Spremembe v možganih vplivajo na kopičenje kilogramov

Debelost v razvitem svetu prizadene približno 30 odstotkov otrok in mladostnikov. Povezana je z duševnimi težavami, pogostejšim zbolevanjem ter višjo stopnjo umrljivosti.

Mikrostrukturne možganske razlike so povezane z obsegom pasu in indeksom telesne mase (ITM) pri otrocih. Gre za spremembe v gostoti celic, ki nakazujejo na vnetne procese. Sproži jih prehrana z visoko vsebnostjo nasičenih maščob. Foto: Bigstock

Vemo, da je debelost kompleksni pojav, ki pri zdravljenju – ki je mnogokrat neuspešno, zahteva celostni pristop in praktično traja vse življenje. Znano je tudi, da je daleč najbolj učinkovito preprečevanje debelosti. Programom za promocijo zdrave prehrane in telesne aktivnosti se pridružujejo tudi različni napovedovalni modeli za odkrivanje tistih s povišano stopnjo tveganja. Otroci z debelostjo imajo več kot petkrat večjo verjetnost, da ostanejo debeli tudi kot odrasli.

Razlike v mikrostrukturi nucleus accumbens

Eno od novejših spoznanj je, da na povečan obseg pasu v najstništvu vpliva velikost možganov. Razlike v mikrostrukturi nucleus accumbens (NAcc) – regiji v možganih, ki igra pomembno vlogo pri predelavi hrane in drugih dražljajev za nagrajevanje, napovedujejo povečanje kazalnikov debelosti pri otrocih, kaže študija, objavljena pred nekaj dnevi v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences. Temelji na analizi podatkov raziskave o kognitivnem razvoju možganov (ABCD). V njej so spremljali skoraj 12.000 otrok z namenom, da bi ocenili dejavnike, kako razvoj možganov vpliva na zdravje v odraslosti.

Spremembe v gostoti celic zaradi mikrovnetja

Raziskava je prvi dokaz sploh, da so mikrostrukturne možganske razlike povezane z obsegom pasu in indeksom telesne mase (ITM) pri otrocih. Gre za spremembe v gostoti celic, ki nakazujejo na vnetne procese. Sproži jih prehrana z visoko vsebnostjo nasičenih maščob. “Vemo, da je debelost pri otrocih ključni napovedni dejavnik debelosti pri odraslih. Povezana je tudi s povečanjem zbolevanja za mnogimi drugimi nenalezljivimi kroničnimi boleznimi,” pojasnjuje dr. Nora D. Volkow, direktorica NIDA. “Naši rezultati potrjujejo ugotovitve prejšnjih raziskav na živalih, ki so razkrile neposredno povezavo med možgani in debelostjo. Mikrovnetje, ki ga tako imenovana “junk” hrana sproži v striatalni regiji, spodbuja nadaljnje nezdravo prehranjevanje in privede do povečanje telesne mase.”

Nesorazmerno povečanje telesne mase

V študiji so raziskovalci uporabili tehniko difuzijskega slikanja z magnetno resonanco, da bi preučili celično strukturo možganskih območij, ki sodelujejo v sistemu nagrajevanja. Zanimalo jih je, ali spremembe vplivajo na nesorazmerno povečanje telesne mase v mladosti. Študije na odraslih so namreč pokazale povezavo med NAcc in nezdravim prehranjevanjem. Analizirali so podatke za 5366 otrok, starih 9 in 10 let, ki so sodelovali v študiji ABCD. Po enem letu jih je na ponovni pregled prišlo 2133. Potrdilo se je, da domnevni označevalec celične gostote v NAcc odraža razlike v obsegu pasu in napoveduje povečan obseg pasu pri enoletnem spremljanju. Ker je študija ABCD vzdolžna, bo omogočila tudi spremljanje, ali in če da, kako se navedena povezava spreminja tekom razvoja mladostnikov in kateri dejavniki na to vplivajo.

Izvirno znanstveno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj