Artroskopski posegi v bolnišnici Akromion

Avtor: Dr. sc. Hrvoje Klobučar, ortoped

Artroskopirati dobesedno pomeni pogledati v sklep. Artroskopija je metoda, pri kateri kamero in instrumente skozi majhne zareze uvedemo v sklep, kirurg pa operira tako, da spremlja dogajanje na zaslonu. Zahvaljujoč sodobni tehnologiji lahko z artroskopijo zdravimo skoraj vse sklepe v telesu. 

V Akromionu so artroskopije ramena, komolca, kolka, kolena in gležnja danes že rutinske operacije, izvajamo pa tudi endoskopije okolnih predelov sklepa (votline, sluzne vrečke in ovojnice).
Slika 1: A) Dr. Tršek izvaja artroskopijo gležnja. B) Prof. dr. sc. Hašpl izvaja endoskopski prerez iliotibialnega trakta pri preskakujočem kolku.

ARTROSKOPIJA KOLENA

Poškodovan sklepni hrustanec se ne more več obnoviti. Cilj vseh naših terapij je doseči, da organizem sam upočasni proces propadanja sklepnega hrustanca. Pri manjših poškodbah hrustanca se lahko opravi artroskopsko čiščenje sklepa in s tem zaustavi razširitev poškodbe. Za preprečitev večje poškodbe sklepa pa izvedemo postopek mikrofrakturacije kosti, ki je izpostavljena sklepu po poškodbi hrustanca (slika 2A), pri čemer na poškodovanem delu sklepa nastane »obliž«. (slika 2B). Tako nastali reparat hrustanca je tkivo, ki je malo slabše kvalitete od originalnega, vendar vseeno dovolj dobro, da zaustavi ali upočasni proces razpadanja poškodovanega hrustanca. 

Obsežne poškodbe lahko postopoma povzročijo nastanek osteoartritisa, vendar se v začetnem stadiju te motnje prav tako lahko zdravijo z artroskopsko toaleto ali čiščenjem kolena. Velike in globoke defekte v kosti in hrustancu zapolnimo s cilindri kosti in hrustanca, vzetimi iz obrobnih delov sklepa. Pri poškodbah meniskusa opravimo artroskopsko odstranitev meniskusa kolena (slika 3A). Dele meniskusa, ki se dobro celijo, zašijemo (slika 3C in 3D). Tako ohranimo cel sklep, prav tako tudi njegove vitalne dele. Poškodba križnih vezi v kolenu povzroči nestabilnost tega sklepa, zato je potrebna rekonstrukcija sprednje ali zadnje križne vezi, kar se ravno tako izvede artroskopsko (slika 3B). Izvajamo artroskopska čiščenja in izpiranja vseh sklepov, ne samo kolena, ter sinovektomijo (odstranitev vnete sklepne ovojnice) v začetnem stadiju osteoartritisa.

Slika 2 (poseg na hrustancu v predelu kolena): A) Mikrofrakturacija. B) Prikaz reparacije hrustanca v predelu mikrofrakturiranja.

Slika 3 (artroskopski posegi na kolenu): A) Delna odstranitev meniskusa – meniscektomija. B) Rekonstrukcija sprednje križne vezi. C) in D) Šivanje meniskusa.

ARTROSKOPIJA RAMENA

Rama je zelo gibljiv sklep, katerega poškodba lahko privede do nestabilnosti. Z artroskopijo in uporabo artroskopskih sider izvedemo stabilizacijo ramena (slika 4) v sprednjem ali zadnjem delu ter fiksiramo tetivo dolge glave bicepsa, če je ta poškodovana.

Slika 4 (artroskopska stabilizacija ramena v bolnišnici Akromion): A) Prof. dr. sc. Čičak, dr. Klobučar in sestra inštrumentarka D. Bunčić (z desne proti levi). B) Artroskopski prikaz poškodbe narastišča vezi sprednjega dela ramena. C) Artroskopski prikaz rekonstrukcije poškodovanega narastišča vezi.

Poškodba tetiv v predelu ramen povzroči šibkost v roki in onemogoča uporabo roke v dvignjenem položaju. Ta stanja se uspešno zdravijo z artroskopsko rekonstrukcijo tetiv (slika 5). Z artroskopijo prav tako uspešno zdravimo bolečine v ramenih – kalcificirajoče tendinitise in sindrom zamrznjene rame.

Slika 5 (artroskopska rekonstrukcija rotatorne manšete): A) Rekonstrukcija popolnega pretrganja tetive supraspinatusa B) Rekonstrukcija delnega pretrganja tetive supraspinatusa.

ARTROSKOPIJA GLEŽNJA

Poškodbe gležnja so zelo pogoste pri športnikih, posebno nogometaših. Najpogostejše so poškodbe hrustanca, ki se, podobno kot drugi sklepi, zdravijo astroskopsko. Pri nogometaših je pogost utesnitveni sindrom gležnja, pri katerem se z artroskopijo v sprednjem delu gležnja odstrani kostni izrastek, ki zmanjšuje gibljivost sklepa in povzroča bolečine (slika 6).

Slika 6 (artroskopska toaleta gležnja): A) Rentgenski prikaz utesnitvenega sindroma (puščica označuje področje kostnih izrastkov). B) Rentgenski prikaz po odstranitvi kostnih izrastkov. C) Artroskopska slika pred ostranitvijo kostnega izrastka. D) Artroskopski prikaz po odstranitvi kostnega izrastka.

ARTROSKOPIJA KOMOLCA

Najpogostejše indikacije za artroskopijo komolca so poškodba hrustanca, pojav prostih teles v sklepu (slika 7) ali teniški komolec. Najpogosteje naredimo štiri zareze na komolcu, skozi katere se uvede kamera in instrumenti, natančno se pregledajo vsi deli sklepa, opravi se čiščenje, glajenje hrustanca, odstranitev prostih teles v sklepu ali pa se resicira del narastišča mišic – v primeru teniškega komolca.

Slika 7 (artroskopska odstranitev prostih teles iz komolca).

ARTROSKOPIJA KOLKA

Z artroskopijo tudi v predelu kolkov izvajamo posege na hrustancu, odstranimo prosta telesa ter kostne izrastke, ki povzročajo sindrom utesnitve pri določenih gibih. Na zunanji strani kolčnega sklepa lahko uporabimo endoskopski pristop, pri čemer napet iliotibialni trakt prerežemo (slika 1).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj