Hitri testi bi lahko covid-19 “zlomili” v nekaj tednih, cena pod 1 eur

Epidemija covid-19 je zdravstvo pahnila v nepredstavljivo krizo, ki ji ni videti konca.

Testiranje najmanj polovice populacije dvakrat enkrat na teden s hitrimi testi bi epidemijo covid-19 ustavilo v v nekaj tednih – četudi so ti testi bistveno manj občutljivi kot klinični testi, ki se trenutno uporabljajo. Foto: Bigstock

Covid-19 pandemija je rešljiva v treh tednih, ključ pa je v hitri testih, ki so v ZDA na voljo po ceni 1 ameriški dolar za test.

Testiranje najmanj polovice populacije

Testiranje najmanj polovice populacije dvakrat na teden s hitrimi testi bi epidemijo covid-19 ustavilo v v nekaj tednih – četudi so ti testi bistveno manj občutljivi kot klinični testi, ki se trenutno uporabljajo. Analizo podatkov so skupaj opravili raziskovalci Univerze Kolorado (Boulder) in Univerze Harvard, ugotovitve pa včeraj objavili v Science Advances. Raziskavo v celoti najdete na povezavi, ki jo objavljamo na koncu članka.

Bolj kot občutljivost pomembna frekvenca testiranja in hitrost rezultatov

“Naša glavna ugotovitev je, da je, ko gre za javno zdravje, bolje imeti manj občutljiv test z rezultati v nekaj minutah kot bolj občutljiv test z rezultati jutri,” je dejal glavni avtor dr. Daniel Larremore, docent za računalništvo na CU Boulder. Strategija hitrega testiranja velike množice ljudi bi bila podkrepljena s takojšnimi izdajami odločb za obvezno samoizolacijo, katerih neupoštevanje bi bilo oglobljeno. Raziskovalci trdijo, da bi bila za zajezitev epidemije covid-19 tak pristop veliko bolj učinkovit kot ustavljanje javnega življenja in zapiranje restavracij, šol, storitvenih dejavnosti.

Trije različni scenariji, različne vrste testov

Larremore in sodelavci na Inštitutu BioFrontiers CU so se povezali s Harvard T.H. Chan School of Public Health, da bi raziskali najpomembnejše faktorje za zajezitev širjenja covid-19. Analizirali so obstoječo literaturo o tem, kako se virus širi znotraj telesa, kdaj ljudje navadno doživljajo simptome in kdaj postanejo kužni ter kako dolgo kužnost traja. Nato so z matematičnim modeliranjem napovedali vpliv različnih testov na širjenje virusa v treh hipotetičnih scenarijih: pri 10.000 posameznikih, v univerzitetnem okolju z 20.000 ljudmi in v mestu z 8,4 milijoni prebivalcev.

Zmanjšana stopnja nalezljivosti za 80 odstotkov

Ugotovili so, da sta pogostost testiranja in hitrost prejetja rezultatov za omejevanje širjenja covid-19 veliko bolj pomembna kot sama občutljivost testa. V scenariju za mesto z 8,4 milijona prebivalcev je množično testiranje dvakrat na teden s hitrim, vendar manj občutljivim testom zmanjšalo stopnjo nalezljivosti virusa za 80 %. Enako pogosto testiranje (torej dvakrat tedensko) z občutljivejšim testom PCR (verižna reakcija s polimerazo), je stopnjo nalezljivosti zmanjšalo le za 58 %. Vzrok za tako razliko je v hitrosti prejetja rezultatov. Pri testu PCR so rezultati v najboljšem primeru znani šele po 24 urah. Raziskovalci so zaključili, da je ob enaki frekvenci testiranja hitri kovid test v vseh treh preučevanih scenarijih zmanjšal nalezljivost virusa veliko bolj kot občutljivejši, a počasnejši test PCR.

Po enem scenariju, ki so ga testirali, je bilo v mestu z 8,4 milijoni prebivalcev okuženih 4 odstotke vseh. Hitro testiranje 75 % meščanov dvakrat na teden bi zmanjšalo število končno okuženih za 88 % – kar bi zadostovalo za usahnitev epidemije v šestih tednih, pomembno ugotovitev izpostavljajo avtorji objave.

V drugem valu brez simptomov dve tretjini okuženi

V prvem valu covid-19 letos spomladi je bila asimptomatskih – torej brez kakršnihkoli znakov bolezni, slabih 50 odstotkov okuženih. V drugem valu se je njihov delež dvignil na 75 odstotkov, kar je po mnenju raziskovalcev eden od glavnih razlogov za neobvladovanje epidemije. Ko testirane osebe brez simptomov čakajo na rezultat testiranja, namreč širijo okužbo.

“Naša raziskava je ena od prvih, ki je dokazala, kako pomemben faktor pri zajezitvi širjenja covid-19 je čas. Iz stališča javnega zdravje je veliko bolj kot občutljivost testa pomembna pogostnost testiranja in kako hitro pridemo do rezultatov. Med 15 minutami (hitri testi) in 24 urami (PCR test) je velika razlika, ki lahko ohrani številna življenja,” je dejal višji soavtor objave dr. Roy Parker, direktor Inštituta BioFrontiers na Univerzi Kolorado.

Zelo različne stopnje občutljivosti

Stopnje občutljivosti kovid testov se zelo razlikujejo. Preizkusi antigena potrebujejo razmeroma veliko virusno obremenitev – približno 1000-krat več virusa v primerjavi s testom PCR – za odkrivanje okužbe. Drug test, znan kot RT-lamp (izotermična ojačitev, posredovana z zanko z obratno transkripcijo), ima faktor 100 v primerjavi s PCR. Primerjalni test PCR zahteva od 5.000 do 10.000 kopij virusne RNA na mililiter vzorca, kar pomeni, da lahko virus ujame tako zelo zgodaj kot zelo pozno.

V enem dnevu od 5 tisoč na milijon kopij virusne RNA

V preteklosti zvezni regulatorji in javnost niso bili pripravljeni sprejeti hitrih testov, ker jih je skrbelo, da ne pokažejo zgodnjih okužb. Toda v resnici lahko okužena oseba v 18 do 24 urah preide iz 5.000 na 1.000.000 kopij virusne RNA v mililitru vzorca, pravi Parker, in nadaljuje: “Obstaja zelo kratko okno v zgodnji fazi okužbe s SARS-CoV-2, v katerem bo PCR test virus zaznal, antigenski test ali RT-lamp test pa ne. Vendar zdaj vemo, da v tem času oseba ni kužna.”

“Hitri kovid testi so testi nalezljivosti,” pa pravi višji soavtor objave dr. Michael Mina, docent epidemiologije na Harvard T.H. Chan School of Public Health. “Izredno učinkoviti so pri odkrivanju virusa SARS-CoV-2 v fazi, ko so ljudje kužni in nevede okužijo druge. Poleg tega so tudi cenovno izjemno ugodni – stanejo že od 1 ameriškega dolarja naprej (84 centov) ter omogočajo, da se ljudje testirajo sami doma (podobno, kot dandanes ženske same preverjajo nosečnost).”

Izvirno raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj