Indijski trpotec učinkovit pri Chronovi bolezni

Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je skupno ime za več bolezni prebavil, ki se kažejo kot vnetje črevesja. Najpogosteši sta Chronova bolezen in ulcerozni colitis, ki sta kronični: trajata vse življenje. KVČB je bolezen mnogih vzrokov, pomembno vlogo igrata dednost in imunski sistem.

Chronova bolezen spremeni vsakdanje življenje, oteži stvari, ki jih zdravi jemljejo za samoumevne. Foto: Bigstock

Še pred nekaj desetletji so za KVČB zboleli le redki, sodobni način življenja pa je vse skupaj zelo spremenil. Zaradi spremenjenega načina življenja in predvsem prehrane število bolnikov narašča, po zadnjih ocenah jih je v Sloveniji že blizu osem tisoč.

Chronova bolezen popolnoma spremeni vsakdanje življenje

Chronova bolezen popolnoma spremeni vsakdanje življenje, oteži stvari, ki jih zdravi jemljejo za samoumevne in je povezana s stigmo ter številnimi predsodki. Pogosto se začne že v mladosti in otežuje funkcioniranje v najbolj aktivnih letih življenja.

Vzroki za nastanek Chronove bolezni niso natančno pojasnjeni, znano pa je, da pomembno vlogo pri njenem razvoju igra imunski sistem. 

Vnetje stalno prisotno

Pri Chronovi bolezni in ulceroznem kolitisu je vnetje stalno prisotno, ob zagonih se poslabša in zelo negativno vpliva na kakovost življenja.

Hkratno uživanje probiotikov, prebiotikov in vodotopnih vlaknin bistveno izboljša kakovost življenja bolnikov z ulceroznim colitisom. Pri bolnikih, ki so štiri tedne jemali kombinacijo bifidobakterij (2.000.000.000 kolonijskih kultur na kapsulo) ter 8 mg ekstrakta indijskega trpotca, se je zmanjšala pogostnost krčev in driske, bili pa so tudi manj utrujeni.

Indijski trpotec blaži simptome

Izvleček indijskega trpotca blaži simptome pri kroničnih vnetnih črevesnih boleznih bolj kot placebo in otrobi.

Bolniki s Chronovo boleznijo so 12 tednov jemali 10 gramov indijskega trpotca na dan v obliki prehranskega dopolnila, kontrolni skupini pa ena 10 gramov otrobov na dan, druga pa placebo. V skupini, ki je jemala indijski trpotec, je prišlo že po enem mesecu do občutnega izboljšanja pri 57 odstotkih bolnikov, v skupini, ki je jemala otrobe, pa pri 40 odstotkih bolnikov.

Celična terapija z lastnimi celicami novo upanje

Veliko obeta tudi nova celična terapija, pri kateri Chronovo bolezen zdravijo s celicami bolnika. Razvili so jo britanski raziskovalci in napovedali, da se bo klinično testiranje začelo v naslednjih šestih mesecih.

Gre za to, da bolnikom vzamejo celice in jih spremenijo do te mere, da postanejo podobne celicam zdravih ljudi. Potem jih z intravensko infuzijo vnesejo nazaj v telo bolnika. Na ta način poskušajo »ponastaviti« njegov imunski sistem.

Celice bolnikov s Chronovo boleznijo proizvajajo manj integrina α4β7

Raziskovalci so primerjali so bele krvne celice zdravih ljudi in bolnikov s Chronovo boleznijo ter iskali razlike med njimi. Ugotovili so da specializirane bele krvne celice, tako imenovane regulatorne T celice, pri bolnikih s Chronovo boleznijo proizvajajo manj integrina α4β7 (specifične beljakovine), kot celice zdravih ljudi. To je bila osnova za razvoj celične terapije, pri kateri z molekulo RAR568 spodbudijo proizvodnjo integrina α4β7.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj