Znaki, ki nakazujejo, da ščitnica ne deluje dobro

Presenetljivo je, koliko zdravstvenih problemov povzroča ščitnica. Čeprav za težave s ščitnico pogosteje pestijo ženske, pa moški izkusijo skoraj identične simptome. Kateri znaki nakazujejo, da ščitnica ne deluje dobro?

Če je delovanje ščitnice zmanjšano, se metabolizem lahko zelo upočasni, in kilogrami se začnejo kopičiti. Foto: Bigstock

Ščitnica je metulju podobna žleza sredi grla, ki izloča hormone, brez katerih ne moremo živeti. Že majhno neravnovesje v njenem delovanju povzroči številne zdravstvene težave. Če ščitnica proizvaja preveč hormonov, govorimo o hipertirozi, če jih proizvaja premalo, pa govorimo o hipotirozi. Diagnozo potrdi krvni test, če se dobro opazujemo, pa prihajajoče težave lahko opazimo sami. Kateri so torej znaki, ki nakazujejo, da ščitnica ne deluje dobro?

Nenaden porast telesne teže ali hujšanje

Ščitnični hormoni vplivajo na številne življenjske funkcije, tudi na metabolizem. Če je delovanje ščitnice zmanjšano, se slednji zelo upočasni, in kilogrami se začnejo kopičiti. Bolniki se lahko v nekaj mesecih zredijo tudi za več kot deset kilogramov. Je pa problem bolj kompleksen, kot se zdi.

Ljudje s slabo delujočo ščitnico so nagnjeni h kopičenju vode in soli v telesu, kar telesno težo še dodatno dvigne.

Občutljivost na mraz

Uravnavanje telesne temperature in s tem povezanih občutkov v telesu ni tako preprosto kot v stanovanju, kjer le zavrtimo gumb na termostatu. Če ves neprestano zebe, je to lahko znak pomanjkljivega delovanja ščitnice. Slednja je namreč odgovorna za signaliziranje telesu, naj pospeši metabolizem ter tako ohrani toploto.

Ženske so bolj občutljive na mraz, ker imajo že v osnovi počasnejši metabolizem kot moški. Vsako napako v regulaciji zato občutijo bolj intenzivno kot moški.

Enako velja tudi za ljudi z manj maščevja – ker slednje deluje kot izolacija, bolj »okrogle« zebe manj.

Težave s plodnostjo

Plodnost je še eno od področij, kjer ščitnica igra izjemno pomembno vlogo. Motnje menstrualnega cikla ter boleče menstruacije so lahko posledica preveč ali premalo delujoče ščitnice. Ženske, ki imajo težave s ščitnico, tudi pogosteje splavijo. Pri moških preveč delujoča ščitnica negativno vpliva na spermije, premalo delujoča pa povzroči znižanje testosterona.

Razbijanje srca

Povečano delovanje ščitnice metabolizem prestavi v višjo prestavo, kar se kaže na razpoloženju. Počutimo se, kot da bi bili ves čas pod vplivom nekaj skodelic kave. V ta spekter znakov sodita tudi nemir in razdražljivost, predvsem pa razbijanje srca. Če se vam zdi, da vaše srce tudi, ko sedite, divja, kot da bi tekli, je čas za takojšen obisk zdravnika. Nezdravljena hipertiroza namreč lahko resno okvari srce.

Brezvoljnost in depresija

Ljudje z depresijo bi si morali obvezno dati pregledati ščitnico. Študije kažejo, da je pri 15 odstotkih bolnikov z depresijo vzrok za slednjo prav nepravilno delovanje ščitnice.

Kronična utrujenost

Utrujenost je normalna posledica premalo spanja ali nespečnosti – oboje pesti veliko ljudi. Pri ljudeh s hipotirozo utrujenost in zaspanost presegata vse meje: želja po počitku jih »zgrabi« takoj, ko se zjutraj prebudijo, pa čeprav so spali osem ur ali več. Če vam oči čez dan neprestano lezejo skupaj, je zelo verjetno, da vzrok tiči v ščitnici.

Suha koža

Sliši se komaj verjetno, ampak je res. Ščitnica ima »pod kontrolo« tudi kožo. Študija, objavljena v Endocrinology dokazuje, da so pogosta posledica hipotiroze (premalo delujoče ščitnice) suha, razpokana koža ter krhki nohti in lasje. Slednji lahko tudi izpadajo. Preveč delujoča ščitnica vpliva tudi na kožo.

Če se naenkrat začnejo pojavljati akne ter zamašene lojnice drugje po telesu (podpazduha…), je čas za obisk specialista za ščitnico.

Praksa kaže, da splošni zdravniki o povezavi med zamašenimi lojnicami ter ščitnico vedo malo oziroma nič, paciente pa namesto k specialistu za ščitnico napotijo h kirurgu ali dermatologu.

Zaprtje

Ščitnični hormoni vplivajo na delovanje črevesja: če jih je premalo, je posledica zaprtje. Če pa ščitnica deluje preveč, se lahko zgodi, da zaradi »viška« hormonov hodite na veliko potrebo tudi po večkrat na dan.

Trdi ali otekli sklepi

Ljudje s pomanjkljivo delujočo ščitnico imajo lahko podobne težave s sklepi kot bolniki z artritisom: otrdelost, bolečine, otekanje. Tudi odrevenelost in mravljinčenje v rokah in nogah so lahko znak, da se s ščitnico dogaja nekaj, kar se ne bi smelo.

Hripav glas in oteklo grlo

Posledica pretiranega delovanja ščitnice je lahko vnetje, ki se kaže kot hripav glas in oteklina v osrednjem delu grla. Vnetje se sčasoma umiri. Če je vzrok zanj virusna okužba (in ne pretirano delovanje ščitnice), običajno spontano izzveni v nekaj mesecih.


PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj