Duševno zdravje ranljivih skupin bolj ogroženo

Ob Svetovnem dnevu duševnega zdravja je v Hotelu Park v Ljubljani potekala zaključna konferenca programa Dobro sem. Gre za program za krepitev duševnega zdravja ranljivih skupin, ki so ga pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in ob sofinanciranju Ministrstva za zdravje zasnovali leta 2016.

Ključnega pomena je, da ljudje dobijo sogovornika in se naučijo, kako skrbeti za svoje duševno zdravje. Foto: M. K.

Duševno zdravje posameznika se odraža v vseh njegovih vsakodnevnih interakcijah, kar strokovni sodelavci in prostovoljci pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje opažajo vsakodnevno pri delu z ljudmi.

Ker je prepoznavanje znakov in preventivno ravnanje ključno za preprečevanje duševnih težav in motenj, so zasnovali program Dobro sem, podprlo pa ga je tudi Ministrstvo za zdravje.

Komu je namenjen program Dobro sem?

Program Dobro sem je namenjen krepitvi duševnega zdravja ranljivih skupin in deluje po vsej Sloveniji po metodi Train the trainer. Usposobljeni trenerji v svojih lokalnih okoljih izvajajo delavnice s ciljem opolnomočiti ljudi, da lahko vplivajo na svoje duševno zdravje, ki je danes izrednega pomena za spopadanje s težavami.

Izvajanje tematsko različni delavnc

V treh letih trajanja programa je bilo izobraženih 77 trenerjev, ki so izvajali tematsko različne delavnice. Delavnice je obiskovalo kar 350 udeležencev, ki so ob tem pridobili pomembne veščine in razvili strategije za reševanje težav, konfliktov in so usvojili skrb za svoje psihofizično zdravje.

Premagovanje stisk, ki vplivajo na psihofizično počutje

Pri oblikovanju programa so se spraševali, kako bi lahko ljudem pomagali pri premagovanju stisk, ki vplivajo na psihofizično počutje. Tako je nastal preventivni program na področju psihosocialne pomoči za ozaveščanje, izobraževanje in treniranje ranljivih skupin posameznikov, da bodo lažje sami vplivali na svoje duševno zdravje in dobro počutje, ga vzdrževali in varovali.

Naučiti se, kako skrbeti za duševno zdravje

»Današnji hiter tempo življenja, množica in hitrost informacij, hitre spremembe, hiter tehnološki razvoj, finančne in družbene krize, vse to prinaša veliko negotovosti in stresa ter zahteva od ljudi nenehno prilagajanje na spremembe,« pojasnjuje psihologinja Branka Strniša, strokovna vodja programa.

»Ljudje se znaj dejo v stiskah, ki jih ne morejo rešiti sami ali pa za to nimajo sredstev. Tako narašča tesnoba, otožnost in druga negativna občutja, ki vodijo tudi v zdravstvene težave. Zato je ključnega pomena, da ti ljudje dobijo sogovornika in se naučijo, kako skrbeti za svoje duševno zdravje, saj se duševno močni in stabilni ljudje lažje in bolj učinkovito spopadajo s težavami,« še doda.

Program preprost in prilagodljiv

»Program je preprosto zastavljen in je zato zelo prilagodljiv ter primeren za vse ljudi, predvsem pa za bolne, invalide, srednješolce in brezposelne mlade ter ostale ranljive skupine posameznikov,« opiše koordinatorica programa Živa Logar in dodaja: »Ker je projekt vseslovenski, si želimo, da bi v prihodnje lahko s pomočjo usposobljenih trenerjev ponudili podporne skupine za krepitev duševnega zdravja in dobrega počutja na različnih koncih Slovenije in tako močno pripomogli k zmanjševanju stigme na tem področju.«

Glede na pozitivne odzive trenerjev in udeležencev, si pri Zvezi prijateljev mladine Moste-Polje s programom želijo nadaljevati in ga razširiti ter prilagoditi tudi za osnovnošolce.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj