Že zmerno uživanje alkohola lahko povzroči aritmijo

Študija na skoraj 108.000 ljudi je pokazala, da pri ljudeh, ki redno pijejo skromno količino alkohola, obstaja večje tveganje za atrijsko fibrilacijo oziroma srčno aritmijo - stanje, v katerem srce bije v nepravilnem ritmu.

Zmerno pitje alkohola je povezano z manjšim zbolevanjem za srčnim popuščanjem. Pri atrijski fibrilaciji (oziroma srčni aritmiji) pa podobne povezave niso opazili. Foto: Bigstock

Znano je, da imajo ljudje, ki redno uživajo veliko alkohola, večje tveganje za razvoj srčnega popuščanja, ki lahko poveča pojavnost atrijske fibrilacije. Številne študije so pokazale nekoliko večje tveganje za težave s srcem tudi pri ljudeh, ki nikoli ne pijejo alkohola. Kot optimalno je stroka tako opredelila zmerno uživanje alkohola: dve enoti na dan. To znižuje krvni tlak in holesterol ter trigliceride v krvi ter upočasni aterosklerozo.

Zmerno uživanje alkohola in srčno popuščanje

V novi študiji, ki jo je vodila profesorica Renate Schnabel iz Univerzitetnega centra za srce in ožilje Hamburg-Eppendorf (Nemčija), so navedeno potrdili. Ugotovili so, da je bilo zmerno pitje alkohola povezano z manjšim zbolevanjem za srčnim popuščanjem. Pri atrijski fibrilaciji (oziroma srčni aritmiji) pa podobnega učinka niso opazili. To kaže na to, da povečanega tveganja za atrijsko fibrilacijo pri ljudeh, ki pijejo majhne količine alkohola, ni povzročilo srčno popuščanje, so zaključili.

Največja študija doslej

“Kolikor vemo, je to največja študija o uživanju alkohola in dolgotrajni pojavnosti atrijske fibrilacije v skupnosti. Prejšnje študije niso imele dovolj moči za preučitev tega vprašanja, čeprav so lahko pokazale razmerje med vnosom alkohola in drugimi težavami s srcem in ožiljem, kot sta srčni infarkt in srčno popuščanje. Mi smo dokazali, da lahko redno uživanje celo priporočenih odmerkov alkohola poveča tveganje za atrijsko fibrilacijo,« je povedala R. Schnabel. Opozorila je, da priporočila o zmernem uživanju alkohola ne bi smela veljati za tiste s povečanim tveganjem za določene bolezni srca.

Povečanje tveganja za več kot 25 odstotkov

Raziskovalci so analizirali podatke za 107.845 ljudi, ki so sodelovali v petih študijah na Švedskem, Norveškem, Finskem, Danskem in v Italiji. Udeleženci so bili v času vključitve v študije (med leti 1982 in 2010) zdravniško pregledani. Izpolnili so tudi podrobni vprašalnik o svojem preteklem zdravju in življenjskem slogu (vključno z uživanjem alkohola in tobaka). Ob vstopi v študije 100.092 udeležencev ni imelo atrijske fibrilacije, v povprečju pa so bili stari 48 let. Raziskovalci so jih spremljali v povprečju 14 let in v tem času jih je 5.854 razvilo atrijsko fibrilacijo. Povezave med uživanjem alkohola in tveganjem za atrijsko fibrilacijo so bile podobne pri vseh vrstah alkoholnih pijač ter pri obeh spolih. Tisti, ki so uživali več kot dve alkoholni pijači na dan, so imeli 25 odstotkov večje tveganje za atrijsko fibrilacijo. Pri uživanju več kot štirih alkoholnih pijač na dan pa se je tveganje povečalo na 47 odstotkov.

Raziskovalci so kot eno eno alkoholno pijačo opredelili 12 g etanola, kar ustreza majhnemu (120 ml) kozarcu vina, majhnemu pivu (330 ml) ali 40 ml žganih pijač. Testne osebe so spremljali 14 let, ugotovitve pa v sredo (20. januarja 2021) objavili v ugledni mednarodni znanstveni reviji European Heart Journal.

Izvirno znanstveno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj