Kako si lahko pomagate, če vas neprestano zebe

Občutljivost na mraz je lahko simptom različnih zdravstvenih stanj: nezadostnega vnosa hranil oziroma podhranjenosti (ki ni povezana s telesno maso – ljudje z debelostjo so pogosto podhranjeni), anemije, težav s ščitnico in/ali ožiljem...

Topla stopala možganom tudi sporočajo, da je čas za spanje. Foto: Bigstock

Povejte svojemu osebnemu zdravniku, če ste postali bolj občutljivi na mraz kot v preteklosti. Občutljivost na mraz je namreč pogostejša, kot si mislimo. Zakaj nastane in kako si pomagati? Tukaj je nekaj nasvetov.

Poskrbite za zadosten energijski vnos

Vaše telo potrebuje energijo iz hrane, da lahko deluje. Med njegovimi pomembnimi nalogami je tudi ohranjanje telesne temperature, še posebej, kadar je zunaj hladno. Če se med bolj »zmrzljivimi« , bodite še posebej pozorni na to, da telo oskrbite z vsem, potrebuje. Najmanj en topel obrok na dan vas bo segrel in pomagal k boljšemu počutju. Ne pozabite jesti raznovrstno sadje, zelenjavo in drugo nepredelano hrano.

V posteljo pojdite z nogavicami

Morda se zdi smešno, vendar so nogavice vsekakor boljša izbira kot od mraza skoraj modri prsti. Ne samo, da vam bodo pomagale ogreti celo telo. Topla stopala možganom tudi sporočajo, da je čas za spanje. Če se nikakor ne morete spoprijateljiti s to »modo«, si lahko pomagate s sprehajanjem v toplih copatih približno eno uro pred spanjem.

Železo in vitamin B12

Brez zadostnih zalog železa in vitamina B 12 (med drugim) lahko dobite anemijo, kar pomeni, da imate premalo rdečih krvnih celic, ki dostavljajo kisik po telesu. Posledica je, da vas neprestano zebe. Nekateri ljudje s hrano ne zaužijejo dovolj vitamina B12 s hrano ali pa se slednji v črevesju na vsrkava tako, kot bi bilo treba. Pomanjkanje železa je še posebej problematično pri ženskah. Znižujejo ga menstruacije, njegova poraba pa je višja tudi v nosečnosti. Pri vitaminu B 12 si lahko pomagate z jajci, ribami, piščančjim mesom. Dober naravni vir železa so jetra, morskih sadeži, čičerika in zelena listnata zelenjava – na primer špinača.

Ste vedeli, da nosečnice potrebujejo veliko več železa not ženske, ki niso noseče? Masa rdečih krvničk se v nosečnosti poveča. Ker pa se še bolj poveča volumen krvi, padeta koncentraciji eritrocitov in hemoglobina. Govorimo o fiziološki anemiji, ki pa lahko ob pomanjkanju železa zelo hitro postane patološka. Že ob fiziološki anemiji pa nosečnice lahko občutijo utrujenost in pomanjkanje energije, sploh ker imajo običajno tudi nizek krvni tlak. Železo je potrebno tudi za razvoj ploda in se aktivno prenaša preko posteljice, zato se hitro znižajo zaloge železa v telesu nosečnice in ga je treba nadomeščati.

Uporabite več slojev oblačil

Nekaj ​​lažjih plasti vas bolje ogreje kot eno samo težko oblačilo. Začnite z nečim tankim, kot je na primer termo perilo, ki odvaja vlago. Na sredini dodajte izolacijo – na primer volneni pulover. Kot zunanjo lupino uporabite vetrovko. Trije sloji so idealna kombinacija, vendar če vas še vedno zebe, mirne duše dodajte še eno plast.

Začinite si življenje

Vas čili pogreje in vam na čelo prinese potne srage? Začinjena hrana dobesedno ogreje vaše telo. S tem ni nič narobe, razen če imate rano na želodcu ali vas peče zgaga. Pravzaprav je začinjena hrana za zdravje izjemno koristna. Samo ne pretiravajte z njo, če opazite, da se po njej ne počutite dobro.

Ste vedeli, da uživanje čilija zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja za 26 odstotkov? Ljudje, ki si radi postrežejo z njim, tudi manjkrat umrejo zaradi raka. »Krivec« je kapsaicin, ki deluje protivnetno, antioksidativno, protitumorsko in tudi uravnava glukozo v krvi.

Gibanje ogreje telo od znotraj

Gibanje je gonilo zdravja in dobrega počutja, pa vendar se mu v sodobnem načinu življenja odrekamo. Telesna aktivnost »od znotraj« ogreje telo bolj, kot karkoli drugega. Pojdite na sprehod ali tek. Če je zunaj prehladno, se nekaj poskokov, sklec ali drugih vaj izvedite v stanovanju. Ne samo, da se boste ogreli, telesna aktivnost tudi pomaga graditi in ohranjati mišice. Zelo intenzivna vadba lahko za kratek čas celo zviša telesno temperaturo.

Poskrbite za toplo obutev

Tople noge so ključ do toplega telesa, pravi ljudska modrost – ki še kako drži. Če nogavice in copati poskrbijo, na nas ne zebe v noge v stanovanju, primerna obutev poskrbi, da nas ne zebe v noge zunaj. Se spomnite, kako težko se ogrejete, ko iz planinske ture pridete s premočenimi podplati? Enako velja za vsakdanje »zimske« opravke. Če vam čevlji premočijo že na poti do službe, vas bo za pisalno mizo verjetno cel dan zeblo – čeprav bo termostat nastavljen na prijetnih 22 stopinj Celzija.

Staranje, zdravila in gibanje na prostem

Starejši kot ste, raje vas bo zeblo, še posebej, če imate manj telesne maščobe. Na občutek mraza vplivajo tudi nekatera zdravila, na primer zdravila proti alergijam in antiastmatiki. Ljudje, ki veliko časa preživijo zunaj, na prostem, se lažje navadijo na nenadne spremembe temperature. Ste vedeli, da telo potrebuje približno dva tedna, da se prilagodi okolju, ki je bistveno hladnejše (ali toplejše) od okolja, ki ga je sicer vajeno?

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj