Vode vse manj, občutno pomanjkanje že do leta 2040

Če bomo z vodo ravnali tako, kot ravnamo danes, se bomo že leta 2040 soočili s hudim pomanjkanjem tega ključnega vira življenja, opozarja profesor Benjamin Sovacool iz Univerze Aarhus.

Pred kratkim sta bili objavljeni dve novi poročili, ki se osredotočata na globalno preskrbo z vodo. Foto: Bigstock

V večini sveta si sploh ne predstavljamo, kaj pomeni ne imeti vode. Slovenija je ena od držav z zelo bogatimi vodnimi viri, ki je pravico do pitne vode tudi zapisala v ustavo. Smo tudi med tistimi, kjer dostop do rek, jezer, morja ostaja neomejen, kar smo z ljudsko voljo pravkar tudi znova potrdili. Naša voda iz pipe je pitna, naše reke in jezera pa primerni za kopanje. Vendar vodni viri (čeprav se pri nas zdi skoraj tako) niso neomejeni, kar bomo v razvitem svetu – kot pravijo avtorji objave v Science Direct, v naslednjih desetletjih krepko občutili. 

Pred kratkim sta bili objavljeni dve novi poročili, ki se osredotočata na globalno preskrbo z vodo.  Tri leta raziskav kažejo, da do leta 2040 na svetu ne bo dovolj vode, da bi »odžejala« vse prebivalstvo v razvitem svetu ter hkrati zadovoljila vse industrijske potrebe – če bomo še naprej delali to, kar počnemo danes. Skupaj so jih opravili raziskovalci  Univerze Aarhus (Danska) in Pravne fakultete Univerze Vermont (ZDA).

Energetika velik porabnik vode, porabe večinoma ne beležijo

V prvem poročilu osredotočajo na porabo vode v industriji in javnih sistemih. V večini držav je prav proizvodnja elektrike največji porabnik vode. Alternativa so vetrne in sončne elektrarne – ki za hlajenje v procesu proizvodnje ne potrebujejo velikih količin vode. Eno od ključnih priporočil raziskovalcev je tako menjava starih energetskih sistemov z bolj trajnostnimi  vetrne, sončne elektrarne). Raziskava je prinesla tudi presenetljivo ugotovitev, da večina elektroenergetskih sistemov niti ne zabeleži, koliko vode se porabi za njihovo vzdrževanje.

V drugem poročilu so poskusili napovedati, ali – in če da, kdaj, se tudi v razvitem svetu lahko pripravimo na pomanjkanje vode. Ugotovitve so presenetljive: to bi se lahko zgodilo že v nekaj desetletjih. 

Napoved preskrbe z vodo leta 2040. (Vir: World Resources Institute)

Podnebne sprembe stanje lahko še poslabšajo

“Ogromna težava je, da se elektroenergetski sektor sploh ne zaveda, koliko vode dejansko porabi. In skupaj z dejstvom, da nimamo neomejenih vodnih virov, bi lahko prišlo do resne krize, če kmalu nihče ne bo ukrepal,” pravi profesor Benjamin Sovacool iz Univerze Aarhus. Vodil je ekipo, ki je analizirala podatkje o rabi vode (tako industrijski kot za osebne potrebe ljudi) ter projekcije rasti prebivlstva v naslednjih nekaj desetletjih. Podatki kažejo, da bo do leta 2040 približno 30 – 40 odstotkom prebivalstva primanjkovalo vode, po mnenju raziskovalcev pa lahko podnebne spremembe vse skupaj še poslabšajo. “To pomeni, da se bomo morali v prihodnje odločiti, kako bomo porabili vodo. Ali jo želimo porabiti za vzdrževanje industrije ali za pitno vodo? Nimamo je namreč dovolj, da bi lahko počeli oboje,” pravi profesor Benjamin Sovacool iz Univerze Aarhus.

Kako rešiti težavo?

Avtorji obeh poročil poudarjajo šest splošnih priporočil, ki jih morajo sprejeti nosilci odločitev po vsem svetu, da bi zaustavili prihajajočo krizo. Ta priporočila so:

  • izboljšati energetsko učinkovitost
  • razvoj alternativnih hladilnih sistemov za industrijo
  • evidentiranje porabe vode v energetiki
  • množične naložbe v vetrno energijo
  • množične naložbe v sončno energijo
  • opustitev objektov s fosilnimi gorivi na vseh mestih, ki predstavljajo okoljski stres (kar pomeni pol planeta)

Preučili primere v Franciji, ZDA, Kitajski in Indiji

Skupina raziskovalcev je preučila štiri študije primerov v Franciji, ZDA, na Kitajskem in v Indiji. Osredotočili so se na industrijo, komunalo in proizvodnjo električne energije. Prvi korak je bil prepoznavanje trenutnih potreb po energiji, nato pa so naredili napovedi do leta 2040. Vse štiri študije primerov kažejo, da do leta 2040 ne bo mogoče več proizvajati električne energije ter uporabljati vode za industrijo na način, kot to počnemo danes, in hkrati izpolnjevati potrebe po vodi. “Če bomo še naprej z vodo ravnali tako, kot danes, se bomo moralli soočiti z nepremostljivim pomanjkanjem vode – ne glede na njeno ceno. tudi če bi bila voda brezplačna, saj to ni vprašanje cene. Ukrepati moramo takoj,” zaključuje Sovacool.

Povezavo do najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj