Virus SARS-CoV-2 povzroči nepričakovani odziv v pljučih

Nova spoznanja o imunskem odzivu na okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 bi lahko prinesla boljše zdravljenje covid-19.

Da bi našli nove, učinkovite kombinacije učinkovin (protivirusnih in tistih za modulacijo sistema komplementa), so raziskovalci preučili več kot 1600 različnih zdravil. Foto: Bigstock

Koronavirus SARS-CoV-2 v pljučnih celicah sproži biokemično pot, znano kot sistem komplementa, kar lahko pojasni, zakaj je bolezen tako težko zdraviti. Odkritje mednarodne skupine raziskovalcev je bilo ta teden objavljeno v reviji Science Immunology. Avtorji predlagajo tudi nov način zdravljenja: kombinacijo protivirusnih zdravil z moderatorji imunskega komplementa. Na kulturah človeških celic (in vitro) so namreč ugotovili, da protivirusno zdravilo remdesivir v kombinaciji z zdravilom ruksolitinib zavre sistem komplementa.

Sistem komplementa deluje tudi znotraj celic

V zadnjih nekaj letih je postalo jasno, da sistem komplementa lahko deluje tudi znotraj celic in ne samo v krvnem obtoku. Sistem komplementa je kompleksen sistem majhnih beljakovin, ki jih proizvajajo jetra in pomagajo ali dopolnjujejo protitelesa v boju proti patogenom. Zdaj so odkrili, da okužba s koronavirusoms SARS-CoV2 sistem komplementa sproži tudi v pljučnih mešičkih. “To je bilo za nas popolnoma nepričakovano, priznavajo avtorji. Sistem komplementa tradicionalno velja za jetrni in krvni obtok, ki ščiti gostitelja pred okužbami z bakterijami, glivicami in virusi. Nepričakovano je, da se ob okužbi z virusom ta sistem obrne proti gostitelju in prispeva k škodljivemu vnetju tkiva – tako značilnemu pri hudem poteki covid-19. Razmisliti moramo o njegovi modulaciji kot načinu boja proti covid-19.”

Ruksolitinib je zaviralec Janusovih kinaz, ki se uporablja za zdravljenje odraslih s policitemijo – povečanim deležem rdečih krvničk v krvi, ter za zdravljenje povečane vranice. Predklinične in zgodnje klinične študije pa kažejo, da bi ruksolitinib lahko zmanjšal citokinsko nevihto pri bolnikih s covid-19.

Preučili več kot 1600 zdravil

Da bi našli nove, učinkovite kombinacije učinkovin (protivirusnih in tistih za modulacijo sistema komplementa), so raziskovalci preučili več kot 1600 različnih zdravil. Kot zelo perspektivna se je izkazala kombinacija remdesvirja in ruksolitiniba. Avtorji sicer svarijo pred pretiranim optimizmom in opozarjajo, da je treba izvesti ustrezna klinična preskušanja, ki bi pokazala, ali kombinirano zdravljenje res koristi preživetju. Trenutni podatki kažejo na potencialno korist uporabe protivirusnega zdravila skupaj z zdravilom, ki na splošno cilja na proizvodnjo ali aktivacijo komplementa v okuženih celicah. »Ugotovitve so res obetavne, vendar smo »zdravljenje« izvedli na celičnih kulturah, okuženih s SARS-CoV-2 (in vitro torej), ne pa na ljudeh.« pravijo.

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj