Slovenija pleza: nov pristop k športnemu plezanju

Avtor: R.M.Z.

Športno plezanje je z vstopom v olimpijsko družino naredilo korak naprej tako k prepoznavnosti panoge kot tudi njenih zastavonoš, slovenskih tekmovalk in tekmovalcev, ki so s svojimi dosežki Slovenijo povzdignili v športnoplezalno velesilo, hkrati pa doživljamo pravi razcvet rekreativnega športnega plezanja. 

Projekt #SlovenijaPleza, ki so ga predstavniki Planinske zveze Slovenije, Olimpijskega komiteja Slovenije in slovenske reprezentance v športnem plezanju predstavili 12. aprila 2017 v Plezalnem centru Ljubljana, se še vedno osredotoča na najboljše športne rezultate, a s prenovljeno podobo napoveduje osvežen pristop k olimpijski disciplini.

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju.
#SlovenijaPleza je eden ključnih projektov Planinske zveze Slovenije od vstopa športnega plezanja v olimpijsko družino, ki napoveduje osvežen, proaktiven in profesionalen pristop k novi olimpijski disciplini ter skrb za prihodnost športnega plezanja v Sloveniji ob zavedanju, da se pri nas kalijo najboljše športne plezalke in plezalci na svetu, hkrati pa plezanje doživlja pravi razcvet kot rekreativna dejavnost. 

“V dolgoročnem načrtu in središču projekta #SlovenijaPleza so povezovanje plezalnega sveta v Sloveniji, popularizacija športnega plezanja med širšo javnostjo, širjenje prepoznavnosti športne panoge tako na profesionalni ravni skozi dosežke naših reprezentantov kot na rekreativni ravni vseh ljubiteljev plezanja, poleg tega pa še vzpostavitev enotnejšega sistema organizacije državnih prvenstev, opozarjanje na pomen in problematiko opremljanja športnoplezalnih smeri v naravnih plezališčih ter večanje tržne vrednosti slovenske reprezentance v športnem plezanju,” je napovedal generalni sekretar PZS Matej Planko

Pod krovom projekta bo lahko širša javnost spoznala športno plezanje na različnih dogodkih, kot so Moja olimpijska norma v Velenju (14. 4.), Teden mladih Kranj (13. 5.), Triglav The Rock Ljubljana (20. 5.), Gremo v hribe na Mariborski koči na Pohorju (3. 6.), Dan slovenskih planinskih doživetij na Domu pod Storžičem (17. 6.) in drugih.

Aleš Pirc, Matej Planko, Bogdan Gabrovec in Iztok Čop.

Športno plezanje se bo premierno predstavilo na olimpijskih igrah Tokio 2020. “Športno plezanje je pozno prišlo v olimpijsko družino, a ne prepozno, in prepričan sem, da bo ostalo na olimpijskih igrah. V olimpijsko izvedbo bodo vključene vse tri discipline in verjamem, da boste tekmovalke in tekmovalci konkurenčni tudi v kombinaciji. Vemo, kje smo v Sloveniji in v svetu – najboljši! S strani Olimpijskega komiteja bomo pospešeno nadoknadili, kar v prejšnjih letih ni bilo mogoče, saj kadar postane šport olimpijski, se to pozna tudi po načelu finančnega tretmaja v olimpijski družini, tako da bo zagotovljena maksimalna podpora. Z debijem v letu 2020 v Tokiu, kar je dodatna motivacija športnikov, se bodo uresničile vaše sanje, kajti biti olimpijec je največ, kar si lahko želiš in dosežeš, če dosežeš še rezultat, pa je dana krona športnemu udejstvovanju in neizmernemu trudu, ki ga športniki vlagate v svoj šport,” je slovenske reprezentante nagovoril Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez.

Za OI Tokio 2020 je sprejet sistem štiridnevnega tekmovanja v športnem plezanju, ki se ga bo udeležilo 20 plezalk in 20 plezalcev, ki se bodo potegovali vsak za svoj komplet olimpijskih medalj. “V prvem krogu tekmovanja, tridnevnih kvalifikacijah, bo prvi dan na sporedu tekma v hitrostnem, drugi dan v balvanskem in tretji dan v težavnostnem plezanju. Drugi krog tekmovanja bo finale, kjer bodo rezultati v posameznih disciplinah enakovredni in se bodo množili. Najboljših šest tekmovalcev se bo uvrstilo v finale, ki bo četrti dan, ko se bo v enem dnevu izvedlo tekmovanje najboljših v vseh treh disciplinah v vrstnem redu hitrost, balvani, težavnost,” je olimpijski tekmovalni sistem razložil Aleš Pirc, načelnik Komisije za športno plezanje PZS.

Z novim logotipom v nove izzive

Korak bliže olimpijskim igram zahteva tudi posodobitev podobe v skladu s smernicami Olimpijskega komiteja Slovenije, zato tako slovensko reprezentanco v športnem plezanju kot kampanjo #SlovenijaPleza spremlja nov logotip, ki ponazarja Triglav, simbol Slovenije, njegovi trije sklopi pa tri discipline športnega plezanja: težavnostno, balvansko in hitrostno. Uporabljeni modra in zelena sta nacionalni športni barvi, ožarjena rumena pa spomni na skalo ob zahajajočem soncu, ki osmišlja plezalni dan, dan na sončni strani Alp, ter daje logotipu svežino, ga dela opaznejšega. Poudarjeni sta besedi CLIMBING in PLEZA, zato logotip ne potrebuje grafičnega elementa, ki simbolizira plezanje, kjer koli se bo pojavil logotip, bo v povezavi s plezanjem, plezališči, plezalci, tekmovanjem.

Nova podoba že letos spremlja slovensko reprezentanco v športnem plezanju, ki jo pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena in trenerjev Urha Čehovina in Luke Fonda v tej sezoni sestavljajo športne plezalke Janja GarnbretKatja KadičTjaša KalanRebeka KaminMia KramplJulija KruderVita LukanMina MarkovičVeronika MekeKaja Skvarč Božič in Tjaša Slemenšek ter športni plezalci Martin Bergant, Jernej KruderAnže PeharcMilan PreskarZan SudarDomen Škofic in Gregor Vezonik.

Foto: Sebastjan Plavec

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj