Domovi za starostnike: Gradili jih bodo Avstrijci

SeneCura, podjetje s sedežem na Dunaju, bo, kot kaže, namesto države poskrbelo za slovenske starostnike. Zgradili bodo domove v Pivki, Loški dolini, Žireh, Železnikih in Komendi. Skupna ocenjena vrednost investicije v pet novogradenj je 25 milijonov evrov, koncesije so že pridobili.

Špesov dom v Vojnku je kupila avstrijska SeneCura, ki načrtuje gradnjo še 5 novih domov pri nas. Foto: Domski arhiv

Upajo, da bodo gradbena dela lahko pri večini načrtovanih investicij stekla v skladu z načrtovanimi roki ali nekajmesečnimi zamiki. V posameznem domu je predvideno število mest od 56 do 75 stanovalcev, skupaj v petih do 300 novih mest. Ocenjena vrednost investicije posameznega doma je od 4,5 do 6,0 milijonov evrov (izgradnja, oprema, okolica). Kupili so tudi Špesov dom Vojnik s 169 posteljami in dializno enoto ter dom v Radencih – DOSOR.

V Avstriji upravljajo s 84 ustanovami

SeneCura je vodilni zasebni ponudnik v Avstriji, kjer upravlja s 84 ustanovami za zdravstveno varstvo in nego (od tega so 3 v fazi načrtovanja/gradnje). Upravlja tudi z 19 domovi za nego na Češkem in po novem z dvema v Sloveniji. Deluje kot kompetenčni center skupine ORPEA za širitev na nove trge v vzhodni in jugovzhodni Evropi.

V ponudbi tudi bolniška oskrba na domu in paliativa

»Ponudba domov za oskrbo in nego družbe SeneCura poleg dolgotrajne oskrbe zajema tudi kratkoročno in začasno rehabilitacijsko oskrbo. Nudimo odlično oskrbo za osebe z demenco, intenzivno nego, nego bolnikov v trajnem vegetativnem stanju, bolniško oskrbo na domu, 24-urno oskrbo, oskrbo ljudi s posebnimi potrebami in paliativno oskrbo. Veliko SeneCura domov v Avstriji in na Češkem deluje kot večgeneracijski domovi z integriranimi vrtci. Ponudbo v nekaterih dopolnjujejo tudi oskrbovana stanovanja,« je skupino SeneCura predstavil predsednik uprave Anton Kellner.

Vodstvo v Vojniku ostaja enako

»Za nakupe, prvega smo zaključili sredi poletja, drugega v oktobru, smo se odločili zato, ker želimo ponuditi oskrbo SeneCura več ljudem v Sloveniji. Standardi Špesovega doma Vojnik so primerljivi standardom SeneCura. Naše več desetletne izkušnje pri upravljanju ustanov za nego in zdravstveno varstvo v Avstriji in na Češkem so dobra osnova za uvajanje uspešnega koncepta na novih trgih, tudi v Sloveniji«, je povedal predsednik uprave SeneCura Anton Kellner, ki je ob predstavitvi družbe in načrtih v Sloveniji še dodal, da vodstvo obeh enot v Vojniku ostaja enako. Bodo pa prilagajali SeneCura standarde in programe oskrbe, pri čemer bodo sledili predpisanim nacionalnim normativom.

Dom v Radencih kupili na dražbi

Dom v Radencih so sredi poletja 2019 kupili na dražbi, na kateri je bil v odkup ponujen občinski lastniški v višini 50% . Drugi 50% lastniški delež pa je bil odkupljen od Hete. Ob tem je podjetje SeneCura prevzelo tudi stare dolgove doma, torej tudi kredite in druge finančne obveznosti.

Špesov dom Vojnik, ki ima zmogljivost 169 postelj, pa so skupaj z dializno enoto odkupili od dosedanjega lastnika, družbe Contraco d.o.o. „V Radencih imamo v načrtu poiskati novega direktorja ali direktorico, ki bo uspešno vodil dom tudi v prihodnje,« je povedala Sanda M. Gavranovič, regijska direktorica SeneCura Slovenija.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj