Personalizirana medicina in individualni pristop do pacienta

Avtor: R. M. Z.

V specialistični bolnišnici za ortopedijo Dr. Nemec delajo po principu personalizirane medicine in individualnega pristopa do pacienta. Uspešna operacija je skupni cilj tako pacienta kot tudi zdravnika. Pri vsakodnevnem delu se zdravniki ravnajo po pravilih medicinske stroke.

Upoštevajo svoje izkušnje, znanje in medicinski način razmišljanja, da bi kar najbolje zdravili pacienta. Zdravnik pogosto pozablja, da je za pacienta še tako rutinska operacija nova, neznana in praviloma stresna situacija. Pacient doživlja svoje zdravljenje in operacijo popolnoma drugače kot zdravnik. Gledati zdravljenje skozi oči pacienta je v bolnišnici Dr. Nemec prvenstvenega pomena.

Ortoped spozna pacienta že na prvem pregledu in ob postavitvi indikacij za operacijo. Izjemno pomembno je, da se pacientu podrobno razloži, kakšne so možnosti operacijskega zdravljenja, kakšen izid lahko pričakuje ter kakšna so možna tveganja in zapleti. Treba mu je dati tudi dovolj časa, da se odloči za operacijo in ponovno obrne na svojega kirurga zaradi dodatnih vprašanj, kar pacienti pogosto počnejo. Po odločitvi za operacijo se pacientu določi datum posega, ta pa opravi vse potrebne preiskave, da bi se zdravniška ekipa seznanila z njegovim telesnim stanjem.

Pri vseh večjih operacijah pacienta sprejmejo v bolnišnico Dr. Nemec dan pred posegom. Takoj po prihodu dobi vnaprej predpisana zdravila, ki zagotavljajo zanesljiv izid operacije, ter zdravila proti bolečinam. S terapijo proti bolečinam je treba začeti pred operacijo, po pogovoru s kirurgom in anesteziologom pa se pacienta pripravi za anestezijo.

Bolnišnica brez bolečine

Večini pacientov anestezija predstavlja večji stres od same operacije, zato jo je izjemno pomembno prilagoditi vsakemu posameznemu pacientu. Zaradi prednosti pred splošno anestezijo se več kot 90 % pacientov odloči za subarahnoidalno (spinalno) anestezijo. Ta se izvede tako, da se anestetik z injekcijo vbrizga v spodnji del hrbta, s čimer se izzove začasna otrplost in popolna neobčutljivost nog. Pacient tako lahko ostane buden in spremlja potek posega na zaslonu ter se hkrati pogovarja s kirurgom. Večina pacientov, ki izberejo spinalno anestezijo, želi del posega prespati. V tem primeru jim anesteziolog da pomirjevala, ki izzovejo lahko in prijetno spanje. Del pacientov ne želi občutiti vboda z iglo, zato jih anesteziolog za nekaj minut, kolikor traja dajanje spinalne anestezije, uspava. Po operaciji se v posebnem prostoru (»recovery sobi«) prebujajo iz anestezije, kasneje pa se vrnejo v svojo sobo.

V času bivanja v bolnišnici je pacient »pripet« na monitorje, ki se nadzorujejo v vseh prostorih, kjer je medicinsko osebje. Po prihodu v sobo izbere obrok in se trudi piti čim več tekočine. Zadostno nadomestilo kalorij in vode je namreč pomembno za splošno stanje in počutje pacienta po operaciji. Prvo noč po operaciji pacient poleg zdravil proti bolečinam dobi še zdravila za lažje spanje, ker je telo običajno izčrpano.

Prijazna rehabilitacija

Dan po operaciji se začne fizična rehabilitacija, katere cilj je čimprejšnja mobilizacija operiranega sklepa in hitrejše okrevanje. V naši bolnišnici fizioterapevti k vsakemu bolniku pristopijo individualno, skladno z njegovimi sposobnostmi in zahtevnostjo posega. Po pasivnem razgibavanju pacient običajno vstane s pomočjo dveh bergel in fizioterapevta. Okrevanje v zgodnjih fazah po operaciji za večino pacientov poteka zelo hitro. Štiri dni po operaciji se paciente premesti na Thallassoterapijo Opatija – specialistično bolnišnico za medicinsko rehabilitacijo, ali v katero drugo specialistično ustanovo. Do takrat večina pacientov redno hodi s pomočjo dveh bergel in ima večino gibljivosti operiranega kolka ali kolena. Rehabilitacija se nadaljuje naslednje tri do štiri tedne.

‘Spet na svojih nogah’

Večina pacientov z vgrajeno endoprotezo kolka ali kolena mesec dni po operaciji že zmore hoditi brez bergel, dva meseca po operaciji pa lahko začnejo voziti avto. Redni pregledi in kontrole so obvezen del zaključka zdravljenja, za katere se ravno tako dogovarja individualno. S takim pristopom operacija ne predstavlja več stresa, temveč postane izkušnja, ki se je naši pacienti radi spominjajo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj