Enostaven in poceni test krvi razkrije tveganje za hud potek covid-19

Merjenje prisotnosti mitohondrijske DNK v krvi je verjetni napovedni dejavnik za to, kdo bo pri covid-19 potreboval zdravljenje na oddelku intenzivne nege in kdo ne - vključno z intubacijo.

Female medical or scientific researcher, woman scientist or doctor working looking at a test tube of clear solution in a lab or laboratory

Preprost krvni test lahko napove, pri katerih bolnikih s covid-19 obstaja največje tveganje za hude zaplete ali smrt. Meri ravni mitohondrijske DNK. Če se slednja iz celic »izliva« v krvni obtok, je to znak, da v telesu poteka določena vrsta nasilne celične smrti.

Boljša orodja za zgodnjo oceno stanja bolnikov

Eden od najbolj motečih »vidikov« pri covid-19 je nezmožnost zdravnikov, da predvidijo, pri katerih hospitaliziranih bolnikih se bo razvil hud potek bolezni – vključno z zapleti, ki zahtevajo vstavitev dihalne cevi ali dializo. Poznavanje starosti bolnika in osnovnih zdravstvenih stanj sicer lahko pomaga napovedati takšne izide, vendar se najtežji zapleti zgodijo tudi mlajšim, na videz zdravim bolnikom.

“Zdravniki potrebujemo boljša orodja za čim zgodnejšo oceno stanja bolnikov s covid-19, ker obstaja več načinov zdravljenja – na primer z monoklonskimi protitelesi. Hkrati pa vemo, da se pri mnogih bolnikih stanje izboljša brez intenzivnega zdravljenja”, pravi dr. Andrew E. Gelman.

Test napoveduje resnosti poteka covid-19

Če bi lahko v prvih 24 urah po sprejemu bolnika s covid-19 v bolnišnico predvideli, ali bo potreboval dializo, intubacijo ali zdravila, bi to spremenilo tako način triažiranja kot način zdravljenja, so prepričani raziskovalci. Novi test, ki so ga razvili na Washington University School of Medicine, ponuja prav to: zgodnje prepoznavanje. Je poceni, vsem dostopen in učinkovit. Lahko služi tako kot način za napovedovanje resnosti bolezni covid-19 kot tudi kot tudi orodje za boljše načrtovanje kliničnih preskušanj zdravil. Meri ravni mitohondrijske DNK. Če se slednja iz celic »izliva« v krvni obtok, je to znak, da v telesu poteka določena vrsta nasilne celične smrti. Učinkovito zdravljenje bi raven mitohondrijske DNK v krvi znižalo.

Ključ v mitohondrijski DNK

V povprečju so ravni mitohondrijske DNK v krvi desetkrat višje pri bolnikih s covid-19, ki so razvili hudo pljučno disfunkcijo ali sčasoma umrli. Pri tistih z zvišanimi koncentracijami mitohondrijske DNA je skoraj šestkrat večja verjetnost, da jih bodo intubirali. Trikrat bolj je verjetno, da bodo potrebovali intenzivno nego in skoraj dvakrat bolj verjetno, da bodo umrli. Novi test omogoča merjenje specifičnih markerjev vnetja. Pokaže, da se v telesu dogaja celična smrt in ne zgolj sistemsko vnetje.

Preprost, hiter, enostaven

Test je hiter in enostaven za izvedbo v bolnišnicah. Uporablja isti mehanizem, kot je v veljavi pri standardnem PCR testu za covid-19. Razlika je le v tem, da nova metoda omogoča tudi merjenje ravni mitohondrijske DNk neposredno v krvi. Rezultati so razpolago v manj kot eni uri. Njena slabost je, da njene natančnosti FDA še ni potrdila.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj