Za hujšanje naj ne bi zadostovali dieta in telovadba

Avtor: R. M. Z.

Debelost je kompleksna zdravstvena težava, ki zahteva večstranski pristop ter presega zgolj svetovanje pacientom, naj gredo na dieto in telovadijo. To v novi spletni znanstveni objavi v časopisu Lancet Diabetes & Endocrinology, ki jo je povzel Medscape Medical News, poudarjajo štirje strokovnjaki.

Menijo, da je debelost v veliki meri biološka težava, ne pa znak šibke volje. »Vključiti moramo večmodalno strategijo ‒v nasprotju z vztrajanjem zgolj pri dieti ‒, ki naj zajema tudi zdravila, blokado vagusnega živca ali po potrebi operacijo,« meni vodilni avtor objave, psihiater dr. med. Christopher N. Ochner, iz Icahn School of Medicine v Mount Sinaiju. V objavi dr. Ochner, internist dr. Adam g. Tsai z Univerze v Koloradu, dr. med. Robet F. Kushner iz čikaškega Centra za medicino življenjskega sloga in dr. Thomas A. Wadden iz Centra za motnje v teži in hranjenju z Univerze v Pensilvaniji svetujejo zdravnikom, naj za preventivo debelosti med že prekomerno težkimi ljudmi oblikujejo strategije, osnovane na življenjskem slogu. »Ne čakajte z nasveti o ustrezni prehrani in vadbi do takrat, ko bo paciente že pestila debelost,« svetuje dr. Ochner. 

Uporaba zdravil ni znak šibke volje

Avtorji priporočajo tudi oblikovanje strategij za ohranjanje izgubljene teže, »kar je precej težje kot samo izgubljanje teže«. Dr. Ochner opozarja, da je splošno razširjeno mnenje, da ljudje ne morejo ohranjati ustrezne telesne teže zaradi pomanjkanja vztrajnosti, napačno in celo škodljivo. »Informirajte paciente, da močni biološki vzvodi spodbujajo vnovično pridobivanje (prekomerne) telesne teže, zato uporaba biološko osnovanega zdravljenja, kot so zdravila, ni znak šibke volje.« Kalorična restrikcija namreč v telesu sproži biološke prilagoditve, ki so bile izvorno namenjene obdobjem stradanja ‒ skladiščenje maščob za slabe čase, dandanes pa ravno te otežujejo dolgoročno učinkovitost spremenjenega življenjskega sloga.

Zato avtorji članka menijo, da zdravila, ki delujejo proti debelosti, bariatrična operacija in nova minimalno invazivna laparoskopska operacija za blokiranje vagusnega živca lahko prispevajo k trajnemu zmanjšanju debelosti.

Bariatrična kirurgija kot najučinkovitejša

V članku priporočajo še večstransko individualizirano strategijo, ki po možnosti vključuje »visokobeljakovinsko razčlenjeno dieto, povečanje telesne dejavnosti, zdravila in bariatrično kirurgijo«, pri čemer opozarjajo, da je bariatrična kirurgija »edino dolgoročno učinkovito zdravljenje debelosti, ki je trenutno na voljo« in bi jo bilo treba »priporočiti, ko se oceni, da je tako najbolje«. Po mnenju dr. Ochnerja so podatki o intervenciji z blokado vagusnega živca še precej omejeni, vendar »je videti, da je izguba teže značilno manjša kot tista, ki jo lahko dosežemo s sodobnimi bariatričnimi tehnikami«.

Glede teh trditev je zadržan predstojnik britanskega Nacionalnega foruma za debelost dr. David Haslam iz bedfordske bolnišnice Luton & Dunstable: »Spremembe v prehranjevalnih vzorcih in povečanje telesne dejavnosti so temelj vsakega poskusa izgube teže. Zdravila, ki pomagajo pri zmanjševanju teže, so bonus, ampak učinkovito delujejo le v kontekstu ustrezne prehrane in gibanja. Ohranjanje izgubljene telesne teže lahko deluje le pod temi pogoji.«

Novost ‒ operacija za blokiranje vagusnega živca

Z novo minimalno invazivno laparoskopsko operacijo izvajajo blokado vagusnega živca, ki naj bi igral pomembno vlogo pri občutku sitosti in metabolizmu. Terapija z blokado vagusnega živca poteka prek vsajenih elektrod, ki z oddajanjem visokofrekvenčnih električnih tokov vplivajo na izgubo teže. Ali je nova metoda tudi dolgoročno učinkovita, pa bodo pokazale nadaljnje raziskave.

Sladkorčki kuhamo slastno s sladkorno boleznijo ali brez nje

Specialisti diabetologi Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnove bolezni Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so pripravili prehranski priročnik, oziroma pravo malo kuharsko knjigo, »Sladkorčki kuhamo slastno s sladkorno boleznijo ali brez nje«, ki jo je ob Svetovnem dnevu diabetesa in srečanju Kluba otrok, mladostnikov in mladih odraslih s sladkorno boleznijo ter njihovih družin izdalo Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami. Namenjena je otrokom, mladostnikom in odraslim s sladkorno boleznijo tipa 1 ter vsem, ki bi o sladkorni bolezni radi vedeli več, ali pa samo radi jedli zdravo in slastno. Pri nastajanju in izdaji knjige je sodelovalo tudi Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami. Recepte sta skrbno zbrali in uredili doc. dr. Nataša Bratina, dr. med., s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnove bolezni ter Andreja Širca Čampa, univ. dipl. inž. živ. teh., iz Službe za dietoterapijo in bolniško prehrano Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj