drugimi respiratornimi virusi

Na imunski odziv na SARS-CoV-2 lahko vpliva, ali je nekdo trenutno ali je bil nedavno okužen z drugim koronavirusom virusom ali ne. Številne študije pred pandemijo kažejo, da lahko okužba z enim virusom zagotavlja kratkotrajno zaščito – približno teden dni – pred drugo okužbo. Druge študije potrjujejo, da sočasne okužbe z respiratornimi virusi niso povezane s povečano resnostjo bolezni. Medtem ko so bile dokumentirane nekatere sočasne okužbe s SARS-CoV-2, vključno s sočasnimi okužbami z gripo in respiratornim sincicijskim virusom, ni dovolj podatkov, da bi lahko potrdili njihovo medsebojno interakcijo.

Sezonskost

Dokazi tudi kažejo, da je koronavirus SARS-Cov-2 pozimi bolj prenosljiv. Zunaj tropskih predelov se v določenih obdobjih leta sezonsko vsako leto (vendo znova) sicer pojavljajo številni respiratorni virusi. Vsi endemični koronavirusi (OC43, HKU1, NL63, 229E) kažejo sezonskost in imajo potek, podoben gripi. Podobno lahko okoljske razmere modulirajo tudi prenosljivost SARS-CoV-2. Ne sicer dovolj, da bi preprečile prenos v zgodnjih fazah pandemije, ko je imunost na splošno nizka. Vendar pa verjetno dovolj za zmanjšanje intervalov ponavljajočih se izbruhov v naslednjih letih – predvsem pozimi.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj