Potovalna lekarna – pripravljeni na vse

Avtor: R. M. Z.

Vsako potovanje se začne že pred odhodom na pot. Pri pakiranju kovčkov ali še prej je namreč dobro predvideti, kaj vse se nam bo na poti lahko zgodilo, in pripraviti potovalno lekarno. Pri izbiranju zdravil in pripomočkov, ki sodijo vanjo, ni treba pretiravati, še posebej, če se odpravljate na počitnice v turističen oziroma vsaj civiliziran kraj, kjer imajo lekarne in zdravnika. 

Poskrbite le, da boste imeli pri roki zdravila, ki vam lahko hitro olajšajo neprijeten trenutek, ki bi lahko pokvaril počitniško doživetje. Spodaj je nekaj nasvetov, na kaj vse je dobro pomisliti.

Za mirno pot

Potovalna slabost je pogost in neprijeten spremljevalec počitnic, še posebej, kadar potujete z letalom, ladjo ali z avtomobilom. Na voljo je več različnih učinkovin (difenhidramin,   cinarizin, tietilperazin), ki jih lahko dobite v lekarni brez recepta. Vsi, ki raje posežejo po naravnih zdravilih, pa si lahko pomagajo z ingverjem ali njegovimi izvlečki.

Nadležni piki

Žuželke poleti povsod prežijo na nas, zato s seboj vzemite ustrezen repelent in sredstvo za blaženje srbečice po piku. Ne pozabite, da tigrasti komarji zahtevajo drugačno zaščito kot običajni;, posebej se je treba zaščititi tudi pred klopi in obadi. Včasih je smotrno zaščito razširiti tudi z mrežo proti komarjem.

Varno na soncu

V toplejši polovici leta bi morala biti zaščita pred soncem samoumevna, a kljub temu še enkrat poudarjamo: ne pozabite na kremo z visokim zaščitnim faktorjem. Če se le da, izberite takšno, ki je dlje obstojna oziroma vodoodporna. Če se vam bo pri mazanju izmuznil kak košček kože, za vsak primer s seboj vzemite tudi kremo za lajšanje sončnih opeklin.

Prva pomoč

Obliži, povoji, gaze, elastični povoj, škarjice, razkužilo, varnostne zaponke, ruta in še kaj. Osnovni komplet prve pomoči je vedno dobro imeti s za hitro reševanje manjših poškodb, ki se doma na potovanju dogajajo vsakodnevno. Priročna zna biti tudi pinceta, še posebej, če boste obiskali obalo in se nehote pobliže spoznali z ježki na morskem dnu.

Želodec in prebava

Lokalne specialitete in hrana, ki ji je vročina prišla do živega, so lahko vzrok za prebavne težave vseh vrst. Prav zato v potovalni lekarni ne smejo manjkati odvajala, sredstva za lajšanje želodčnih težav, zgage in driske, pa tudi medicinsko oglje za primer zastrupitve s hrano. Zaradi dehidracije, ki spremlja drisko in bruhanje, je dobro s seboj imeti tudi rehidracijski prašek (rehidracijsko sol). V krajih, v katerih voda ni varna za pitje, si lahko veliko težav prihranite tudi s tabletami za prečiščevanje vode.

Žulji in otiščanci

Novi čevlji ali dolga pohodna tura lahko pustijo posledice na vaših stopalih. S seboj zato vzemite obliže, ki preprečujejo žulje in otiščance, ter obliže, ki pozdravijo obolelo mesto in ga zavarujejo pred nadaljnjimi poškodbami. Pohodnikom bo prišel prav tudi gel za hlajenje utrujenih nog, ne pozabite pa niti na škarjice za striženje nohtov, saj vam predolgi nohti predvsem pri hoji v hribe oziroma sestopanju z njih lahko povzročijo veliko težav.

Ustavite alergije

Lahko odkrijete, da ste alergični na pik kake žuželke, na hrano, travniške rastline in plevele ali na kaj drugega, zato je pomembno, da imate hitro pri roki antihistaminik. Ta je največkrat na voljo v obliki tablet, za blaženje kožnih alergijskih reakcij pa so na voljo tudi mazila.

Prehladna presenečenja

Na poletnih počitnicah najbrž nihče ne pričakuje, da ga bo ujela viroza, a se to lahko zelo hitro zgodi. Prav zato v potovalni lekarni ne smejo manjkati termometer, pripravki za blaženje vnetega grla, kapljice za nos ter sredstva proti bolečinam in vročini. Tudi drugi dejavniki, kot je na primer preveč dejavna klimatska naprava v avtobusu ali na vlaku, lahko sprožijo bolečine v grlu, zato težave pričakajte pripravljeni.

Omilite bolečine

Protibolečinske tablete vam bodo prišle prav tudi pri glavobolih, zobobolih, menstrualnih bolečinah, razbolelih mišicah in pri različnih poškodbah, zato jih ne pozabite vzeti s seboj. Nadgradite jih lahko s protibolečinskim mazilom, ki vam bo priskočilo na pomoč pri zvinih in udarninah ter olajšalo okrevanje.

Ženske zadeve

Ker ni treba, da vam tisti dnevi v mesecu pokvarijo počitnice, naj se v potovalni lekarni nežnejšega spola najde prostor tudi za nekaj vložkov ali tamponov ter za osvežilne čistilne intimne robčke, ki vam lahko priskočijo na pomoč, kadar to potrebujete. Še posebej priročni so pri daljših potovanjih, na katerih nimate vedno možnosti, da se osvežite v kopalnici.

Za varne romance

Če veste, da obstaja možnost, da vam na potovanju srce ukrade neznanec oziroma da se boste podali na področje spolnosti, s seboj nujno vzemite tudi kondome. Z njimi boste poskrbeli, da vam bodo poletne ljubezenske dogodivščine ostale v lepem spominu in ne bodo pustile neželenih posledic.

Ne pozabite zdravstvene kartice

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja boste v Evropski uniji in nekaterih drugih državah upravičeni do nujnih medicinskih storitev, čeprav boste v nekaterih državah za posamezne storitve morali tudi nekaj malega doplačati. Nekatere stroške lahko ob povratku dobite povrnjene, zato ob obisku zdravnika v tujini shranite zdravstveno dokumentacijo. Kartico je treba poleti naročiti 7 dni pred odhodom v tujino, kar lahko storite tudi prek SMS-sporočila, če kljub temu to pozabite storiti, pa vam lahko na vaši izpostavi ZZZS izdajo listino, ki velja enako kot kartica. Seveda je vse to mogoče le, če imate urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje.

Na poti trda hrana in voda

Za zdrav prigrizek na poti izberite hrano, ki je osvežilna, hranljiva, hitro prebavljiva in ki jo lahko jeste s prsti. Odlična so narezana jabolka, suho sadje, oreški, krekerji in podobno. Ne pozabite na pijačo, prednost pa dajte nesladkanim čajem in navadni vodi. Sladke in gazirane pijače si raje privoščite šele na cilju, saj pripomorejo k slabosti, pri vožnji z letalom pa spodbudijo še neprijetno napihovanje v prebavilih.

Cepite se

Če boste čas preživljali v naravi, se je dobro zaščititi pred klopnim meningitisom, če boste potovali v eksotične kraje, pa se pri zdravniku vsaj nekaj tednov ali mesecev pred potovanjem pozanimajte, katera cepiva potrebujete. Cena cepljenj je ponavadi nekaj deset evrov, zdravnik pa vas bo napotil v ambulanto, v kateri se ta cepljenja izvajajo. Večinoma odmerek cepiva stane nekaj deset evrov, a naj vam ne bo žal zapraviti nekaj denarja za to nujno potrebno preventivo.

Nekatere oddaljene dežele so izpostavljene tudi pojavu malarije, zato je pri potovanju v ta območja sveta treba jemati zdravila, ki preprečijo obolenje. Ta je treba jemati že pred potovanjem, zato se o tem pozanimajte še pravočasno.

Z zdravili čez mejo

Zdravila, ki vas bodo spremljala na potovanju, naj bodo shranjena v originalni embalaži s priloženimi navodili. Nekatera zdravila je pri prečkanju meje treba posebej prijaviti, kadar potujete z letalom, pa je treba osebje posebej opozoriti, če imate s seboj zdravilo v obliki igel. Če jemljete zdravila, za katera menite, da bi jih bilo treba prijaviti oziroma bi lahko imeli na meji z njimi težave, si pri zdravniku priskrbite pisno potrdilo, s katerim lahko dokažete, za katera zdravila gre in za kaj jih potrebujete.

Lekarna naj bo na hladnem

Večina zdravil, ki jih boste vzeli s seboj na potovanje, je občutljiva na svetlobo in toploto, zato naj bo potovalna lekarna na temnem in čim bolj hladnem mestu. Zavarujete jo lahko z odbojno in izolacijsko folijo ali si priskrbite torbico za zdravila, ki ima hladilni vložek. Ta deluje po enakem principu kot hladilne torbe za hrano: vložek zamrznete in ga nato pred potovanjem v stavite v žepek v torbi.                                                                                                                                            


PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj