Bolečina v križu in kronični glavobol z roko v roki

V dosedanjih študijah so le redko sočasno preučevali bolečine v križu in glavobol. Naše ugotovitve kažejo, da imata motnji verjetno nekaj skupnega. Foto: Bigstock

Ljudje, ki imajo kronične bolečine v križu, imajo glavobole dvakrat pogosteje kot ostali, kažejo nove ugotovitve Univerze Warwick, pred nekaj dnevi objavljene v Journal of Headache and Pain.

Bolečine v križu in kronični glavobol sta zelo pogosti motnji in eden od glavnih vzrokov za bolniško odsotnost v razvitem svetu. Približno vsak peti odrasel ima bolečine v križu, vsak trideseti pa ima kronične glavobole. Raziskovalci Univerze Warwick so želeli ugotoviti, ali med obema obstaja povezava, ter v ta namen sistematično pregledali 14 študij z več kot 460 tisoč udeleženci. Izkazalo se je, da je med tistimi, ki jih boli križ, kronični glavobol dvakrat pogostejši. Podobno velja tudi za bolnike z migreno.

Podobna interpretacija bolečinskih signalov in biološki odziv

V dosedanjih študijah so le redko sočasno preučevali bolečine v križu in glavobol. Naše ugotovitve kažejo, da imata motnji verjetno nekaj skupnega, pojasnjuje profesor Martin Underwood iz Medicinske fakultete Univerze Warwick, in nadaljuje. “Morda gre za nekaj v njihovem biološkem odzivu na bolečino. Znano je namreč, da smo si ljudje pri tem zelo različni. Nekateri so bolj fizično občutljivi tako na glavobol (vključno z migreno) kot na bolečine v križu – kar bi veljalo izkoristiti pri razvoju novih terapij. Znano je tudi, da možgani različno interpretirajo bolečinske signale.”

Skupni pristop pri zdravljenju

Za zdravljenje migrene in kroničnega glavobola obstajajo učinkovita zdravila, pri bolečinah v hrbtu pa se zdravljenje osredotoča na telesne vaje in fizioterapijo ter psihološke metode (predvsem kognitivno terapijo). Underwood dodaja: “Skupni pristop pri zdravljenju bi bil primeren. Kroničnih mišično – skeletnih bolečin se pogosto lotevamo s podpornim nefarmakološkim zdravljenjem, ki bi ga lahko uporabili tudi pri glavobolu.”

Zelena svetloba za zdravljenje glavobola

Eden od nefarmakoloških načinov zdravljenja glavobola je tudi terapija z zeleno svetlobo. Ljudje z migreno so bili najprej 10 tednov izpostavljeni beli svetlobi eno do dve uri na dan. Po dvotedenskem premoru so bili 10 tednov eno do dve uri na dan izpostavljeni zeleni svetlobi. V tem času so s pomočjo vprašalnikov redno spremljali število glavobolov, njihovo intenzivnost ter tudi kakovost življenja. Izpostavljenost zeleni svetlobi je povzročila 60 odstotno zmanjšanje glavobola (iz ocene bolečine 8 na 10 stopenjski lestvici na 3,2). Terapija z zeleno svetlobo je prav tako skrajšala trajanje glavobola ter izboljšala spanec in sposobnost opravljanja dnevnih opravil, vključno z rekreacijo. Stranskih učinkov ni bilo.

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

Več o vzrokih in zdravljenju bolečin v vratni in ledveni hrbtenici najdete TUKAJ.

Več o novih načinih zdravljenja migrene najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj