Po zdravje v zdravilišče

Avtor: Iva Jeknić

Ko gre v našem telesu kaj narobe, se telo začne boriti proti tujkom, ki ga napadajo. Včasih se zgodi, da naš organizem izgubi sposobnost samozdravljenja, kar lahko vodi v dolgotrajne bolezni. Ravno zaradi lajšanja in zdravljenja vseh teh težav in bolezni, imajo slovenska zdravilišča na voljo številne medicinske specialistične ambulante. 

Do njihovega strokovnega osebja lahko pristopite na podlagi napotnice, v poštev pa pride tudi samoplačniško svetovanje, ki igra pomembno vlogo pri odpravljanju dolgotrajnih bolezenskih stanj. V Sloveniji imamo štirinajst državno verificiranih naravnih zdravilišč, ki so združena v Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč. Vseh štirinajst zdravilišč ima na voljo medicinske specialistične ambulante s strokovnim osebjem. 

Med najpogostejša področja zdravljenja v slovenskih naravnih zdraviliščih torej spada odpravljanje stanj po operacijah lokomotornega sistema, kamor spadajo poškodbe gibal in hrbtenice. Pogosta področja so še zdravljenje revmatičnih obolenj, bolezni srca in ožilja, prebavil, sečil, presnove, ginekoloških obolenj, nevroloških in pljučnih bolezni.

V nadaljevanju vam bomo podrobneje predstavili Terme Čatež, Terme Krka, Terme Olimia in Terme Lendava.

TERME ČATEŽ

Zaradi strokovne zdravstvene ekipe z bogatimi izkušnjami in sodobne opreme se Zdravstveni center Terme Čatež uvršča v kategorijo najuspešnejših zdraviliških centrov v Sloveniji. »Z lastno strokovno zdravstveno ekipo in z dodatno pomočjo zunanjih strokovnjakov na posameznem zdravstvenem področju v Termah Čatež vsakodnevno izvajamo tako preventivne programe kot tudi rehabilitacije in zdraviliška zdravljenja,« pravijo v Termah Čatež.

Vse programe izvajajo ob souporabi naravnega zdravilnega faktorja – termalne vode, ki omogoča hitrejše zdravljenje in uspešno rehabilitacijo stanj po poškodbah in operacijah gibalnega sistema s funkcionalno prizadetostjo. Prav tako so specializirani za izboljšanje stanj po športnih poškodbah, vnetnih revmatskih obolenj, degenerativnega izvensklepnega revmatizma, nevroloških obolenj, stanj po možganski kapi in ginekoloških bolezni s poudarkom na rehabilitaciji po operaciji raka na dojki. »V Termah Čatež smo prav tako specializirani za izvajanje programa stabilizacije hrbtenice. Za vse z bolečinami v križu predlagamo petdnevni program Premagajmo bolečino v križu,« so še dodali v Termah Čatež. Ta program je zelo pomemben, saj lahko le s spremembo življenjskega sloga in strokovno vodeno vadbo preprečite ali ublažite bolečino v križu. Program vključuje konzultacije s fizioterapevtom, testiranje, vaje za stabilizacijo hrbtenice in še mnogo drugega.

TERME KRKA

Terme Krka združujejo tri slovenska naravna zdravilišča, in sicer Terme Dolenjske in Šmarješke Toplice ter obmorski center Talaso Strunjan. »Že vrsto let z različnimi programi in storitvami z naravnimi postopki obnavljamo posameznikovo porušeno energetsko ravnovesje, zadovoljujemo njegove potrebe in želje po umirjenosti, ugodju in udobju ter mu odkrivamo pot do prijetnejšega, bolj zdravega življenja,« pravijo v Termah Krka. Njihova osnovna dejavnost je medicinska rehabilitacija, vendar se ukvarjajo tudi s preventivo zdravja.

Termalna voda razkisa telo, pospeši krvni obtok, širi pore in poskrbi za izločanje strupov iz telesa. Toplota termalne vode prav tako lajša bolečine in sprošča napetost v mišicah, z višanjem njene temperature pa se razstrupljevalni učinek še poveča. Na človeško telo blagodejno deluje tudi morska voda z minerali in oligoelementi, ki jih najdemo samo v morju in izdelkih iz morja. V Termah Krka imajo sodobne diagnostične centre s številnimi ambulantami. »Pomagamo ljudem, ki imajo težave s srčno-žilnim sistemom, z dihali, gibali ali hrbtenico, revmatikom in nevrološkim pacientom. Prav tako pomagamo tudi tistim, ki imajo težave s preveliko težo, ljudem, ki se soočajo s stresom, ter vsem, ki se počutijo slabo, a ne vedo zakaj,« so še dodali v Termah Krka. Očitno ni naključje, da so vsa njihova zdravilišča skrivajo sredi čudovite narave, kjer se lahko človek v celoti posveti sebi in svojemu telesu.

TERME OLIMIA

V Centru zdravja Olimia s pomočjo termalne vode in strokovnega osebja bolnikom pomagajo, da se lahko po poškodbi, bolezni ali operaciji ponovno hitro dobro počutijo. Voda blagodejno vpliva na kožne bolezni in obolenja perifernega živčevja, nudijo pa še razne preventivne antirevmatske programe. »Pri našem pristopu bi izpostavili tri pomembne dejavnike, ki bistveno prispevajo k uspešnosti zdravljenja: termo-mineralno vodo, vrhunsko medicinsko opremo ter strokovno znanje,« pravijo v Termah Olimia. Že desetletja je znana zdravilna lastnost njihove termo-mineralne vode, ki vsebuje silicij. Silicij je nepogrešljiv mikroelement za regeneracijo kolagena in kosti, nepogrešljiv pa je tudi pri regeneraciji mehkih tkiv. Taka voda je odlična za kožo ter krepitev las in nohtov.

Poleg vode bogate s silicijem v novih programih uporabljajo tudi metode, s katerimi pospešujejo regeneracijo hrustanca in mehkih tkiv. Pri tem uporabljajo magnetno-resonančno terapijo in terapijo z ogljikovim dioksidom. »Magnetno-resonančna terapija s svojim delovanjem pospešuje regeneracijo hrustanca in je nepogrešljiv del programa za rehabilitacijo pacientov z artrozo,« so še dodali v Termah Olimia. Terapijo uspešno izvajajo pri bolnikih z obrabo kolka, kolena ali ramen in pri takih, ki se soočajo s kroničnimi bolečinami hrbtenice.

TERME LENDAVA

Terme Lendava se lahko pohvalijo s posebno in edinstveno fosilno termo-mineralno vodo. »Vodo so odkrili po naključju ob izkopavanju naftne vrtine leta 1965, ko je v sosednji vasi Petišovci namesto težko pričakovane nafte na dan bruhnila vroča voda,« pravijo v Termah Lendava. Edinstvena parafinska termalna voda v Termah Lendava po fizikalno-kemijskih analizah sodi med fosilne naftne vode. Voda je večinoma zelene barve, saj vsebuje veliko parafina, ki blagodejno vpliva na kožo.

Dolgoletne izkušnje in strokovne raziskave so potrdile zdravilnost tega okolja, ki vsako leto privablja več ljudi, ki želijo uravnati svoje energetsko polje. »V Termah Lendava smo posebej znani po zdravljenju bolezni sklepov, revme, rehabilitaciji po poškodbah in operacijah sklepov, zdravljenju boleznih kože in dihal, astme in po operacijah na pljučih, zdravljenju bolezni ščitnice kar potrjujejo številni ljudje,« so še dodali v Termah Lendava. Kopanje v lendavski termalni vodi omehča kožo in ji da mladostno prožnost, razgiba sklepe in omili bolečine, okrepi imunski sistem, stabilizira funkcijo ščitnice in prečisti dihala. Posebno primerna je za preprečevanje in zdravljenje bolezni gibalnega sistema, saj ima parafin veliko toplotno zmogljivost in nizko prevodnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj