Vpliv hranil na sivo mreno in degeneracijo makule

Ključna hranila hranil za nastanek in ustavljanje napredovanja sive mrene in starostne degeneracije makule.

lutein in zeaksantin ne pomagata le zaščititi pred starostno degeneracijo rumene pege, temveč lahko izboljšata vidno funkcijo pri ljudeh, pri katerih se je le-ta že razvila. Foto: Bigstock

Prehranski dejavniki imajo ključno vlogo pri preprečevanju in ustavljanju napredovanja sive mrene in starostne degeneracije rumene pege (makule). Prehrana, bogata z sadjem in zelenjavo živih barv (rdeča, rumena, oranžna, temno zelena), pa tudi ciljno usmerjenimi dodatki, je povezana z zmanjšanim tveganjem za obe stanji.

Lutein in zeaksantin

Raziskave kažejo, da lutein in zeaksantin ne pomagata le zaščititi pred starostno degeneracijo rumene pege, temveč lahko izboljšata vidno funkcijo pri ljudeh, pri katerih se je le-ta že razvila. V dvojno slepi randomizirani študiji je 10–15 mg luteina na dan privedlo do izboljšav, vključno z zmanjšanjem bleščanja ter izboljšanjem kontrasta in ostrine vida. Lutein je pomemben tudi pri preprečevanju sive mrene in izboljšanju vidne funkcije pri ljudeh z obstoječo sive mreno. Tako kot makula tudi leča v očesu koncentrira lutein in zeaksantin. Pravzaprav so to edini karoteni, ki jih najdemo v človeški leči. Tri druge velike študije so pokazale, da je bil vnos luteina obratno povezan s pogostnostjo operacij sive mrene.

Flavonoidi

Borovnice in ostala s flavonoidi bogata hrana ponujajo dragocene koristi za zdravje oči. Poleg antioksidativne aktivnosti dokazano izboljšuje dotok krvi v mrežnico in izboljša vidne procese, zlasti slab nočni vid. Med hrano, zelo bogato s karoteni likopen, zeaksantin in lutein, spadajo paprika, korenje, ohrovt, špinača, sladki krompir, paradižnik.

Prehranski antioksidanti

Prehranski antioksidanti – kot so beta-karoten, vitamini C in E, cink, baker in selen – so izredno pomembni za zdravje oči. Študije, ki jih je opravila raziskovalna skupina za študijo očesne bolezni, povezane s starostjo, potrjujejo, da kombinacija teh hranil daje boljše rezultate kot katera koli posamezna. Toda tudi nekaj tako preprostega, kot je uživanje vitamina C ali cinka, lahko povzroči dramatične učinke. V študiji so imele ženske, ki več kot 10 let uživale veliko vitamina C, 77-odstotno nižjo stopnjo sive mrene v primerjavi z ženskami, ki tega vitamina niso jemale.

Cink igra bistveno vlogo pri presnovi mrežnice. Dvoletno preskušanje, v katerem je sodelovalo 151 prostovoljcev, je pokazalo, da je skupina, ki je jemala cink, imela bistveno manj izgube vida kot skupina s placebom.

Koencim Q10 in acetil-L-karnitin

V dvojno slepi študiji je bilo dokazano, da 200 mg acetil-L-karnitina, omega-3 maščobne kisline (460 mg EPA in 320 mg DHA) in 20 mg CoQ10 izboljšajo vidno funkcijo in spremembe makule v zgodnji fazi degeneracije. Ta kombinacija je ustavila napredovanje bolezni v 47 od 48 primerov.

Ribje olje

Obstaja močna povezava med aterosklerozo in zdravjem oči. Tako kot pri aterosklerozi imajo omega-3 maščobne kisline iz rib pomembno vlogo pri preprečevanju starostne degeneracije makule in drugih očesnih stanj. Priporočeni odmerek je 1.000 mg EPA in DHA na dan oziroma povečano uživanje rib (vsaj trikrat na teden).


Viri:

1. Murray M, T. Pizzorno J.E. The encyclopedia od Natural Medicine: Macular Degeneration. Adria Books. 2012; 774 – 781

2. Feng L, Nie K, Jiang H, Fan W. Effects of lutein supplementation in age-related macular degeneration. Plos One. 2018. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0227048

3. Klein R, Knudston M, et al. Subclinical Atherosclerotic Cardiovascular Disease and Early Age-Related Macular Degeneration in a Multiracial Cohort, JAMA Ophthalmology, 2007. https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/419190

4. Feher J, Kobacs B. Kovacs I. Improvement of Visual Functions and Fundus Alterations in Early Age-Related Macular Degeneration Treated with a Combination of Acetyl-L-Carnitine, n-3 Fatty Acids, and Coenzyme Q10. Ophthalmologica. 2005. https://www.researchgate.net/publication/7794136_Improvement_of_Visual_Functions_and_Fundus_Alterations_in_Early_Age-Related_Macular_Degeneration_Treated_with_a_Combination_of_Acetyl-L-Carnitine_n-3_Fatty_Acids_and_Coenzyme_Q10

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj