S potovalno lekarno do brezskrbnega dopusta

Poletni dopusti so že v polnem teku. Ne glede na trajanje in izbrani cilj se je za na pot treba dobro pripraviti. To še posebej velja za počitnice z družino z majhnimi otroki, vsem pa je skupna želja po čim bolj brezskrbnem oddihu.

Potovalna lekarna
Potovalno lekarno si pripravimo v torbici, ki je čim bolj zavarovana pred zunanjimi vplivi in ni dostopna otrokom.
Foto: Bigstock

V Lekarniški zbornici Slovenije zato priporočajo pripravo potovalne lekarne, ki zagotavlja osnovno zaščito in pomoč. »Med potovanjem smo pogosto izpostavljeni različnim situacijam, ki lahko vplivajo na naše zdravje, kot so sprememba okolja, podnebja, hrane in vode, fizična aktivnost, potencialna izpostavljenost nalezljivim boleznim ter morebitne manjše poškodbe ali druge nepričakovane težave,« pojasnjuje mag. Darja Potočnik Benčič, predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Mag. Darja Potočnik Benčič
Mag. Darja Potočnik Benčič, predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Zdravstvena kartica, zavarovanje, potrdila za zdravila

Še pred začetkom priprave poskrbite za ustrezno urejeno zdravstveno zavarovanje (ne pozabite zdravstvene kartice) in morebitna dodatna zavarovanja, cepljenja, potrdila in podobno. Predvsem za daljša potovanja je priporočljivo, da se o morebitnih ukrepih pozanimate na pristojnih ustanovah. 

Potovalno lekarno si pripravite v torbici, ki je čim bolj zavarovana pred zunanjimi vplivi in ni dostopna otrokom. Zdravila hranite v njihovi izvirni embalaži, skupaj z navodili za uporabo in poskrbite, da bodo imela ustrezen rok uporabe. »Posebej bodite pozorni na zdravila, za katere je predviden poseben način shranjevanja. O zdravilih na recept, ki jih redno jemljete, se prej posvetujte z zdravnikom, preverite, ali je zanje potrebno posebno potrdilo za prenos preko meje in poskrbite, da vam zdravil na dopustu ne zmanjka,« svetuje mag. Darja Potočnik Benčič.

Dobro založena potovalna lekarna

pokrije veliko večino možnih zapletov. Lekarne po svetu so sicer večinoma dobro založene, kar se pozanimajte že pred potovanjem. Paket prve pomoči mora vsebovati sterilne obveze, gaze, obliže, povoje, elastični povoj, razkužilo, škarje in termometer. Vaš sopotnik naj bodo tudi zdravila proti prehladu, na primer za vneto in boleče žrelo, zdravilo za pomiritev kašlja ter pripravki za odmaševanje nosu, in zdravila proti povišani telesni temperaturi in bolečinam. Še posebej so priporočljiva v obliki, ki omogočajo njihovo uživanje brez vode in jih lahko raztopimo v ustih ali žvečimo. Za otroke svetujemo sirupe ali svečke.

Vselej so aktualna zdravila proti prebavnim težavam, kot sta na primer zaprtje ali driska. V primeru zastrupitve s hrano ali pijačo je zelo primerno medicinsko oglje. Poleg prebiotikov in probiotikov je priporočljivo s seboj vzeti tudi rehidracijski prašek, ki ob driski, bruhanju pa tudi v primeru povečanega znojenja nadomešča izgubljene minerale in preprečuje dehidracijo. Veliko oseb ima na dopustu težave z zaprtjem. Tem svetujemo odvajalo. Tablete za filtriranje vode lahko v veliki meri omejijo nevarnost prebavnih težav ali celo zastrupitve na rizičnih območjih.

Vedno več oseb potrebuje tudi zdravila proti alergijam. Alergijske reakcije na koži lajšajo tudi določeni geli oziroma mazila. Potovalna lekarna naj vsebuje še tablete proti potovalni slabosti, izdelki za zaščito pred soncem, vključno s kremami za zaščito pred soncem (za otroke priskrbite izdelke z visoko zaščito) in nego po sončenju ter nego opeklin, repelente in zdravila v primeru okužb spolovil in/ali sečil ter pripomočke za ustno higieno. »Čeprav nas na dopustu čaka veliko dejavnikov, na katere nimamo vpliva, je preventiva še vedno najboljša,« sklene mag. Darja Potočnik Benčič.