Kako naravno znižati previsok holesterol

S pripravki iz bezga si tešimo žejo, pomagamo pri čiščenju organizma ter na naraven način uravnavamo raven holesterola. Sezona bezga se začne že zgodaj spomladi, ko nabiramo mlade liste, ter nadaljuje maja, ko nas razveselijo cvetovi.

Vse več odraslih ima težave s previsokim LDL holesterolom. Foto: Bigstock

Vse več odraslih se spopada s povišanim holesterolom in zaprtjem. Bezeg je kot nalašč za to, da omenjeno uravnamo na naravni način. Bezgov sirup, razredčen z vodo, je odličen napitek tudi za naravno uravnavanje sladkorja v krvi. Velja pa opozorilo: bezgovim pripravkom naj se izogibajo nosečnice in doječe matere. Bezga nikoli ne uživamo svežega in tudi surove bezgove (sveže ali posušene) jagode niso primerne za uživanje.

Bezgov čaj

Na soncu posušite bezgove cvetove. Shranite jih v platnene ali papirnate vrečke. Vzemite 2 čajni žličko cvetov in jih prelijte s skodelico vrele vode. Pokrito pustite 10 minut, precedite in pijte toplo (če se želite spotiti) ali hladno po požirkih večkrat na dan

Bezgova kopel za noge

Bezgova kopel za noge je pravi balzam za utrujene in otečene noge. Priprava je zelo preprosta: vzamemo za pest posušenih bezgovih svetov ter za pest posušenih listov poprove mete. Prelijemo z vodo, zavremo in pustimo, da se ohladi. Dolijemo 2 litra mlačne vode in v pripravku namakamo noge 10 minut.

Napitek iz brezgovega lubja

Uporabite zeleno srednjo plast lubja ali korenine. Natančno se držite recepta, saj večje količine povzročijo slabost, bruhanje in celo vnetje prebavil. Za napitek vzamete 1 čajno žličko posušenega lubja ali korenin, ki jo prelijete z 1 skodelico vrele vode. Pokrijete, pustite stati 10 minut, precedite in pijte po žličkah, vendar ne več kot 1 skodelico na dan. Napitek odpravlja zaprtje, pomaga pri oteženem izločanju seča, težavah z ledvicami in mehurjem, zastajanju vode v telesu.

Bezgov kis

Žlica bezgova kisa v kozarcu vode, ki ji dodamo čajno žličko medu, je odličen naravni napitek za zniževanje holesterola. Pijemo ga vsako jutro. Za bezgov kis potrebujemo steklen kozarec, ki ga temeljito operemo. Do polovice ga napolnimo s suhimi bezgovimi cvetovi, do vrha nalijemo jabolčni kis, zapremo in postavimo na sonce za 14 dni. Precedimo čez gazo in ožmemo cvetove ter prelijemo v steklenico.

Ocvrt bezeg

Iz ¼ litra mleka, ščepca soli, 3 rumenjakov, 22 dag moke pripravite tekoče testo (kot za palačinke). Dodajte sneg iz beljakov in narahlo premešajte. V mešanico pomakajte sveže bezgove cvetove, ki ste jih prej splaknili z vodo in osušili. Ocvrite na vroči maščobi. Potresite s sladkorjem v prahu in postrezite.

Bezgov sirup

Najbolj znan napitek iz bezga je šabesa, iz njega pa pripravite tudi odličen sirup, ki ga razredčenega z vodo lahko pijete celo zimo. Potrebujete 40 bezgovih cvetov, 2 limoni, 5dag citronke, četrtino ingverja, 1 kg sladkorja in 2 l vode. V lonec dajte bezgove cvetove, na rezine narezano oprano limono (naj bo organsko pridelana, da ima užitno lupino), na rezine narezan ingver in citronsko kislino. Dolijete vodo in pustite stati 24 ur. Precedite čez gazo, primešajte sladkor in zavrite. Še vroče nalijte v steklenice in zaprite.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj