Odločitev ZA, a tudi PROTI nosi odgovornost

Avtor: Sanja Vilfan Švajger

Na Ministrstvu za zdravje že dlje časa pripravljajo nove smernice glede cepljenja, kakšne bodo opredelitve, ali bodo nekatera cepljenja postala neobvezna ali priporočljiva, pa zaenkrat še ostaja neznanka. Osnovna naravnanost tako ministrstva kot tudi stroke je doseg najvišje možne stopnje precepljenosti (95 %).

Ta stopnja zagotavlja varnost tudi tistim posameznikom, ki se zaradi zdravstvenih razlogov (na primer hude alergične reakcije na sestavine cepiva ali osnovne bolezni, ki je nezdružljiva s cepljenjem) ne morejo cepiti. Ker jih ne moremo zaščititi s cepljenjem, je zanje zelo pomembno, da je delež cepljenih oseb v prebivalstvu dovolj visok ter s tem širjenje določene nalezljive bolezni onemogočeno. Med cepljenji ima posebno pozornost stroke in javnosti tudi možnost vakciniranja proti okužbi s humanim papiloma virusom. Ne glede na zavzemanje stroke pa je pri nas še vedno obravnavano le kot priporočljivo cepljenje, ki ga krije država in za katerega se odločajo le starši deklic. Od lanske jeseni je drugače – omogočeno je namreč tudi cepljenje dečkov, vendar je bilo zaenkrat krito le s strani občin Idrije in Cerkna.

Zakaj se cepiti proti HPV?

Humane viruse papiloma (HPV) delimo v dve skupini, in sicer na visokorizične in  nizkorizične. Visokorizični poleg raka na materničnem vratu povzročajo tudi raka v predelu zunanjih spolovil, nožnice in zadnjika. »Nizkorizični HPV pa človeka ne ogrožajo, povzročajo pa stanja,  ki so za ljudi lahko zelo neprijetna. Tako sta dva izmed njih odgovorna za nastanek genitalnih bradavic, ki se v največji meri pojavljajo pri mladih ljudeh. Zaradi zelo motečega videza lahko pripomorejo tudi k socialni izolaciji,« pove Majda Troha, specialistka šolske medicine iz idrijskega zdravstvenega doma. 

»Ker se okužba pogosto prenaša s spolnim stikom, se rak pogosto razvije tudi v ustni votlini in žrelu, ki v enaki meri ali še bolj prizadene moške kot ženske. Ravno zaradi slednjega je cepljenje proti okužbi s HPV potrebno tudi za dečke!« poudarja Troha.

Šolski zdravniki bi radi zaščitili več deklet

Čeprav je v Sloveniji cepljenje od leta 2009 vključeno v Nacionalni program cepljenja, je precepljenost še vedno nizka, saj je cepljena le približno polovica deklet. »Zdravniki, ki se ukvarjamo s šolsko populacijo, bi želeli, da bi bilo na ta način zaščitenih več deklet. Nekateri starši s cepljenjem ne soglašajo, ker menijo, da obstajajo drugi načini preprečevanja okužbe s HPV (predvsem zvestoba enemu partnerju), drugi se bojijo posledic cepljenja, ker je cepivo sorazmerno kratek čas v uporabi (moj komentar: v Sloveniji od leta 2009, se pravi 6 let, imamo pa že več kot desetletne izkušnje z zdravilom, kar se mi ne zdi kratek čas; mislim, da se bojijo posledic cepljenja zaradi neznanja oz. močne antipropagande proti cepljenju na splošno), tretji pa menijo, da so dekleta v šestem razredu še zelo mlada in da se bodo zanj lahko kasneje odločila sama. Verjetno pa ima pomemben vpliv na precepljenost tudi objektivna informacija v zvezi s tem cepljenjem, ki jim jo lahko ponudimo zdravstveni delavci na podlagi dosedanjih dognanj (tudi deleža in vrste stranskih učinkov, ki jih skrbno spremljamo pri nas kot tudi drugod v svetu),« pravi zdravnica.

Cepljenje priporočljivo za vse ženske, od lani tudi za moške (nad 9 let)

V Nacionalnem programu cepljenja je predvideno brezplačno cepljenje za dekleta v šestem razredu osnovne šole. Ta starost je priporočena zato, ker je cepivo najučinkovitejše pri dekletih, ki še niso imela spolnih odnosov. Evropska agencija za zdravila (EMA) pa priporoča cepljenje ženskam in moškim od devetega leta starosti dalje, vendar je za tiste, ki niso vključeni v nacionalno shemo, plačljivo.

Priporočilu, da bi se cepili tudi fantje (moški), je botrovalo dejstvo, da so HPV odgovorni ne le za nastanek raka v predelu ženskih spolovil, ampak tudi za nastanek rakastih sprememb v predelu zadnjika, ki pa ne prizadenejo le žensk, ampak tudi moške. Predvideva se, da lahko viruse prej izkoreninimo oziroma preprečimo njihovo širjenje med ljudmi, če se cepita oba spola (podobno kot pri rdečkah, ki so pravzaprav nevarne le za noseče ženske).

Brez diskriminacije ‒ cepljenje tudi za dečke

Zdravstveni dom Idrija nudi zdravstvene storitve občanom v občinah Idrija in Cerkno. Že nekaj let, preden je bilo cepljenje deklet proti HPV vključeno v Nacionalni program cepljenja, sta obe občini prispevali sredstva za cepljenje ene generacije deklet, pove Troha in nadaljuje: »Zaradi novih indikacij za cepljenje proti HPV in zaradi dejstva, da je od lani cepljenje proti HPV priporočeno tudi za fante, smo pred začetkom tega šolskega leta v našem ZD zaprosili obe občini za pokritje stroškov cepljenja tistim fantom, ki bi se želeli cepiti, in jim na ta način ponudili enakopraven položaj. Občini sta nas pri tem podprli in tako smo v tem šolskem letu cepili tudi okrog 20 odstotkov fantov. Precepljenost deklet pa je pri nas približno 70-odstotna.«

O nesmiselnosti zapostavljenosti dečkov je zgovoren predstojnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) območne enote Nova Gorica Marko Vudrag: »Cepimo tako dekleta in fante, saj živimo skupaj, imamo spolne odnose in bi bilo zato cepiti samo polovico populacije popoln nesmisel. Virus se sicer prenaša tudi prek stika s kožo, ni treba, da gre za spolni odnos, zato je njegovo širjenje zelo težko ustaviti. Zakaj se torej ne bi cepili, če imamo to možnost?«

Informacija je moč – potrebno je širše osveščanje

O možnosti cepljenja proti HPV, ki je za dekleta (pri nas pa od lani tudi za fante) v šestem razredu prostovoljno in brezplačno, starše vsa leta obveščamo na roditeljskih sestankih v obliki predavanja, na katerem jim predstavimo tudi vse pomembne novosti in smo odprti za njihova vprašanja, pove sogovornica, ki se nadvse zavzema za čim večjo precepljenost tako deklic kot dečkov. Da so šolski zdravniki prepuščeni lastni iznajdljivosti v iskanju podatkov o cepljenju proti HPV in da država (NIJZ) tega ne bi smela prelagati na njihova pleča, je ostra. Visoka precepljenost v idrijsko-cerkniškem okolišu je dosežena predvsem zaradi njene lastne angažiranosti, zagnanosti in vere v boljši jutri vseh tistih, ki se danes cepijo. Vse prevečkrat je bila priča žalostnim zgodbam mladih mamic, ki so zbolele zaradi okužbe s HPV in se bale ponovitve bolezni. Ko se v pogovoru dotakneva skupin, ki slepo nasprotujejo cepljenjem (vsem po vrsti!), se začuti resignacija ‒ nima več moči za dokazovanje resnice. Tistih nekaj odstotkov prepričanih se težko prepriča v nasprotno, tudi če se  jim predstavi še tako relevantne dokaze, pričevanja, raziskave …

A seveda je resnica drugje, tokrat ne na sredi, ampak na strani tistih, ki se zavzemajo za pravočasno cepljenje proti okužbi s HPV. Če na kratko povzamemo: okužba s HPV dokazano povzroča določene vrste raka – obstaja varno in učinkovito cepivo, ki infekcijo prepreči. Cepivo je dosegljivo tudi cenovno, za učence šestega razreda osnovne šole pa celo brezplačno.

Res, škoda bi bilo zavrniti ponujeno!

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj