Alkohol povzroča visok krvni tlak. Ali res?

Avtor: prof. dr. Rok Accetto, dr. med

Večkrat se pojavljajo dvomi o tej trditvi, češ da je vino dobro za naše zdravje. Drugič slišimo, da so vse alkoholne pijače škodljive. Kaj je resnica? Tako kot se pogosto dogaja, je resnica nekje vmes. Zmerno pitje alkoholnih pijač ima dokazane ugodne učinke na organizem človeka.

Kaj pa je zmerno? Za ženske in moške pod 65. letom starosti velja ne več kot 2 pijači dnevno za moške in eno pijačo dnevno za ženske. Zakaj ženske manj? Nastajanje encima (želodčna alkoholna dehidrogenaza), ki razgrajuje alkohol, je v ženskem organizmu manjše kot v moškem. Po 65. letu pa velja za oba spola le ena pijača dnevno. 

Kaj razumemo pod »pijačo«? Ena pijača pomeni 1,5 decilitra namiznega vina ali eno malo žganje ali eno majhno pivo. Bodite pozorni na besedico »ali«. 

Kaj lahko pričakujemo ob zmernem pitju alkohola?

o   Malenkostno (vendarle) podaljšanje življenja.

o   Manjše tveganje za aterosklerozo.

o   Manjše tveganje za možgansko kap in srčnomišični infarkt.

o   Manjše tveganje za nastanek sladkorne bolezni.

o   Manjše tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni – demence.

o   Manjša verjetnost za nastanek hipertenzije.

Poudarjam zmerno pitje alkoholnih pijač. 

Ali je to povezano s flavonoidi v vinu? Morda. Da bi dobili dovolj teh snovi, pa ni treba piti alkoholnih pijač. Veliko jih je v citrusih, robidnicah, ginkgu bilobi, čebuli, brokoliju, peteršilju, stročnicah, čaju, v temni čokoladi (vsaj 70 % kakava). 

Več kot zmerno pitje pa resno ogrozi naše zdravje in je povezano:

 
prof. dr. Rok Accetto, dr. med., UL, Medicinska fakulteta, Katedra za interno medicino; UKC Ljubljana, Interna klinika, KO za hipertenzijo

1.      s hipertenzijo – arterije se ob večjih količinah alkohola skrčijo (prav nasprotno ob majhnih količinah);

2.      z rakom na prsih;

3.       rakom grla, jezika, jeter, trebušne slinavke;

4.      z jetrno cirozo;

5.      s popuščanje srca s prizadetostjo srčne mišice;

6.      z vnetjem trebušne slinavke;

7.      z nenadno srčno smrtjo;

8.      s spontanim splavom;

9.      z depresijo s samomorilnostjo.

Alkohol je droga, ki poleg ogrožanja lastnega zdravja in življenja predstavlja tudi socialni problem. Vse preveč ljudi v okolici tistega, ki zlorablja alkoholne pijače, trpi in njihovo življenje je zaznamovano za vedno. 

Zvišan krvni tlak ali hipertenzija je pomemben dejavnik tveganja za bolezni srca, možgansko kap, ledvične bolezni in celo za bolezni oči. Svetovna statistika nas uči, da skoraj vsak četrti odrasel človek na svetu (skupno skoraj 1,8 milijarde ljudi) živi s hipertenzijo. Skoraj polovica se jih tega ne zaveda. Med tistimi, ki se zavedajo, jih polovica ne stori ničesar, da bi nadzorovala svoj krvni tlak s spremembo življenjskega sloga ali z zdravili. To pomeni, da je 75 % svetovnih bolnikov s hipertenzijo izpostavljenih povečanemu tveganju, da zbolijo za srčnimi obolenji, možgansko kapjo in za ledvičnim obolenjem ter da doživijo nenadno smrt. 

Pitje prave kave

Kofein pri nekaterih prehodno poviša krvni tlak za od 5 do 15 mmHg. Ta učinek lahko traja od nekaj minut do nekaj ur in je izrazitejši pri bolnikih s hipertenzijo. Pri hkratnem kajenju in stresu se učinek na krvni tlak poveča. Priporočljivo je, da ocenimo, kakšen je učinek kofeina pri posamezniku, da lahko svetujemo, ali je uživanje kofeina primerno ali ne. Kot povsod drugod pa velja zmernost. 

Dovolj spanja in počitka

Pomanjkanje spanja in počitka je povezano z višjim krvnim tlakom. 

Obvladovanje stresa

Živimo v svetu, v katerem smo neprestano izpostavljeni stresom. Zato si moramo vsakodnevno vzeti čas za intenzivno sprostitev. Sedenje pred televizorjem ali pa srfanje po internetu ne šteje. Ali ste že slišali za tehniko upočasnjenega dihanja, progresivno mišično relaksacijo – PMR, vizualizacijo, ponavljanje avtosugestivnih besed? Posvetujte se s strokovnjakom.

Foto: Profimedia

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj