Dojenje otroku omogoča desetletja trajajočo imunost

Doječe matere na otroke prenašajo svojo imunost ter jih tako zaščitijo pred številnimi okužbami. Zaščita traja mnogo dlje, kot so menili do sedaj, v nekaterih primerih celo vse življenje. Imunost se prenese z mlekom, in sicer v otrokove bele krvne celice (levkocite).

Do sedaj je veljalo, da zaščita tako dolgo, kot mati doji. Zadnje ugotovitve kažejo, da je to obdobje bistveno daljše, v nekaterih primerih celo vse življenje. Vendar mati na otroka prenaša imunost samo za tiste okužbe, kijih je sama preživela. Foto: Bigstock

Dojenje je najbolj zdrav način prehranjevanja otroka in ima številne koristi za njegovo zdravje. Preko mleka otrok dobiva materina protitelesa, ki ga ščitijo pred različnimi okužbami in pomagajo graditi njegov imunski sistem. Raziskava, ki so jo na miših izvedli na Univerzi Cape Town, je pokazala, da z dojenjem na otroka prehaja imunost za okužbe, ki jih je mati preživela, in da ta zaščita traja vse življenje.

Do sedaj so znanstveniki menili, da gre ob dojenju zgolj za prenos protiteles. Zdaj pa se je izkazalo, da mehanizem poteka tudi preko belih krvnic celic (levkocitov). Gre za izjemno odkritje, ki bo zelo vplivalo na cepljenje in omogočilo razvoj novih cepiv, so prepričani znanstveniki.

Imunost se od matere prenese v levkocite otroka

Raziskovalci Univerze Cape Town so s testi na miših ugotovili, da slednje imunost zoper okužbe, ki so jih prebolele, med dojenjem prenašajo na potomce. Zaščita ne traja samo v času dojenja, pač pa vse življenje, mehanizem poteka pa je je preko belih krvnic celic (levkocitov). Pri ljudeh česa podobnega sicer še niso dokazali, so pa raziskovalci prepričani, da je to samo še vprašanje časa. “Kolikor nam je znano, je to prvi dokaz, da lahko okužba matere pred nosečnostjo prenese večletno celično imunost na potomce,” je dejal vodilni raziskovalec dr. William Horsnell iz Univerze Cape Town.

Otrok imun na okužbe, ki jih je preživela mati

Odkritje je dodalo novo dimenzijo k razumevanju evolucijskih mehanizmov, preko katerih matere vplivajo na zdravje svojih otrok. Vemo na primer, da se med porodom na otroka prenesejo številni mikroorganizmi, ki naselijo otrokovo črevesje in kožo ter poskrbijo za pestrost njegove mikrobiote – samo na koži odraslega človeka živi več kot 300 milijard mikrobov. Do sedaj je veljalo, da zaščita tako dolgo, kot mati doji. Zadnje ugotovitve kažejo, da je to obdobje bistveno daljše: zaščita traja mnogo let, v nekaterih primerih celo vse življenje. Vendar mati na otroka prenaša imunost samo za tiste okužbe, kijih je sama preživela.

Cepljenje mater namesto otrok?

Znanstveniki sicer menijo,da se prenos imunosti zgodi že v nosečnosti. Adam Cunningham, profesor na Univerzi Birmingham, ki je sodeloval pri študiji, je dejal: »Naše ugotovitve kažejo, da lahko izpostavljenost matere infekciji trajno spremeni imunost pri otroku. Trenutno je cepljenje mater zelo pomembno za povečanje zaščite novorojenčkov pred okužbami, vendar se šteje, da je ta zaščita prehodna. Če se bo tudi pri ljudeh izkazalo, da je zaščita trajna, bi to lahko privedlo do oblikovanja novih cepiv. Dali bi jih mamam, ki bi imunost potem z dojenjem za vedno prenesle na otroke.«

Dosedanje raziskave so pokazale, da dojenje zmanjša tveganje za okužbe dojenčka, drisko in bruhanje, smrt otrok, levkemijo ter tudi za bolezni srca in ožilja v odrasli dobi.

.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj