Kako lahko izboljšamo spomin?

Splošno prepričanje je, da so težave s spominom pri sicer zdravih ljudeh povezane izključno s staranjem. Nove ugotovitve kažejo, da temu ni tako.

Upad miselnih funkcij se lahko začne že pri štiridesetih – v letih torej, ki veljajo za najboljša in najbolj produktivna. Nanje pomembno vpliva stres. Foto: Bigstock

Upad spomina je nekaj, česar se na starost najbolj bojimo. Bom še kdaj prepoznal svojega otroka, se bom spomnil, da grem vsak dan pod tuš, bom brez težav skuhal, vodil gospodinjstvo… Upad miselnih funkcij se lahko začne že pri štiridesetih – v letih torej, ki veljajo za najboljša in najbolj produktivna. Nanje pomembno vpliva stres. Komponenta, ki jo priznavamo vsi, vendar o njej vemo malo.

Pozabljivost in staranje

Pozabljivost so do sedaj pretežno povezovali s staranjem. Kot pomemben vzrok zanjo so prepoznali slabšo telesno in umsko kondicijo. Kar v praksi pomeni da so ljudje, ki možgane uporabljajo manj, bolj podvrženi osobnosti. Pa je temu res vedno tako? Zadnje ugotovitve kažejo, da ne. Pozabljivost je odvisna od številih dejavnikov, ki niso nujno neposredno povezani s staramjem.

Socialni stres in kratkortočni spomin

Raziskava, v katero so zajeli 35 mladih odraslih moških in jih izpostavili socialnemu stresu – gre za stres, ki ga povzročajo pričakovanja okolice oziroma trud, da bi sledili prevladujočim družbenim normam in (potrošniškim) vrednotam, je prinesla zanimiva spoznanja. Pokazala je, da socialni stres zelo vpliva tako na dolgoročni kot kratkoročni (delovni) spomin ter celo spreminja mehanizme, po katerih se izkušnje in/ali učenje vpisujejo v možgane. Si pri tem lahko pomagamo? Odgovor je: da. Za začetek z dvema preprostima vajama. Obe lahko izvajamo kjerkoli in kadarkoli in ju nadgradimo s svojimi idejami.

Vaja 1: Obratni vrstni red

Ponovite, kar nekdo izgovori, vendar v obliki vprašanja in v drugačnem vrstnem redu besed. Primer: Sogovornik reče, da gre v gledališče naslednji petek ob pol osmih zvečer. Vi ponovite: Torej greste naslednji petek ob pol osmih zvečer v gledališče, kajne? Če v pogovor niste neposredno vpleteni, ga lahko ponovite v mislih. Možnosti za vadbo je veliko. Vajo lahko izvajate, ko poslušate druge na avtobusu, ko čakate v vrsti na blagajni, med čakanjem pri zdravniku…

Vaja 2: Računanje na pamet v trgovini

V mislih izračunajte znesek ki vam ga more vrniti blagajničarka, ko plačujete z gotovino. Naloga je težka in zahteva in zahteva tako prilagoditev dolgoročnega spomina kot učinkovito delovanje kratkoročnega.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj