Nova spoznanja o covid-19 in vitaminu D

Vitamin D kot pomembni preventivni (preprečuje zbolevanje) in kurativni dejavnik (pomaga pri prebolevanju bolezni) trenutno preučuje več kot 10 študij. Rezultati nekaterih so že znani. Eno od najnovejših so pred nekaj dnevi objavili v JAMA Network.

Vitamin D je poleg tega, da je izjemno pomemben za zdrav in pravilno delujoč imunski sistem, ključen tudi za zdrave kosti. Foto: Bigstock

Vitamin D je že vse od začetka covid-19 predmet vročih strokovnih debat. Znano je, da je izjemno pomemben za pravilno in dobro delovanje imunskega sistema, prav tako pa stroka ve, da ga večini populacije primanjkuje, še posebno v zimskih mesecih. Tozadevno posebej ogroženi so starostniki v domovih za ostarele.

Študija Univerze Chicago, v katero so zajeli 4368 odraslih, je potrdila povezavo med vitaminom D in covid-19. Ljudje, katerih raven vitamina D v krvi je bila nižja od 40 ng/mL, so bili za 7,2 % pogosteje pozitivni na covid-19 testu. Študijo v celoti najdete TUKAJ, objavljena pa je bila pred nekaj dnevi.

Vpliv ravni vitamina D na covid-19. Vir: JAMA Network

Tudi analiza podatkov 4962 udeležencev Nacionalne raziskave zdravja in prehrane v ZDA je potrdila, da vitamin D vpliva na izid covid-19 in da ga primanjkuje več kot tretjini populacije. Pomanjkanje je večje pri nekaterih skupinah, na primer pri ljudeh z debelostjo ali s sladkorno boleznijo tipa 1 ali tipa 2 – vse tri so bile povezane s slabšimi izidi COVID-19. Mejna vrednost za slab izid je bila raven v krvi nižja od 20 ng /ml. Celotno raziskavo najdete TUKAJ.

V slovenski raziskavi so preskrbljenost z vitaminom D določali z analizo vzorcev krvi pri 280 odraslih, starih med 18 in 74 let. Ugotovili so velike razlike pri preskrbljenosti odraslih prebivalcev Slovenije z vitaminom D v različnih letnih časih. Med novembrom in aprilom kar približno 80 % odraslih ni bilo zadostno preskrbljenih z vitaminom D, skoraj 40 % pa je imelo celo hudo pomanjkanje. Še bolj zaskrbljujoči so bili rezultati vrednotenja z upoštevanjem strožjih priporočil mednarodnega Združenja za endokrinologijo, ki kažejo, da je bilo v obdobju zime z vitaminom D optimalno preskrbljenih manj kot 5% odraslih.Rezultati raziskave so bili junija 2020 objavljeni v ugledni znanstveni reviji Nutrients. (vir: Inštitut za nutricionistiko). Slovenska priporočila za vitamin D najdete TUKAJ.

Dokončnih sklepov o povezavi med ravnmi vitamina D in covid-19 pa zaradi mešanih ugotovitev (še) ni mogoče postaviti, še piše Jama Network. Nekatere raziskave namreč ugodnega delovanja vitamina D pri covid-19 niso potrdile.

Študija 77 starostnikov, hospitaliziranih s Covid-19 v Franciji, je zaključila naslednje. Dodatki vitamina D, ki so jih redno jemali eno leto pred diagnozo covid-19, so povezani z manj hudim potekom in boljšim preživetjem kot jemanje vitamina D po diagnozi covid-19.

Pilotska randomizirana študija na 76 bolnikov, hospitaliziranih s covid-19 v Španiji, je pokazalo, da zdravljenje z visokimi odmerki vitamina D znatno zmanjša tveganje za sprejem v enoto za intenzivno nego. Vendar bodo le preskušanja na velikih vzorcih bolnikov lahko zagotovila dokončen odgovor, so zapisali avtorji.

V istem času (novembra 2020) je druga strokovna revija objavila revidirani pregledni članek italijanskih raziskovalcev. Ugotovili so, da je pomanjkanje vitamina D povezano s povečanim tveganjem za hud potek covod-19, vendar se zdi, da imajo starost, spol in spremljajoče bolezni pomembnejšo vlogo. Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

Kmalu zatem je še ena italijanska študija, pokazala, da vitamin D na tveganje za hospitalizacijo ali smrt zaradi covid-19 statistično pomembno ne vpliva. Vanjo so zajeli 324 bolnikov s covid-19, šlo pa je za opazovalno študijo. V celoti jo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj