Najpogostejši vzroki za zamegljen vid

Zamegljen vid lahko zgolj pomeni, da potrebujemo nova očala. Lahko pa je tudi znak resne bolezni ali celo simptom, zaradi katerega je treba poiskati nujno medicinsko pomoč.

Vsakič, kot trepnemo z očmi, širimo solze po površini očesa, ki tako ostane podmazano, čisto in osveženo. Pri utrujenih očeh pomaga, da se zavestno opomnim na to, da je treba mežikati, in tudi pogostejši odmori naredijo veliko dobrega. Foto: Bigstock

Kateri so torej najpogostejši vzroki za zamegljen vid in kako ravnati, ko se pojavijo? Če roženica ali leča v očesu nista enako ukrivljeni, se svetloba ne more izostriti na pravem mestu. To lahko privede do jasnega vida le na določenih razdaljah (kratkovidnost, daljnovidnost) ali do popačene slike (astigmatizem). Večino refrakcijskih napak popravimo z očali, kontaktnimi lečami ali manjšimi operacijami.

Suhe in utrujene oči

Že dolgo gledate v računalniški zaslon in se osredotočate na določeno nalogo? Ljudje ponavadi manj pogosto mežikamo, ko se zelo koncentrirajo. Vsakič, kot trepnemo z očmi, širimo solze po površini očesa, ki tako ostane podmazano, čisto in osveženo. Pri utrujenih očeh pomaga, da se zavestno opomnim na to, da je treba mežikati, in tudi pogostejši odmori naredijo veliko dobrega. Včasih je dovolj že, če se nekajkrat ozremo okoli sebe. Dobrodošli pripomoček za utrujene oči so tudi umetne solze.

Sladkorna bolezen

Kadar krvni sladkor ni dobro nadzorovan, lahko tekočina prodre v očesno lečo in slednja nabrekne. To se lahko zgodi že pred potrditvijo diagnoze, pogosto pa tudi ob spremembni režima zdravjenjja – še posebej ob uvedbi inzulina. Ko se raven glukoze normalizira, bi se morali tudi očesni leči. Ljudje s sladkorno boleznijo pogosteje zbolijo za retinopatijo ali krvavitvami v očesnem ozadju. Redne kontrole pri okulistu so za sladkornega bolnika nujne.

Vnetje oči

Očesno tkivo lahko oteče in se vname, kadar je poškodovano ali je v njem ostal tujek. Tudi virus herpesa se lahko prenese na oči. Če spite z lečami , če jih ne čistite pravilno oziroma ne zavržete, kadar bi bilo to potrebo, lahko pride do resnih okužb oči. Tudi bolezni imunskega sistema, ki prizadenejo druge dele telesa, kot sta luskavica ali revmatoidni artritis, lahko povzročijo vnetje oči.

Nizek krvni tlak

Se pogosto špčutite sibki in omotični? Vzrok je lahko v tem, da ima nizek krvni tlak. Vzroki za tako stanje so različni,od dednosti do dehidracije. Krvni tlak lahko pade zaradi intenzivne fizične aktivnosti na vročem soncu. Tudi nekatera zdravila, težave s srcem, slaba prehrana in hormonsko neravnovesje lahko povzročijo nizek krvni tlak in zamegljen vid.

Zastajanje tekočine v očesu

To lahko pritiska na vidni živec in ga poškoduje. Če tudi okoli lučk vidite halo efekt, če so vaše oči zelo rdeče in vas zelo bolijo, gre morda za akutni glavkom. Razvija se zelo hitro in v enem dnevu lahko nezdravljen vodi celo do izgube vida. Odprti kotni glavkom je pogostejši in sprva ne vpliva na vid, sčasoma pa počasi napreduje. Prizadetost očesaaradi glavkoma je irevverzibila – kar pomeni, da gre za trajno poškodbo vidnega živca. Najboljši način za preprečevanje škode je zgodnja diagnoza in redno merjenje očesnega tlaka. Če je slednji previsok, sledi zdravljene s kapljicami, ki ga znižajo v varno območje. Druga možnost je operacija.

Migrena

Približno 1/4 ljudi z migreno ima vizualne avre. Nastopijo prej, preden se pojavi glavobol, in trajajo približno eno uro. Lahko gre za lesketajoče se cik-cak liniji, iskrice, bliskavic, pa tudi slepe pege in občutek vida v predorih. Morda se vam zdi, da gledate skozi vodo ali razpokano steklo. Če se to zgodi samo na enem očesu in ne izgine v uri ali manj, je treba takoj poiskati zdravniško pomoč.

Siva mrena

Gre za pojav, ko tkivo začne preraščati normalno bistro očesno lečo. Običajno se začne po 55. letu starosti in se navadno pojavi na obeh očesih. Sivo mreno lahko dobijo tudi mlajši in celo otroci. Znaki so, da se barve zdijo bolj blede, sploh v slabi svetlobi (denimo v mraku). Pogosta je občutljivost na bleščanje. Težavo omilijo očala s posebnimi lečami, odpravi pa operacija.

Pretres možganov ali možganska kap

Pretres možganov ali možganska poškodba moti obdelavo vidnih informacij. Tudi možganski tumor lahko zelo vpliva na vid. Dvojni vid je lahko eden od mnogih simptomov otekanja možganov ali membrane, ki jih obdaja, pogosto zaradi okužbe (na primer encefalitis, memingitis). Čeprav to ni simptom, na katerega ljudje običajno pomislijo, pa je zamegljen vid lahko tudi znak možganske kapi .

Multipla skleroza

Impulzi, ki iz očesa prehajajo v možgane, težje potujejo skozi otekel ali poškodovan vidni živec. Zdravniki še ne vedo natančno, kaj povzroča optični nevritis. Toda približno polovica ljudi, ki ga imajo, v naslednjih 15 letih razvije multiplo sklerozo. Težave z vidom ali bolečine pri premikanju oči so pogosto prvi simptom multiple skleroze.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj