Kdaj in kako po covidu-19 znova začeti s telesno vadbo

Na Univerzi Cleveland so pripravili priporočila za telesno vadbo po preboletju covida-19.

Vsi športniki in ljudje, ki se ukvarjajo z vadbo in so pozitivni na covid-19, ne glede na simptome, morajo počivati najmanj deset dni. Foto: Bigstock

Čeprav covid-19 večini zdravih odraslih (otrok pa še posebej) ne povzroča omembe vrednih zdravstvenih težav, se lahko zgodi, da nekateri simptomi, predvsem kašelj, vztrajajo kar nekaj dni. Covid-19 lahko kljub blagemu poteku vpliva na delovanje srca, pljuč in drugih organov. Zato sta, ko se po preboletju znova lotimo športanja, potrebni previdnost in – zmernost. Prehitra in/ali preveč intenzivna vrnitev v »športne vode« lahko povzroči več škode kot koristi.

Mnogi dolgoročni učinki še niso znani

Zdaj zagotovo vemo več, kot smo vedeli, ko se je začela pandemija, vendar je o dolgoročnih učinkih covida-19 še vedno veliko neznanega. Vemo, da lahko virus poškoduje srce, možgane, pljuča in ledvice, vendar ni mogoče natančno določiti ali napovedati, pri kom točno se bo to zgodilo. Nekateri ljudje imajo lahko tudi dolgotrajne simptome, vključno s težko sapo, bolečinami v mišicah, izgubo vzdržljivosti in izčrpanostjo. »Resnica je, da lahko covid-19 prizadene vsakogar drugače,« pravi specialistka športne medicine Marie Schaefer, ki je sodelovala pri pripravi priporočil. »Vsakdo, vključno z mladimi športniki, bi lahko doživel hud potek in utrpel dlje trajajoče posledice, zato je zelo pomembno, da to jemljemo resno.«

To še posebej velja za aktivne posameznike, saj je težko povedati, kakšne dolgoročne učinke bo imel nekdo potem, ko si opomore od virusa. Nekateri ljudje se bodo morda dobro odrezali in bodo lahko skočili nazaj v svoj stari vadbeni polk, drugi pa bodo ugotovili, da njihova atletska uspešnost preprosto ni takšna, kot je bila.

Nujni desetdnevni popolni počitek

Vsi športniki in ljudje, ki se ukvarjajo z vadbo in so pozitivni na covid-19, ne glede na simptome, morajo počivati najmanj deset dni. V tem času naj ne bo telesne aktivnosti ali treninga. Če gre za potek bolezni brez simptomov, se počitek začne z datumom pozitivnega testa. Če so prisotni bolezenski znaki, se to obdobje začne na datum, ko so se simptomi začeli. V tem času naj se osredotočijo na dobro hidracijo, pravilno prehrano in upoštevanje nasvetov svojih zdravstvenih delavcev. Časovni okvir vrnitve k vadbi ali športu je določen glede na to, kako blag, zmeren ali hud je potek covida-19. V vsakem primeru gre za počasen proces, ki zahteva potrpljenje. 

Faza 1: prebolevanje in okrevanje

Telesna vadba ni priporočljiva vsaj deset dni po pozitivnem testu SARS-CoV-2 oziroma pojavu bolezenskih znakov. V tem času se svetuje počitek.

Faza 2: lahka telesna vadba

Po fazi 1 (prebolevanje in okrevanje) lahko začnemo z lahko telesno vadbo, ki jo prakticiramo dva dni največ 15 minut na dan. Priporočljive aktivnosti so hoja po ravnem, sobno kolo in lahek tek. Srčni utrip naj doseže maksimalno 70 odstotkov maksimalnega (slednjega izračunamo po formuli: 217 – (0,85 x starost v letih). Vadbi z utežmi se v tej fazi izogibamo.

Faza 3: kombinacija aerobne in anaerobne vadbe zmerne intenzivnosti

Dovoljene so različne oblike vadbe v trajanju do 30 minut na dan, pri katerih naj srčni utrip ne preseže 80 odstotkov maksimalnega srčnega utripa.

Faza 4: dlje trajajoča zmerna telesna aktivnost

Dovoljene so različne kombinacije aerobne in anaerobne vadbe – podobno kot v fazi 3, le da v trajanju do 45 minut na dan. Srčni utrip med vadbo naj ne preseže 80 odstotkov maksimalnega srčnega utripa.

Faza 5: zmerna do intenzivna vadba

Izvajamo vse oblike vadbe v trajanju 60 minut na dan ter s srčnim utripom, ki ne preseže 80 odstotkov maksimalnega srčnega utripa.

Faza 6: vrnitev v normalni trenažni proces od dvakrat do trikrat na teden, vmes ponavljamo fazo 5.

Faza 7: neomejeno treniranje po protokolu, kot smo ga izvajali, preden smo zboleli za covidom-19.

Morda vas zanima tudi:

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj