Predpisovanje statinov tudi otrokom?

Delež debelosti med slovenskimi otroci se je povečal na blizu 30 odstotkov, gibalne sposobnosti otrok pa so se po podatkih Fakultete za šport v vsega dveh mesecih zmanjšale za nevrejetnih 13 odstotkov. Zdravstvene posledice tega se bodo v celoti pokazale žez nekaj let.

Bomo statine kmalu začeli množično predpisovati tudi otrokom? Foto: Bigstock

Pred covid-19 je bila Slovenija je ena od redkih razvitih držav, ki je s svojimi preventivnimi programi uspešno omejevala epidemijo debelosti. V starosti od 6 do 9 let je bilo prekomerno težkih manj kot 20 odstotkov otrok, debelih pa le nekaj odstotkov. Pandemija covid-19 je v vsega nekaj mesecih izničila več desetletij truda, naši otroci pa so se začeli močno rediti. Delež debelosti med slovenskimi otroci se je povečal na blizu 30 odstotkov, gibalne sposobnosti otrok pa so se po podatkih Fakultete za šport v vsega dveh mesecih zmanjšale za nevrejetnih 13 odstotkov. Sodeč po trendih iz tujine – kjer se s tem že aktivno soočajo, lahko tudi pri nas čez nekaj let pričakujemo epidemijo sladkorne bolezni tip 2, metabolnega sindroma, bolezni srca in ožilja med mladimi. Nekaj torej, kar se je še pred nekaj desetletji zdelo nemogoče.

Celotno poročilo Fakultete za šport Univerze Ljubljana najdete TUKAJ.

Presejanje za holesterol pri otrocih

Iz ZDA prihaja ideja, ki jo je tamkajšnja stroka pozdravila, starši pa ne tako zelo. Za kaj gre? Ameriška pediatrinja Jessica Sparks Lilley je predlagala, da bi pri tudi otrocih uvedli presejanje za holesterol ter jim po potrebi predpisali statine. Idejo je utemeljila (med drugim) s tem, da imajo otroci lahko povišane vrednosti LDL holesterola, čeprav nimajo izrazito povišane telesne teže.

Ustaviti bolezen, preden se pojavi

Zdravniki so ljudje, ki jim zaupamo svoja življenja, in njihova beseda, izrečena ali zapisana, ima v javnosti velik vpliv. Preventivni programi so najmočnejše orodje za preprečevanje kroničnih bolezni. Slovenija je bila do pred-kovidnega obdobja tozadevno odlično pokrita in vzor številnim razvitim državam. Seznam naše preventive je bil pester, od programov za zgodnje odkrivanje in preprečevanje bolezni (Zora, Dora, Svit…), do programov vzgoje v zdrav način učenja od vtrca naprej (Zlati Sonček, Krpan…) . Vse to je epidemija covid-19 ustavila – in izničila desetletja truda. Na preventivo sicer stavi tudi Spatky Lilley-eva.

Statini tudi za otroke?

Epidemiološke študije so že dolgo tega opredelile dejavnike tveganja za SŽB (srčno-žilne bolezni), vključno s povišano ravnjo LDL holesterola, kajenjem in sedečim načinom življenja. Za oceno splošnega tveganja za bolezni srca in ožilja se uporablja Framinghamska tabela ogroženosti. Pri otrocih je desetletno tveganje za miokardni infarkt skoraj nič. Toda za tiste redke z genetskimi motnjami presnove lipidov je zgodnje zdravljenje nujno. Pri njih namreč genetska motnja povzroča visoke vrednosti LDL-C holesterola ne glede na življenjski slog.

Presejanje otrok pri starosti 9 do 11 let

Presejanje otrok v zgodnji puberteti bi bilo idealno orodje za identifikacijo ljudi z genetsko dislipidemijo. Slednji so kasneje v življenju izpostavljeni večjemu tveganju za kardiovaskularne bolezni. Statini, ki se trenutno uporabljajo za odrasle, se otrokom sicer ne predpisujejo, ker vplivajo na spolne hormone in pomembno zmotijo metabolizem. Zato bi bil, tako Spatky Lilley, smiseln univerzalni presejalni test v starosti od 9 do 11 let ter zdravljenje s statini pri tistih, ki imajo raven LDL-C 190 mg/dl ali več. Pri odraslih je ta vrednost sicer opredeljena kot »povišana«.

Zakaj osredotočanje na otroke?

Otroci so idealni za primarno preventivo, saj redno obiskujejo zdravnika. Pregledamo jih najmanj enkrat na leto. Potem, ko sistematski pregledi in cepljenja minejo, se ljudje obisku zdravnika izogibajo. K zdravniku gredo šele, ko je to zares nujno. Moje izkušnje kažejo, da če ima otrok družinsko hiperholesterolomijo, jo ima verjetno tudi eden od staršev, pravi Spatky Lilley. Priznava, da se težave s presnovo lipidov v otroštvu sicer lahko odkrijejo s presejanjem, za njihovo obvladovanje in preprečevanje pa je ključna vzgoja v zdrav način življenja. Otroci, ki kot odrasli ne kadijo, vzdržujejo normalno telesno težo in se redno ukvarjajo s športom, tveganje za razvoj kroničnih bolezni zmanjšajo na minimum. Tudi tisti z genetskimi dislipidemijami bodo z zdravim načinom življenja odrasli zdravi in z manjšim tveganjem za zgodnji miokardni infarkt.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj