Podnebne spremembe – generator naslednje pandemije

Ker se ozračje še naprej segreva, bodo divje živali še v večji meri poselile območja, ki so na gosto že poseljena z ljudmi. To bo dramatično povečalo tveganje za preskoke virusov, kar bi lahko privedlo do naslednje pandemije.

Podnebne spremembe postale največji dejavnik tveganja za nastanek bolezni. Foto: Bigstock

Povezavi med podnebnimi spremembami in virusnim prenosom so se posvetili raziskovalci iz univerze Georgetown. Izvedli so celovito oceno tega, kako bodo podnebne spremembe prestrukturirale vire hrane za sesalce – vključno z ljudmi. Študija se osredotoča na premike geografskega območja –  torej »potovanja«, ki jih bodo vrste opravile, ko bodo sledile virom hrane na nova območja. Ker se bodo tam prvič srečale z drugimi sesalci, bo prišlo do izmenjave na tisoče virusov.

Lažji preskok na ljudi

Ti premiki prinašajo tudi večje možnosti, da se virusi, kot sta ebola ali koronavirusi, pojavijo na novih območjih (zaradi česar jim je težje slediti) in pri novih vrstah (zaradi česar lažje preskočijo  na ljudi). Velik del tega procesa pravzaprav že poteka in tudi prizadevanja za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov morda ne bodo ustavila teh dogodkov.

Podnebne spremembe največji dejavnik tveganja za bolezni

V ospredju »skrbi« je vpliv globalnega segrevanja na netopirje – ki kot gostitelji predstavljajo rezervoar za večino ljudem nevarnih novih virusov. Ker lahko preletijo dolge razdalje, pridejo v stik z mnogimi živalmi, s katerimi si »izmenjajo« mikroorganizme. Največji okoljski vplivi na novo pandemijo so v jugovzhodni Aziji –  kjer živi največ različnih vrst netopirjev. Študija tudi kaže, da bodo podnebne spremembe postale največji dejavnik tveganja za nastanek bolezni in bodo presegle mnoga trenutno najbolj aktualna vprašanja – vključno s krčenjem gozdov, trgovino s prostoživečimi živalmi in industrijskim kmetijstvom.

Vir: Carlson CJ, Albery GF, Merow C, et al. Climate change increases cross-species viral transmission risk. Nature. 2022 Apr 28. doi: 10.1038/s41586-022-04788-w.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj