THC ostane v materinem mleku šest tednov

THC, psihoaktivna sestavina marihuane, ostane v materinem mleku do šest tednov. To še naprej podpira priporočila o vzdržljivosti uporabe marihuane med nosečnostjo in med dojenjem.

Da bi omejili neznane učinke THC na razvoj možganov ploda in spodbujali varno dojenje, je treba ženske prepričati v abstinenco od marihuane tako na začetku nosečnosti kot po porodu. Foto: Bigstock

V novi študiji so raziskovalci iz Otroške bolnišnice Colorado ugotovili, da THC – psihoaktivna sestavina marihuane, ostane v materinem mleku do šest tednov. Gre za eno od redkih študij, v katerih so preučili THC pri ženskah z znano uporabo marihuane v nosečnosti. Ugotovitve so 8. marca 2021 objavili v ugledni mednarodni medicinski reviji JAMA Pediatrics.

THC ostane v materinem mleku do šest tednov

Z naraščajočo uporabo marihuane v celotni družbi narašča tudi število žensk, ki po njej posegajo med nosečnostjo. Mnoge od njih po porodu dojijo. Vprašanje, ali in če da – kako dolgo THC ostane v njihovem mleku, je ostalo neodgovorjeno. Znanstvenih podatkov enostavno ni bilo dovolj. Izziva so se lotili raziskovalci medicinske fakultete Univerze Colorado. Preučili so prav to: kako dolgo THC potem, ko ženska preneha z uporabo marihuane, ostane v njenem mleku.

Marihuani se je popolnoma odrekla le peščica

V raziskavo so zajeli ženske s prenatalno uporabo marihuane, ki so rojevale v otroški bolnišnici Colorado in UC Health University of Colorado med 1. novembrom 2016 in 30. junijem 2019. Zgolj 7 od 25 (od nekaj sto povabljenih v študijo) se jih je marihuani popolnoma odrekla. Čeprav se je serumska koncentracije THC razlikovala od ženske do ženske (verjetno odvisno od njihove ravni uporabe, ITM in metabolizma) se je THC izločal v materino mleko vseh sedmih še do šest tednov potem, ko so z uživanjem prenehale.

Vpogled v presnovo THC po rojstvu

»Študija je dala neprecenljiv vpogled v čas, ki traja, da ženska presnovi THC v svojem telesu po rojstvu, pomagala pa nam je tudi razumeti, zakaj matere sploh uporabljajo marihuano,” je povedala dr. Maya Bunik, direktorica Klinike za otroško zdravje in profesorica na katedri za pediatrijo na medicinski fakulteti Univerze Colorado. Da bi omejili neznane učinke THC na razvoj možganov ploda in spodbujali varno dojenje, je treba ženske prepričati v abstinenco od marihuane tako na začetku nosečnosti kot po porodu.

Otroci uporabnic marihuane s številnimi dolgoročnimi težavami

Tudi longitudinalne študije iz osemdesetih let prejšnjega stoletja so pokazale, da raba marihuane med nosečnostjo škodi plodu. Otroci mater, ki so med nosečnostjo uporabljale marihuano, so dolgoročno imeli težave s kognitivnimi in izvršilnimi funkcijami. Bili so bolj impulzivni ter imeli težave s dolgotrajno pozornostjo in bili manj spretni pri reševanju težav. Čeprav cilj študije ni bil raziskati vpliv marihuane na dojenčke, so ugotovitve zaskrbljujoče. Še posebej v luči dejstva, da ima današnja marihuana pet do šestkrat večjo moč od tiste, ki je bila na voljo pred leti, zaključujejo avtorji.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj