Ljudje z modrimi očmi imajo enega samega skupnega prednika

Prvotno smo imeli vsi rjave oči, potem pa se je zgodilo tisto, kar se sicer v naših telesih dogaja neprestano: genska mutacija. Rezultat je bil prvi človek z modrimi očmi na Zemlji.

Genska mutacija se je zgodila pred približno 10 tisoč leti, njena posledica pa je bil prvi človek z modrimi očmi na Zemlji. Foto: Bigstock

Za razliko od mnogih mutacij, ki imajo za posledico bolezni oziroma nagnjenost k njim, je mutacija gena za barvo oči doprinesla le k pestrosti človeške vrste.

»Narava neprestano premešča naše gene. Mutacija gena za barvo oči, ki je rjave oči spremenila v modre, ne predstavlja niti pozitivne niti negativne genske spremembe,« pravi profesor Hans Eiberg iz katedre za celično in molekularno medicino na Univerzi Kopenhagen.

Niti pozitivna niti negativna sprememba

Podobno kot barva las, plešavost ali pege niti ne zmanjša niti ne poveča možnosti človeka za preživetje. Kor pravi Eiberg, narava nenehno preureja človeški genom in ustvarja najrazličnejše koktajle človeških genov z namenom iskanja še boljše in za preživetje vrste uspešnejše kombinacije.

Mutacija pred 10 tisoč leti rjave oči spremenila v modre

Zadnja raziskava kaže, da imajo vsi ljudje z modrimi očmi enega samega skupnega prednika. Povedano drugače: vsi so njegovi potomci. Raziskovalci iz Univerze Kopenhagen so pregledali mitohondrijsko DNK in primerjali barvo oči modrookih posameznikov v različnih državah, med katerimi so bile tudi Jordanija, Danska in Turčija. Odkrili so gensko mutacijo, ki se je zgodila pred približno 10 tisoč leti in zaradi katere se je barva oči iz rjave spremenila v modro.

Sprememba gena OCA2

Prvotno smo vsi imeli rjave oči, pravi Eiberg, ki je vodil raziskavo. Toda genska mutacija, ki vpliva na gen OCA2, je povzročila nastanek neke vrste stikala, ki je dobesedno” izklopilo “sposobnost nastanka rjavih oči pri ljudeh.

“Gen OCA2 kodira tako imenovani protein P, ki sodeluje pri proizvodnji melanina – pigmenta, ki daje barvo našim lasem, očem in koži. Vendar beljakovina, ki deluje kot stikalo, gena OCA2 ne izklopi v celoti, temveč le »ukaže« zmanjšanje proizvodnje melanina v šarenici. Na ta način se rjava barva “razredči”, oči pa se iz rjavih spremenijo v modre. Če je gen OCA2 popolnoma izklopljen, stanje poznamo kot albinizem,” pojasnjuje Eiberg.

Omejena genska variacija

Različnost barve oči od rjave do zelene je mogoče razložiti s količino melanina v šarenici, vendar imajo modrooki posamezniki le majhno razliko v količini melanina v očeh.

“Iz tega lahko sklepamo, da so vsi modrooki posamezniki povezani z istim prednikom,” pravi Eiberg. “Vsi so podedovali isto stikalo na popolnoma istem mestu v svojem DNK. V nasprotju z njimi imajo posamezniki z rjavimi očmi precej pestrejše variacije na območju DNK, kjer so geni, ki nadzorujejo proizvodnjo melanina.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj