Prihodnost v zdravljenju srčnega popuščanja

Nadvse pomembne novosti glede zdravja srca in srčno-žilnih bolezni smo pred kratkim lahko spremljali na največjem evropskem kongresu za srce – ESC, ki je letos prvič potekal virtualno.

Podanalize študije EMPEROR-reduced so pokazale, da je treba zdraviti 19 bolnikov 16 mesecev, da bi preprečili eno srčno-žilno smrt oziroma hospitalizacijo zaradi srčnega popuščanja. Foto: Bigstock

Še posebej odmevne so bile predstavitve težko pričakovanih raziskav, ki so preučevale vpliv zaviralcev SGLT 2 na srce in ledvice. Obe veliki raziskavi sta pokazali pozitiven vpliv na srce in ledvice; gre za novosti, ki bodo s seboj gotovo prinesle velike spremembe v obravnavnavi bolnikov.

Prvi izmed zaviralcev SGLT 2, ki je pokazal pozitivne učinke tudi na srce, empagliflozin, je v raziskavi EMPEROR-reduced pri bolnikih s srčnim popuščanjem z zmanjšanim iztisnim deležem znižal skupno tveganje za srčno-žilno smrt in število hospitalizacij zaradi srčnega popuščanja za 25 odstotkov. Zmanjšal je tudi tveganje za prvo in ponovno hospitalizacijo za skoraj tretjino (30 odstotkov) in hkrati upočasnil upadanje ledvične funkcije. Izboljšanje je bilo pri skupini bolnikov s sladkorno boleznijo in pri bolnikih brez sladkorne bolezni. Gre za izjemno pomembne rezultate, ki bodo imeli v klinični praksi velik pomen, je povedal Milton Packer, predsedujoči izvršnemu komiteju programa EMPEROR iz Centra za srčno-žilno raziskovanje v medicinskem centru Baylor v Dallasu.

Dobrobit tudi za ledvice

Podanalize študije EMPEROR-reduced so pokazale, da je treba zdraviti 19 bolnikov 16 mesecev, da bi preprečili eno srčno-žilno smrt oziroma hospitalizacijo zaradi srčnega popuščanja. Empagliflozin je potrdil tudi dobrobit na ledvice, rezultati omenjene študije pa so pokazali, da se je znižalo tveganje za končno ledvično odpoved za 50 odstotkov. Empagliflozin je bil prvi zaviralec SGLT 2, ki je pokazal zmanjšanje srčno-žilne smrti in hospitalizacije pri srčnem popuščanju pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 in znano srčno-žilno boleznijo.

Empagliflozin je tako dokazal vse te učinke prvi; pravkar mineva 5. obletnica prelomne raziskave Empa-reg Outcome, ki je spremenila paradigmo zdravljenja bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. Zdravilo pa se raziskuje tudi naprej; izsledki novih študij tako kažejo na dodatne koristi, ki jih prinaša vsem, ki trpijo zaradi srčnega popuščanja. Kot omenjeno, upočasnjuje tudi napredovanje ledvične bolezni, ki je pogosto spremljevalka prve, še posebej pa tudi sladkorne bolezni.

Slovenski zdravniki: potrebujemo nove terapevtske tarče

O novih terapevtskih možnostih v zdravljenju srčnega popuščanja so govorili tudi slovenski zdravniki na strokovnem srečanju Inovacije in nove strategije zdravljenja v srčnem popuščanju, ki je potekalo sredi septembra v Portorožu. O mehanizmih delovanja zaviralcev SGLT 2 pri srčnem popuščanju je predaval kardiolog asist. dr. Gregor Poglajen iz KO za kardiologijo v UKC Ljubljana,ki je natančno razčlenil mogoča oprijemališča te nove terapevtske skupine zdravil. Poudaril je, da gre za starejšo populacijo z veliko pridruženih obolenj in da za zdravljenje srčnega popuščanja potrebujejo nove terapevtske tarče.

Zaviralci SGLT 2 so se prvič izkazali v študiji EMPA reg Outcome (september 2015); takrat smo prvič lahko spremljali zmanjšanje smrti in hospitalizacij zaradi srčnega popuščanja. Povedal je, da je zdaj njihova uporaba omejena samo na diabetike, a je prepričan, da se bo to spremenilo. Mehanizmi delovanja zdravil še niso dokončno pojasnjeni, vseeno pa se je razumevanje delovanja zaviralcev SGLT 2 v zadnjih letih močno izboljšalo, kar gotovo pomeni nove tarče srčnega popuščanja v prihodnje.

Prof. dr. Bojan Vrtovec iz KO za kardiologijo v UKC Ljubljana, je povzel o kliničnih učinkih inhibitorjev SGLT 2 pri srčnem popuščanju. Povedal je, da gre za zdravilo, ki ima močne dokaze pri bolnikih s srčnim popuščanjem in ki je dodatno uvrščeno v koncept zdravljenja srčnega popuščanja. Čeprav še niso uvrščeni v smernice, pa ne pomeni, da bolnikov ne bi že zdaj zdravili z njimi, je poudaril in dodal, da je prepričan, da gre za prihodnost v zdravljenju srčnega popuščanja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj