Omikron se izgone protitelesom po covid-19 cepljenju

Študija raziskovalcev Univerze Kolumbija (ZDA) pinaša nove dokaze, da se omikron uspešno izogne protitelesom po covid-19 cepljenju ter tudi protitelesom, ki nastanejo po preboleli bolezni.

Presenetljiva značilnost koronavirusne različice omikron so namreč številne mutacije v virusnih konicah – kar ogroža učinkovitost trenutnih cepiv in zdravil v obliki monoklonskih protiteles. Foto: Bigstock

Avtorji objave v reviji Nature so prepričani, da bo za omikron potrebno razviti zdravila in cepiva, ki bodo v večji meri upoštevale njegovo evolucijo in specifike. Presenetljiva značilnost koronavirusne različice omikron so namreč številne mutacije v virusnih konicah – kar ogroža učinkovitost trenutnih cepiv in zdravil v obliki monoklonskih protiteles.

Velik padec nevtralizacije s protitelesi iz cepiv

V študiji so testirali sposobnost protiteles, ustvarjenih s cepljenjem, da nevtralizirajo  koronavirusno različico omicron. Protitelesa ljudi, ki so bili dvakrat cepljeni s katerim koli od štirih najpogosteje uporabljenih cepiv – Moderna, Pfizer BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson – so bila bistveno manj učinkovita pri nevtralizaciji omikrona v primerjavi z uspešnostjo pri predhodnih sevih koronavirusa SARS-CoV-2. Podobno se je izkazalo pri prebolevnikih covid-19: tudi pri njih so ustvarjena protitelesa omikron slabo nevtralizirala.

Posamezniki, ki bodo prejeli obnovitveno cepljenje obeh cepiv mRNA, bodo verjetno bolje zaščiteni,  čeprav so tudi njihova protitelesa pokazala zmanjšano nevtralizacijsko aktivnost proti omikronu, pojasnjujejo avtorji. Izpostavljajo, da “najnovejše študije kažejo, da so predhodno okuženi posamezniki in popolnoma cepljeni posamezniki ogroženi zaradi okužbe z omikronom. Tudi tretji poživitveni odmerek jih morda ne bo ustrezno zaščitil,  vendar bodo še vedno imeli določene koristi.” Ugotovitve so skladne z drugimi študijami o nevtralizaciji omikrona, pa tudi z zgodnjimi epidemiološkimi podatki iz Južne Afrike in Velike Britanije.

Večina monoklonskih protiteles ne more nevtralizirati omikrona

Monoklonska protitelesa, ki jih dajemo v zgodnjem poteku okužbe, lahko preprečijo razvoj hude oblike covid-19. Zadnjei podatki pa kažejo, da so terapije, ki se trenutno uporabljajo (in večina tistih, ki so še v fazi razvoja) pri omikronu veliko manj učinkovite – če sploh delujejo. V študijah nevtralizacije je samo eno monoklonsko protitelo – gre za Brii198, ohranilo opazno aktivnost tudi proti omikronu.

Avtorji tudi ugotavljajo, da je omicron najbolj popoln “ubežnik” pred nevtralizacijo. Delno jihm je uspelo odgovoriti tudi na vprašanje, zakaj je temu tako. Odkrili so namreč štiri nove mutacije v virusnih konicah, ki pomagajo virusu, da se izogne ​​protitelesom. Nujno bi bilo potrebno oblikovati nove pristope za boj proti omikronu, opozarjajo avtorji, in nadaljujejo: “Ni pretirano, če rečemo, da je koronavirus SARS-CoV-2 zdaj le mutacijo ali dve od tega, da bi postal popolnoma odporen bodisi na monoklonska protitelesa, ki se uporabljajo kot terapije, bodisi na protitelesa, ustvarjena s cepljenjem oziroma okužbo s predhodnimi različicami.”

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj