Presejanje za holesterol in statini tudi za otroke?

Zdrav način življenja je dokazano najboljši način varovanja zdravja tudi (in še posebej) pri otrocih. Podatki pa kažejo, da delež otrok, ki ga prakticirajo, v razvitem svetu pada. Posledica sta debelost in (pre)zgodnji razvoj bolezni srca in ožilja.


Slovenija je s svojimi preventivnimi programi, ki se začnejo že v vrtcu, epidemijo debelosti zajezila. Foto: Bigstock

Slovenija je ena od redkih razvitih držav, ki je s svojimi preventivnimi programi, ki se začnejo že v vrtcu, epidemijo debelosti zajezila. Za razliko od ZDA, kjer je epidemija otroške debelosti v polnem razmahu, prekomerno težkih pa je skoraj 40 odstotkov najmlajših, se je pri nas delež otrok s prekomerno telesno težo v zadnjih letih znižal. V starosti od 6 do 9 let je prekomerno težkih manj kot 20 odstotkov otrok. Nekaj, na kar smo lahko upravičeno ponosni in dokaz, da na dolgi rok deluje le preventiva, ki jo skupaj izvajajo vsi deležniki.

Presejanje za holesterol pri otrocih

Iz ZDA prihaja ideja, ki jo je tamkajšnja stroka pozdravila, starši pa ne tako zelo. Za kaj gre? Ameriška pediatrinja Jessica Sparks Lilley je predlagala, da bi pri tudi otrocih uvedli presejanje za holesterol ter jim po potrebi predpisali statine. Idejo je utemeljila (med drugim) s tem, da imajo otroci lahko povišane vrednosti holesterola, čeprav nimajo povišane telesne teže. Gre za potezo, ki bi lahko številnim prihranila prezgodnjo smrt in/ali invalidnost, ali za interes farmacevtske industrije? Jessica Spatky Lilley je sicer v članku, ki ga povzemamo, razkrila pomembne finančne povezave s farmacevtskima podjetjema Insulet ter AbbVie. Tovrstno razkrivanje je pri strokovnih člankih in znanstvenih objavah običajna praksa.

Ustaviti bolezen, preden se pojavi

Zdravniki so ljudje, ki jim zaupamo svoja življenja, in njihova beseda, izrečena ali zapisana, ima v javnosti velik vpliv. Preventivni programi so najmočnejše orodje javnega zdravstva za preprečevanje kroničnih bolezni. Slovenija je tozadevno odlično pokrita in lahko za vzor tudi najbolj razvitim državam. Ne gre samo za presejalne programe za zgodnje odkrivanje in preprečevanje bolezni (Zora, Dora, Svit…), pač pa tudi za programe vzgoje v zdrav način učenja, pravilno prehrano itd.

Na preventivo stavi tudi Spatky Lilley-eva. Kateri je najboljši način, da se izognete debelosti in njenim zapletom in/ali »odpiranju« zamašenih koronarnih arterij s stenti, se sprašuje, in odgovarja: preventiva. Na primer preprečevanje ateroskleroze z eliminacijo dejavnikov tveganja, povišanih vrednosti škodljivega holesterola LDL in maščob.

Statini tudi za otroke?

Epidemiološke študije so opredelile številne dejavnike tveganja za koronarno arterijsko bolezen, vključno s povišanimi nivoji lipoproteinov nizke gostote (LDL-C), kajenjem in sedečim načinom življenja. Eden od najmočnejših načinov za preprečevanje koronarnih arterij in cerebrovaskularnih bolezni je spreminjanje ravni LDL-C ter zdravljenje bolnikov s tveganjem s statini. Več študij je pokazalo, da slednji preprečujejo razvoj ateroskleroze, piše Spatky Lilley. Vloge sistemskega vnetja ne omenja.

Framinghamska tabela ogroženosti

Za oceno splošnega tveganja za bolezni srca in ožilja se uporablja Framinghamska tabela ogroženosti, ki tudi usmerja odločitve o zdravljenju. Pri otrocih je desetletno tveganje za miokardni infarkt skoraj nič. Toda za tiste redke z genetskimi motnjami metabolizma lipidov sta zgodnja identifikacija dejavnikov tveganja in zdravljenje nujna. Pri njih namreč genetska motnja povzroča visoke vrednosti LDL-C holesterola ne glede na življenjski slog. Ocenjuje se, da v določenih populacijah prizadane vsakega petstotega.

Presejanje otrok pri starosti 9 do 11 let

Presejanje otrok v zgodnji puberteti bi bilo idealno orodje za identifikacijo ljudi z genetsko dislipidemijo. Slednji so kasneje v življenju izpostavljeni večjemu tveganju za kardiovaskularne bolezni. Statini, ki se trenutno uporabljajo, se otrokom sicer ne predpisujejo, ker vplivajo na spolne hormone in pomembno zmotijo metabolizem. Zato bi bil, tako Spatky Lilley, smiseln univerzalni presejalni test v starosti od 9 do 11 let ter zdravljenje s statini pri tistih, ki imajo raven LDL-C 190 mg/dl ali več. Pri odraslih je ta vrednost sicer opredeljena kot »povišana«, izjemno visoka raven trigliceridov pa začne pri 500 mg/dl.

Dvojno slepih randomiziranih študij z dovolj velikimi vzorci, ki bi dolgoročno preučevale dislipidemijo pri otrocih, skoraj ni. V tej luči je »preslikavanje« standardov, ki veljajo za odrasle, na genetsko ogrožene otroke, smiselno. Vendar – genetska predispozicija ne pomeni, da bo nekdo za določeno boleznijo tudi v resnici zbolel.

Zakaj osredotočanje na otroke?

Otroci so idealni za primarno preventivo, saj redno obiskujejo zdravnika. Pregledamo jih najmanj enkrat na leto. Potem, ko sistematski pregledi in cepljenja minejo, se ljudje obisku zdravnika izogibajo. K zdravniku gredo šele, ko je to zares nujno. Moje izkušnje kažejo, da če ima otrok družinsko hiperholesterolomijo, jo ima verjetno tudi eden od staršev, piše Spatky Lilley.

Priznava, da se težave s presnovo lipidov v otroštvu sicer lahko odkrijejo s presejanjem, za njihovo obvladovanje in preprečevanje pa je ključna vzgoja v zdrav način življenja. Otroci, ki kot odrasli ne kadijo, vzdržujejo normalno telesno težo in se redno ukvarjajo s športom, tveganje za razvoj kroničnih bolezni zmanjšajo na minimum. Tudi tisti z genetskimi dislipidemijami bodo z zdravim načinom življenja odrasli zdravi in z manjšim tveganjem za zgodnji miokardni infarkt.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj