Pogled v prihodnost: izboljšanje plodnosti s kapsulo

Avtor: S. S.

Bo mogoče v prihodnosti v razvitem svetu zdraviti nekatere oblike nepolodnosti na neinvaziven način? Na končen odgovor bo potrebno še počakati, možnost izboljšanja plodnosti s kapsulo, ki bi izboljšala kakovost jajčnih celic, pa preučuje slovensko podjetje.

Mlado slovensko podjetje Potenza Medica je pred časom na razpisu  prejelo evropska sredstva v okviru SME Instrument (program Obzorje 2020) za začetno izpeljavo študije o izvedljivosti za projekt OvaRenew. Gre za kapsulo, ki bi izboljšala kakovost jajčnih celic. 

Pogovarjali smo se z vodjo projekta Ireno Horvat Žnidaršič, ki je prepričana, da gre za pomembno rešitev na področju neplodnosti, saj bi s kapsulo poskusili učinkovito zaustaviti staranje jajčnikov in izboljšati kakovost jajčec. 
»V razvitem svetu se spoprijemamo z odlaganjem starševstva na poznejša obdobja. Ponekod v EU je več kot polovica vseh nosečnic starejša od 30 let, njihov delež pa se še povečuje. Plodnost pri ženski po 35. letu drastično pada, tako da je tudi uspeh naravnih in medicinsko asistiranih postopkov reprodukcije v poznejši reproduktivni dobi bistveno manjši,« razloži sogovornica. Doda še, da je zelo zasidrana zastarela teorija, da je ženska ‘obsojena’ na končno število predstopenj jajčnih celic, katerih kakovost se s staranjem zaradi zunanjih vplivov slabša.
Ideja obetajoče kapsule pa mora tudi po potrditvi varnosti in učinkovitosti prebroditi še dolgo pot do uporabe v praksi.
Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj