SARS-Cov-2 podobni virusi redno preskakujejo na ljudi, okužbe neodkrite

V zadnjih dveh desetletjih sta se po svetu razširila le dva nova koronavirusa: SARS-CoV, ki je leta 2003 povzročil izbruh hudega akutnega respiratornega sindroma (SARS), in virus SARS-CoV-2, ki povzroča covid-19.

Raziskovalci so izdelali podroben zemljevid habitatov 23 vrst netopirjev, za katere je znano, da so prenašalci koronavirusa SARS-CoV in SARS -CoV-2.

Toda to je lahko le vrh ledene gore neodkritih okužb s sorodnimi virusi, ki izvirajo iz netopirjev, piše Science. S koronavirusi, povezanimi s SARS, vsako leto okuži v povprečju 400.000 ljudi, okužbe pa v večini primerov ostanejo neopažene. »To dokazuje, da še vedno ne vemo veliko o pogostosti prehajanja zoonoz na človeka. Nujno je, da se to spremeni,« pravi virologinja Angela Rasmussen.

Izdelali zemljevid najpogostejših preskokov zoonoz na ljudi

Raziskovalci so izdelali podroben zemljevid habitatov 23 vrst netopirjev, za katere je znano, da so prenašalci koronavirusa SARS-CoV in SARS -CoV-2 in ga primerjali s podatki o naseljenosti. Tako so prišli do zemljevida možnih žarišč okužb. Ugotovili so, da blizu 500 milijonov ljudi živi na območjih, kjer redno prihaja do preskokov zoonoz iz netopirjev na človeka, vključno s severno Indijo, Nepalom, Mjanmarom in večino jugovzhodne Azije. Tveganje je največje na jugu Kitajske, v Vietnamu, Kambodži ter na Javi in ​​drugih indonezijskih otokih.

Regija je »bazen« za novo pandemijo

Gre za območje, kjer se bo najverjetneje pojavil novi virus, ki bi lahko povzročil pandemijo, podobno covid-19. Pomemben je tudi zato, ker bi z njegovo pomočjo lahko vzpostavili sistem monitororinga, s katerim bi prej odkrili nove izbruhe. Odkritje potrjuje tudi tezo, da je SARS-CoV-2 prišel iz narave in ne iz raziskovalnega laboratorija, pravijo avtorji. V teku je že več študij za iskanje SARS-CoV-2 podobnih virusov pri netopirjih Rhinolophus in drugih živalih.

Skritih okužb pri ljudeh lahko celo 25 milijonov na leto

Raziskovalci pa so šli še korak dlje. Pilotne raziskave, opravljene pred izbruhom COVID-19, so pokazale prisotnost protiteles proti SARS tipom koronavirusa. Podatke so primerjali s pogostostjo srečevanja z netopirji in jih kombinirali s tem, kako dolgo so protitelesa ostala v krvi ljudi. Izračunali so, da se vsako leto po celotni regiji v povprečju pojavi približno 400.000 neopaženih okužb s SARS koronavirusi. Čeprav se 400.000 okužb letno sliši veliko, je podatke potrebno umestiti v širši kontekst. V regiji namreč živi več sto milijonov netopirjev in skoraj pol milijarde ljudi. Zelo verjetno je, da je skritih okužb bistveno več, celo do 35 milijonov letno.

Ameriški virolog Vincent Munster (NIH) pravi, da so modeli le tako dobri kot podatki, ki se vanj vnesejo. Podatki o protitelesih zajemajo le nekaj tisoč ljudi, ugotavlja, testi, ki se uporabljajo za testiranje protiteles, pa lahko zlahka privedejo do lažno pozitivnih rezultatov. Podobnega mnenja je David Fisman, epidemiolog na Univerzi v Torontu: “Podatki o tako velikem številu skritih okužb ne držijo, ker bi se to moralo izražati v rednih izbruhih, ko se na primer dogaja pri steklini ali virusu Nipah.” Prav slednji bi lahko povzročil novo pandemijo.

Brez dobre prilagoditve virusa ljudem prenosa ni

Rasmussen na očitke odgovarja, da lahko številne okužbe ostanejo skrite, ker so kratkotrajne in ne vodijo do nadaljnjega prenosa. Bodisi zato, ker se virusi niso dobro prilagodili ljudem ali pa ne okužijo celic ustreznega tipa, da bi se lahko prenesli na drugo osebo. Zelo verjetn se tudi ne morejo izogniti naravni imunski obrambi ljudi. V primerih, ko pa se okužba vseeno razširi, je omejena na majhno, izolirano skupnost. “Nedvomno je prišlo do bolezni zaradi teh virusov, ki pa so bile bodisi napačno diagnosticirane ali pa sploh nikoli diagnosticirane. Kmet na podeželju v Mjanmaru verjetno ne bo šel na kliniko zato, ker malo kašlja ali težje diha,” pojasnjuje.

Povezavo do izvirne znanstvene objave najdete TUKAJ.

Vas zanima tudi, zakaj so virusi, ki jih prenašajo netopirji, tako nevarni za ljudi? Preberite več TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj