Otroštvo: ključne za uspeh kasneje v življenju so matere

Za odrasle je postavljanje stabilnih, dolgoročnih ciljev ter obnašanje, usmerjeno v njihovo doseganje, zelo pomembno. Kaže, da je za to, kako uspešni bomo pri tem, ključen odnos z materjo v najbolj zgodnjem otroštvu.

Matere so ključne pri postavljanju smisla oziroma ciljni usmerjenosti v otroštvu – ki je neposredno povezana s poklicnim uspehom. Foto: Bigstock

Znano je, da je ciljna usmerjenost zelo pomembna za kariero. Stabilno okolje z malo konfliktov z materjo v najbolj zgodnjem otroštvu igra ključno vlogo pri tem, da otroci razvijejo veščine, ki jim omogočajo neodvisnost. Na primer so skrb za lastno gospodinjstvo, ravnanje z denarjem, sposobnost, da se hitro znajdejo v novih situacijah ter tudi izguba strahu pred učenjem, vztrajnost…

Kaj napovedujejo konflikti z očetom in kaj z materjo?

Prav pripravljenost učiti se (osvajati nova znanja je v kombinaciji z vztrajnostjo izjemno pomemben dejavnik za uspeh v odraslosti, kažejo novejše raziskave. Otroci, ki imajo v prvih letih življenja več konfliktov v odnosu z materjo, težje najdejo smisel v svojih ravnanjih v odraslosti, kaže raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Washington.

Otroci, ki v primarni družini doživljajo več konfliktov, so tozadevno slabše opremljeni, so ugotovili raziskovalci, ki so v študijo zajeli 1074 študentov (pol jih je bilo moških, pol pa žensk) in njihovih staršev. Prosili so jih, naj izpolnijo vprašalnik, s katerim so ocenjevali konflikte s starši v najbolj zgodnjem otroštvu (v starosti od 1 do 5 let). Starši so naredili enako: ocenili konflikte z otroci. Raziskovalci so tako dobili pogled študentov in pogled njihovih staršev. Izkazalo se je, da konflikti z očetom napovedujejo manjše zadovoljstvo z življenjem v odrasli dobi, matere pa so ključne pri postavljanju smisla oziroma ciljni usmerjenosti. Pri tem je pomembna le otrokova perspektiva, torej to, kako sami doživljajo različne situacije.

Ocena problematičnosti s strani staršev otroka nepomembna

Izkazalo se je tudi, da je bil pogled staršev – torej njihova ocena »problematičnosti« odnosov z otroci slab napovedni dejavnik za to, kako bodo le-ti zmožni dolgoročno osmisliti svoja dejanja kot odrasli in sposobni postavljati stabilne, dolgoročne življenjske cilje. »Najbolj pomembna ugotovitev naše raziskave je, da se ciljna usmerjenost začne mnogo prej, preden o tem začnemo zavestno razmišljati,« je prepričan Patrik Hil, profesor razvojne psihologije na Univerzi Washington.

Otroci opazijo najmanjše podrobnosti

V naravi velja, da se mlajši učijo od starejših – tako v prvih dneh in mesecih življenja tudi kasneje. Novejše raziskave potrjujejo, da se otrok od matere uči že med nosečnostjo. Odrasli so tisti, ki skrbijo za “mladiče” in jim pomagajo na poti v samostojnost. Veljajo za pametnejše, izkušenejše, sposobne sprejemanja odločitev in boljše opazovalce okolice. Potomci jim sledijo ter si pridobijo znanje in izkušnje, ki jih bodo uspešno vodile skozi življenje. Nalogo odlično opravljajo: so vrhunski opazovalci, ki zaznajo tudi najmanjše podrobnosti. Vendar – za razliko od odraslih, ki so pozorni predvsem na to, kar »piše v navodilih«, ostalo pa – ker se jim zdi nepomembno, ignorirajo, otroci vidijo vse. Kar jim omogoča, da se v določenih situacijah znajdejo bolje in učijo hitreje.

“Odrasli so resnično dobri pri osredotočanju na stvari, za katere se jim vnaprej pove, da so pomembne. Če se pravila spremenijo, se znajdejo v škripcih. Za razliko od njih otroci, stari vsega 4 leta, s tem nimajo težav,” pojasnjuje prof. dr. Vladimir Sloutsky iz Ohio State University. Odrasli in otroci svet torej opazujejo drugače, prevladujoče mnenje, da so odrasli pri tem bolj uspešni, pa ne drži.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj