Prejšnje okužbe s korona virusi ublažijo potek covid-19

V zadnjih mesecih smo se navadili, da se medijske objave začnejo in končajo s covid-19. Dneva brez podatkov o pozitivnih na koronavirus SARS-CoV-2 ni več, in dlje kot traja "situacija" - utemeljeno ali ne, bolj vpliva na vsakodnevno življenje.

Predhodna okužba z drugimi korona virusi – ki najpogosteje povzročajo prehlad, zmanjša resnost poteka covid-19. Foto: Bigstock

Poleg virusa SARS-CoV-2 – ki je razmeroma nov patogen, obstaja veliko drugih vrst korona virusov, ki so endemični za človeka in lahko povzročijo tako prehlad kot pljučnico. V svojem genomu imajo nekaj zaporedij enakih, kot jih ima povzročitelj covid-19, kar vpliva na imunski odziv pri ljudeh. Če prebolimo prehlad, ki ga je povzročil katerikoli od korona virusov bomo lažje – z nič ali malo simptomi, preboleli tudi covid-19. Kar ni nič presenetljivega – vsi korona virusi so si namreč v bližnjem biološkem sorodstvu.

Nov vpogled v imunski odziv pri SARS-CoV-2

Desetletja raziskovanj korona virusov so pokazala, da okuženost z enim pomaga pri prebolevanju okužbe z drugim. Ali podobno velja tudi za virus SARS-CoV-2? Študija, ki so jo vodili raziskovalci iz Bostonskega medicinskega centra in Medicinske fakultete Univerze v Bostonu, dokazuje, da je temu tako. Predhodna okužba z drugimi korona virusi – ki najpogosteje povzročajo prehlad, zmanjša resnost poteka covid-19. Ugotovitve, objavljene v Journal of Clinical Investigation, dajejo nov vpogled v imunski odziv pri SARS-CoV-2 in pomembno vplivajo na razvoj cepiva.

Ublažitev poteka covid-19

Raziskovalci so preučili podatke o posameznikih, ki so med 18. majem 2015 in 11. marcem 2020 opravili test CRP-PCR. Test odkriva različne dihalne patogene, vključno s korona virusi. Preučili so tudi podatke tistih, ki so bili med 12. marcem 2020 in 12. junijem 2020 testirani na okužbo SARS-CoV-2. Po prilagoditvi glede na starost, spol, indeks telesne mase in diagnozo sladkorne bolezni so zaključili, da so bolniki s covid-19, ki so že prej preživeli okužbo s korona virusom, veliko redkeje potrebovali zdravljenje v bolnišnici. Covid-19 je pri njih potekal v blažji obliki. Tudi verjetnost preživetja je bila bistveno večja pri tisti hospitaliziranih bolnikih s covid-19, ki so imeli pozitivni rezultat testa za kakšnega od drugih koronoavirusov. Ni pa predhodna korona okužba preprečila okužbe s SARS-CoV-2.

Ljudje smo rutinsko okuženi s korona virusi

“Naši rezultati kažejo, da imajo ljudje z dokazi o predhodni okužbi s “prehladnim ” korona virusom manj resne simptome covid-19,” je povedal Manish Sagar, izredni profesor mikrobiologije na Medicinski fakulteti Univerze Boston in so-avtor objave. “Ljudje smo rutinsko okuženi s korona virusi, ki se razlikujejo od SARS-CoV-2. Upamo, da bo ta študija odskočna deska za prepoznavanje vrst imunskih odzivov za ne preprečevanje okužbe s SARS-CoV-2, temveč za omejevanje škode zaradi covid-19,” je povedal Joseph Mizgerd, profesor biokemije na Medicinski fakulteti Univerze Boston. “

Izvirno znanstveno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj